User Tools

Site Tools


about:minutes:2018-12-04

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

about:minutes:2018-12-04 [2019-04-14 20:16] – created Péter Szigetváriabout:minutes:2018-12-04 [2019-04-14 20:27] (current) – external edit 127.0.0.1
Line 1: Line 1:
-a+======Jegyzőkönyv az Angol-‐Amerikai Intézet tanácsának 2018. december 4-i üléséről====== 
 +  
 +Jelenlévők  
 +  
 +  - Dr. Illés Éva mb. intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tszk.  
 +  - Dr. Benczik Vera tanszékvezető-­‐helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.  
 +  - Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.  
 +  - Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógiai Tsz.  
 +  - Dr. Szigetvári Péter tanszélkvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.  
 +  - Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.  
 +  - Deák Nóra, az Angol-­‐Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő  
 +  - Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.  
 +  - Dr. Pikli Natália egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Anglisztika Tsz.  
 +  - Petrovics Krisztina, Hallgatói Érdekképviselet tagja   
 +  - Tóth Boglárka, a Hallgatói Érdekképviselet tagja  
 +  - Kollár Veronika, a Hallgatói Érdekképviselet tagja  
 +  - Kalóczkai Gergő, a Hallgatói Érdekképviselet tagja  
 + 
 +Tanácskozási joggal:  
 +  - Dr. Frank Tibor egyetemi tanár  
 +  - Dr. Szalay Krisztina egyetemi docens, tanulmányi intézetigazgató-­‐helyettes, Anglisztika Tsz.  
 +  - Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.  
 +  
 +Illés Éva köszönti a az Intézeti Tanács tagjait. A tagok elfogadják a napirendi pontokat.  
 +  
 +1. Elmúlt események (Illés Éva)   
 + 
 +1.1. A CEU tegnapi bejelentése arról, hogy az amerikai akkreditációjú része Bécsbe költözik.  Szigetvári  Péter  kezdeményezésére  az  IT  megfogalmazott  egy  állásfoglalást.  Az  IT  szavaz arról, hogy ez az állásfogalás publikussá tehető‐e a nyilatkozat szövege: 
 + 
 +//Az ELTE Angol-‐Amerikai Intézetének tanácsát aggodalommal tölti el a régió dokumentáltan legjobb egyetemének, a CEU-nak visszamenőleges törvénykezéssel kikényszerített távozása.// 
 + 
 +Az IT szavaz: Az IT elfogadja a nyilatkozat szövegezését  
 + 
 +Igen: egyhangú    Ellene: 0      Tartózkodás: 0  
 + 
 +Publikálható az Intézet portáljára és Facebook oldalára.   
 + 
 +Az IT szavaz:   
 + 
 +Az IT támogatja a nyilatkozat online publikálását.  
 + 
 +Igen: egyhangú   Ellene: 0      Tartózkodás: 0  
 + 
 +Az IT egyhangú szavazással elfogadta a nyilatkozatot és annak publikálását.  
 + 
 +1.1 Kari ünnep volt novemberben. Benczik Vera megkérdezi, hogy van-e válasz arra, hogy miként növekedhetett az intézetben az oktatói létszám. Nagy Zsolt kimutatása szerint nőtt az oktatói létszám és csökkent a hallgatói létszám. Illés Éva elküldte az intézet kimutatását a jelenlegi oktatói és hallgatói létszámról. Károly Krisztina elmondja, hogy nem világos pontosan az OTAK hallgatók finanszírozása a karok között, de ebben várhatóan változások lesznek.  
 + 
 +1.2. További termeket kap az intézet használatra a Germanisztika Intézettől.  
 + 
 +1.3. Alumni  USA  Est  volt  novemberben,  ahol  Dr.  Frank  Tibor  és  Dr.  Bollobás  Enikő  előadást tartott.  
 + 
 +1.4. November 15‐én Diversity Day volt az intézetben.  
 + 
 +1.5. Novemberben  volt  a  kanadai  konferencia  (Canadian  Generations  in  Culture  and  the  Arts: Synchronic and Diachronic Approaches).  
 + 
 +1.6. A két docensi felterjesztést (Komáromy Zsolt és Timár Andrea)  a vezetés továbbküldte.  
 +  
 +2. Dékáni utasítás csoportlétszámról, oktatók óraterheléséről (Illés Éva)  
 + 
 +Dékáni utasítás érkezett a szemináriumi minimum létszámokról. Ezzel kapcsolatban felvetődő kérdéseket Illés Éva és Szalay Krisztina összegyűjtötte és elküldte a dékáni vezetésnek. Nem világos, hogy az MA órákra ez vonatkozik‐e. Nem világos, hogy az Erasmus hallgatók képzése hogyan befolyásolja a szemináriumi létszámot. Károly Krisztina elmondja, hogy célul tűzték ki, hogy az EU 20%‐os elvárásának jobban megfeleljen az intézet. A fogadott hallgatók létszáma rendben van, viszont a kiutazó hallgatóink létszáma elmarad a 20%‐tól. Felkéri a kollégákat, hogy segítsenek abban, hogy több hallgatónk pályázzon Erasmusra. Ennek egyik akadálya a szűkös pénzügyi keret, bár a HÖK is tud ebben segíteni. A másik akadály a kreditek elszámolása. Illés Éva javasollja, hogy aki Erasmusra jelentkezett, adja be a pályázatát Campus Mundira is. Az oktatók óraterhelésére vonatkozó dékáni utasítást a következő IT-n szeretné Illés Éva tárgyalni. Pilin Natália felveti, hogy a konzultáció max. 2 óra, és a PhD-n tartott órák közül is max. 2 óra számolható el. Kérdezi, hogy a több oktató által tartott előadás kurzusnál hogyan számolják a hallgatói létszámot. Az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéken a konzultáció nincs beleszámítva az óraterhelésbe. A DES-­‐re viszont nagyon sok szakdolgozat érkezik és nagy számú szakdolgozóval dolgozik. Illés Éva elmondja, hogy az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék és az Angol Nyelvpedagógia Tanszék oktatói részben emiatt nem tudnak habilitálni. A tanszékek képviselői elmondják, hogy minden tanszéken nagy nyomás van. Illés Éva ennek a problémának megtárgyalását a következő IT időpontjára tűzi ki. Farkas Ákos kéri, hogy az IT hozzon egy határozatot, amely ajánlja, hogy a PhD hallgatók órát tartsanak. Károly Krisztina elmondja, hogy várhatóan megemelik a doktori ösztöndíjasok számát.  
 + 
 +Károly  Krisztina  elmondja,  hogy  problémás  az  egyéves  angol  nylevoktatói  MA  indítása  a létszámstop tekintetében. Dékán úr ígéretet tett arra, hogy a amennyiben lesz elég jelentkező, biztosítani  fogja  a  kar  a  személyi  feltételeket.  A  felkészítő  munkát  azonban  januártól  el  kell kezdeni.  Öveges  Enikő  elmondja,  hogy  érdemes  lenne  Erasmus+  pályázatot  beadni  erre  a programra, ezt jelezte Price Beának is.  
 +  
 +3. Oktatói életpályamodell (Illés Éva)  
 + 
 +Csütörtökön  megy  Kari  Tanács  elé  szavazásra,  addig  lehet  javaslatokat  küldeni.  Pikli  Natália javasolja,  hogy  számítson  bele  a  szakdolgozati  konzultáció.  Lehetetlen  elvárás  kétévente pályázatot  beadni,  mert  sok  pályázatra  adjunktus  nem  pályázhat,  vagy  nem  lehet  témavezető.  Károly Krisztina hozzáteszi, hogy a pályázati szándék kell látszódjon, nem kell feltétlenül nyerni is.  Szalay  Krisztina  elmondja,  hogy  elméleti  nyelvészet  vagy  irodalom  szakterületeken  nagyon kevés  megpályázható  kiírás  van.  Szigetvári  Péter  felveti,  hogy  az  ELTE  oktatói  külföldi előadásaikon  is  hasznot  hoznak  az  egyetemnek,  nem  csak  a  pályázatokon.  Sajnálatos,  hogy  az életpályamodellben  kis  mértékben  szerepel  az  oktatási  tevékenység.  Farkas  Ákos  javasolja,  hogy az  életpályamodell  hibáinak  kiküszöbölésére  legyen  lehetőség  annak  változtatására  még  annak bevezetése után is.  Az  életpályamodell  három  lábon  fog  állni:  indikátorrendszer,  az  óraterhelés  vizsgálat  és  az intézet pénzügyi helyzete.  A hallgatói képviselők felvetik, hogy a OHV eredményeit figyelembe veszik-e.  Deák  Nóra  elmondja,  hogy  a  Stratégiai  Adatbázis  adatai  nem teljesek,  pedig  az  MTMT2-­‐ből  majd valahogyan ezeket az adatokat át kell vinni. Elmondja, hogy mindenkinek igyekeznek segíteni, aki segítséget kér.  Károly  Krisztina  elmondja,  hogy  Erasmus  oktatói  vagy  kutatói  mobilitással  is  lehet  pályázni konferenciára. Kéri, hogy a pályázattal kapcsolatos észrevételeket küldjék el neki a kollégák.  Frank Tibor javasolja, hogy minden kifogást és javaslatot írásban küldje el az Intézet a rektori és dékáni vezetésnek.  
 +  
 +4. OT-ANG 374 kurzus módosítása (Károly Krisztina, Illés Éva)  
 + 
 +A  kérelmet  beadta  Illés  Éva,  hogy  lehessen  a  kurzust  előadásként  is  tartani.  Horváth  Krisztina engedélyezte,  de  csak  felmenő  rendszerben.  A  hallgatói  képviselő  elmondja,  hogy  a  magyar tanszéken hasonló helyzetben meghirdették a kurzust szemnáriumként, de 100 főre. Alternatív javaslatként  merült  fel,  hogy  a  8-9  kurzus  helyett  3  nagylétszámú  szeminárium  kerüljön meghirdetésre. A termek tekintetében a kari vezetés tud segíteni.  
 +  
 +5. Hallgatók nyelvtudásának fejlesztése: DELP kutatás ismertetése, javaslatok (Károly Krisztina, Thurmer Andrea)   
 + 
 +Az IT megkapta a felmérés eredményét (csatolva), amely javaslatokat is tartalmaz. Pikli Natália elmondja,  hogy  alsóbb  évfolyamokon  jelenleg  is  folyik  nyelvfejlesztés  az  irodalom szemináriumokon,  de  felsőbb  évfolyamokon  a  tartalmi  tematika  kárára  lehetne  ezt  kivitelezni.  Támogatná  az  önálló  tanulást  és  a  tanulókörök  kialakítását,  ebben  a  PhD-sok  segítségére  is lehetne  számítani.  A  hallgatói  képviselők  elmondják,  hogy  gyakran  csak  év  végén  kapnak visszajelzést vagy értékelést, és későn kapnak arra jelzést, hogy fel kéne zárkóznia a csoporthoz vagy  a  tananyaghoz.  Illés  Éva  felhívja  a  figyelmet  arra,  hogy  előfordulhat,  hogy  a  hallgatók esetleg  nincsenek  is  tisztában  azzal,  hogy  nem  megfelelő  a  nyelvtudásuk.  A  másik  probléma, hogy  a  nyelvi  alapvizsga  után  az  irodalom  órákat  fel  tudják  venni,  azt  gondolva,  hogy  ott  nem annyira fontos a nyelvtudás. Öveges Enikő felveti, hogy a hallgatók egyetemi tanulási módszereik sem mindig hatékonyak, és erre nincs képzésük sem.  Károly Krisztina jelzi, hogy a DELP szervezni fog egy beszélgetést, amely a kutatás eredményeire épül, és a problémákra megpróbálnak oktatókkal és hallgatókkal együtt választ találni.  Szigetvári Péter felveti, hogy mi az egyetem álláspontja arról, hogy az intézetben angolul, idegen nyelven  tartjuk  az  órákat,  és  emiatt  jönnek  ide  a  külföldi  hallgatók.  Ugyanez  vonatkozik  a Stratégiai Adatbázisban a publikációk megjelentetésére.  
 + 
 +6. A következő IT ülésen tárgyalja az alábbi napirendi pontokat:  
 + 
 +• Az oktatói óraterhelés  
 + 
 +• A hallgatók nyelvtudása  
 + 
 +• Az Academic Skills diverzifikálása  
 +  
 +7. Intézeti Christmas party: december 11. 17.00-19.00.  
 +  
 +8. A következő IT időpontja: 2019. február 12. 10.00.  
 +  
 +Budapest, 2018. december 4.  
 +  
 +Tartsayné Dr. Németh Nóra  
 +Jegyzőkönyvvezető  
 +  
 +Ellenjegyezte:   
 +  
 +  
 +Szalay Krisztina  
 + 
 +Illés Éva  
about/minutes/2018-12-04.1555265812.txt.gz · last touched 2019-04-14 20:16 by Péter Szigetvári