User Tools

Site Tools


about:minutes:2015-09-15

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2015. szeptember 15-i üléséről

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes és a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Események

Az intézetigazgató beszámol az elmúlt néhány hét eseményeiről. Sajnos a tanszékeknek nyújtott 1 millió forintos jutatatáson felül (5 tanszékünk van) nem kaptuk meg a beígért kétmillió forintos keretet az eredetileg a Történeti Intézetnek (11 tanszékük van) szánt forrásból, holott hozzávetőlegesen két azonos létszámú intézetről van szó. Az elosztási elv így számunkra rendkívül kedvezőtlennek bizonyult. Az igényelt óraadói szerződések mindegyikét jóváhagyta a Kar.

2. Személyi ügyek

Dr. Illés Éva egyetemi docensi, Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktusi és Dr. Starcevic Attila tanulmányi intézetigazgató-helyettesi felterjesztésének megvitatása és szavazás a felterjesztésekről. A jelöltekről külön-külön tárgyal és szavaz az IT. Kontra Edit tanszékvezető méltatja Illés Éva és Öveges Enikő érdemeit. Az intézetigazgató az összes felterjesztés esetében méltatja a jelölt érdemeit, kéri az IT támogatását, majd elrendeli a titkos szavazást.

Az Intézeti Tanács 14 igen, 0 nem és 0 érvénytelen szavazat mellett egyhangúlag támogatja Dr. Illés Éva habilitált egyetemi adjunktus, az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék oktatója egyetemi docensi felterjesztését.

Az Intézeti Tanács 14 igen, 0 nem és 0 érvénytelen szavazat mellett egyhangúlag támogatja Dr. Öveges Enikő egyetemi tanársegéd, az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék oktatója egyetemi adjunktusi felterjesztését.

Az Intézeti Tanács 13 igen, 0 nem és 1 érvénytelen szavazat mellett támogatja Dr. Starcevic Attila egyetemi adjunktus, az Angol Nyelvészeti Tanszék oktatója tanulmányi intézetigazgató-helyettesi felkérését.

Király Zsolt felhívja a figyelmet arra a sajnálatos tendenciára, hogy fantasztikus kollégák hagynak el bennünket a lassú ügyintézés, a kinevezések elmaradása miatt (Rachel Appelby, Enyedi Ágnes, Frank Prescott). Kenyeres János bejelenti, hogy Enyedi Ágnest Price Beatrix helyettesíti, és Marcel den Dikkent is sikerült felvenni kutatóprofesszorként. Kontra Edit tájékoztatja az IT-t, hogy a hosszú ideje külföldön élő Kormos Judit helyére új kollégát vettek fel Katona László személyében, aki Frank Prescott órái egy részét is át tudja majd venni.

3. Az IT időpontja a következő félévben (Kenyeres János)

Az intézetigazgató javasolja, hogy a tavaszi félévtől az IT ülések kedden 10 órakor kezdődjenek. A javaslatot az IT elfogadja.

4. A kari honlap intézeti adatainak frissítése (Kenyeres János)

Az IT megvitatja a kari honlap frissítésének szükségességét és módozatait.

5. Az új anglisztika (amerikanisztika) BA és diszciplináris MA képzési és kimeneti követelményeire (KKK-ira) vonatkozó tervezetek megvitatása (Kállay Géza)

Kállay Géza - aki szakfelelősi minőségében vesz részt az ülésen - részletesen beszámol a KKK-k módosításának munkálatairól, a munka menetéről, a szigorú határidőkről. A tervek szerint nagy önállóságot fognak kapni az angol tanszékek, hogy olyan programokat állítsanak össze, amelyeket maguk jónak tartanak. A kreditkiosztást is az intézmények határozhatnák majd meg. Lesz arra is lehetőség, hogy ne legyen szakirány, a hallgató magának válogathassa össze az óráit. Fontos eldöntendő kérdés az alapképzési szakok megnevezése: az angol elnevezések jelenleg javításra szorulnak. Az anglisztika esetében egyebek mellett felmerül a BA in English, MA in English elnevezés. A különböző angol nyelvű elnevezésekről vita alakul ki az IT-ben.

6. A vizsgakurzusok meghirdetésének kérdése (Kontra Edit)

Kontra Edit: A jelenlegi gyakorlat szerint a vizsgakurzusokra olyan hallgatók is feljelentkeznek, akik korábban meg sem próbálkoztak a tárggyal. Ebben a félévben egyes tárgyakat nem hirdettek meg, és így többen elcsúsznak, hiszen ebben a félévben kellene vizsgázniuk. Megoldás lehet, hogy minden félévben meghirdetik az órákat, ha van rá kapacitás. Kérdés azonban, hogy csak olyan hallgató vehesse-e fel a vizsgakurzusokat, aki már megpróbálkozott a tárggyal, vagy ne legyen ilyen követelmény.

Starcevic Attila: Be lehet építeni egy féket, hogy csak az vehesse fel az ilyen kurzust, akinek már van egy elégtelen jegye. Akkor viszont határozottnak kell lenni a hallgatókkal, és hiába csúsznak két félévet, nem engedni nekik, hogy felvegyék a tárgyat. Horváth Mihály: Nem látja értelmét annak, hogy kelljen egy bukás a vizsgakurzushoz, hiszen akkor a hallgató felveszi az előadást, elmegy a vizsgára, megbukik, és később, amikor neki jó, vizsgázik a vizsgakurzuson. Farkas Ákos: nem szükséges, hogy ebben a kérdésben egységes legyen a gyakorlat, a tanszék döntsön róla. Az IT egyetért abban, hogy a kérdés tanszéki hatáskörben maradjon.

7. Tudományos ügyek (Eitler Tamás):

A Szenczi Alapítvány, az intézeti kutatási pénzalap és az alumnus hálózat szervezésének összefüggései

Eitler Tamás az alumnus hálózatot szeretné összekötni az Alapítvánnyal, továbbá kifejti, hogy a forrásokhoz pályázat útján lehetne hozzáférni. Az oktatóktól szeretnének majd kb. 60 email címet begyűjteni, ebből lehetne az alumnus szervezetet felfejleszteni. Farkas Ákos szerint jogilag aggályos lehet az email címek kiadása. Kállay Géza emlékeztet arra, hogy volt már erre irányuló próbálkozás, de a kulturális különbségek miatt a magyar fiatalok nem annyira hűségesek a volt egyetemükhöz. Eitler Tamás szeretné, ha az Intézet kísérletet tenne az alumnusok bevonására. Benczik Vera felveti, hogy az adó egy százalékát nem lehetne-e felajánlani. Farkas Ákos felhívja a figyelmet, hogy ehhez közhasznú alapítvány szükséges. Eitler Tamás szerint ez távlati terv. Frank Tibor beszámol arról, hogy folyik az Alapítvány rendbeszedése. Fontos, hogy támogassuk Eitler Tamás törekvését az alapítvány felélesztésére.

V4 pályázati beszámoló: elhalasztva

Erasmus+ beszámoló: elhalasztva

8. Költségvetési keretek tervezése és felhasználása (Farkas Ákos): elhalasztva

9. A következő IT időpontja: október 13. 9:00

Budapest, 2015. szeptember 15.

A jegyzőkönyvet vezette: Lakatos Dóri

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2015-09-15.txt · last touched 2019-04-13 13:46 by 127.0.0.1