User Tools

Site Tools


about:minutes:2015-11-10

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2015. november 10-i üléséről

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Megbeszélés Dr. Horváth Krisztina tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettes asszonnyal az oktatást érintő aktuális kérdésekről:

Az intézetigazgató köszönti Horváth Krisztina dékánhelyettes asszonyt és bemutatja az IT tagjait.

A megbeszélés főbb pontjai:

A. A különböző képzési programok helyzete és várható alakulása

B. Tanár- és teremigény, doktori szoba iránti igény

C. A Neptunban meghirdetett előadások helyszínváltoztatásának kívánatos rendje

Dékánhelyettes asszony tájékoztatást ad a tanulmányi ügyek kari helyzetéről. Felhívja a figyelmet az egyetemi és kari szabályzatok és a dékáni utasításoknak való megfelelés fontosságára. Az IT tagjai részletesen beszámolnak a tanszékek és intézet oktatással kapcsolatos helyzetéről, a megoldásra váró problémákról: a nagy hallgatói létszámokról, a súlyos és állandó oktató- és teremhiányról, a megnövekedett oktatási feladatokról, a technikai és anyagi ellátottság hiányosságairól, és arról, hogy egyre kevesebb idő jut a szintén alapfeladatként megjelölt kutatásra. A felmerült problémák orvoslására nem látszik gyors megoldás.

2. Az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék javaslata az Anglisztika MA szak tanegységlistájában az egyes tárgyak felvételére javasolt félévek módosításáról (Kontra Edit)

Az írásban beterjesztett javaslatot az IT jóváhagyja.

3. Saját szervezésű konferenciák ingyenes, illetve bérleti díj ellenében történő teremhasználata az egyetemen – az IT álláspontja (Szigetvári Péter, Kenyeres János)

Szigetvári Péter beszámol arról, hogy az Angol Nyelvészeti Tanszék szervezésében 2016. januárjában megrendezésre kerülő Old World Conference in Phonology 13 kapcsán tavasszal Dezső Tamás korábbi dékán úr kijelentette, hogy a konferenciához a Kar azzal járul hozzá, hogy a Gólyavár kistermét költségmentesen a rendelkezésükre bocsátja. Ezért a közelmúltban teljesen váratlanul érte a hír, hogy ez talán mégsem így lesz. Az intézetigazgató kifejti, hogy amennyiben a Kar terembérletet kér a kollégák által külső szakmai szervezet bevonásával szervezett szakmai konferenciák után, ez azzal járhat, hogy egyre kevesebb konferencia jön az ELTE-re. Az ügyben szóban és írásban is megkereste a dékáni vezetést. Az IT megvitatja a kérdést, és egyet ért azzal, hogy a saját szervezésű konferenciák terembérlete szakmai szempontból hátrányosan fogja érinteni a Kart és az Intézetet.

4. Az intézetigazgató röviden beszámol a múlt heti dékáni megbeszéléséről, melynek során a dékánt az alábbiakról tájékoztatta, illetve az alábbi kérdések merültek fel:

- Federmayer Éva és Benczes Réka álláshelyére új státuszok kiírása
szükséges az Amerikanisztika Tanszéken (a javaslat írásban már
benyĂşjtva).

- Az OTAK és TANMANG (tanári MA) képzések miatt új álláshelyekre
(státuszokra) lesz szükség 2016 őszétől az Intézetben.

- Az intézetigazgató felvetette a tudományos konferenciák
terembérletének kérdését, kifejtette a terembérlet bevezetésének
várható negatív következményeit.

- Érdeklődött az őszi tanszéki rendelések várható szállítási
idejéről, a Kipszer felkérésének (felkérhetőségének) kérdéséről a
szerelési munkálatok vonatkozásában (pl. tantermek technikai
felszerelésére), a jövő évi költségvetés várható alakulásáról, az FSA
tankönyvfejlesztési pályázat jelenlegi állásáról, és a habilitált
adjunktus cím használatáról a kari honlapon.

A felmerült kérdésekre később várhatók konkrét válaszok.

5. Frank Tibor, a Kari Habilitációs Bizottság tagjaként beszámol a habilitációs szabályzat tervezett módosításáról. Kifejti, hogy szükség van a habilitációs feltételek pontosabb meghatározására és a habilitációs fokozat rangjának emelésére. Az IT tagjai közül többen is azon a véleményen vannak, hogy a tervezett szigorítások bevezetésével párhuzamosan a kutatás feltételeit is sokkal hatékonyabban kellene segíteni, és az új szabályzat hatályba léptetése előtt időt kellene biztosítani a felkészüléshez.

6. Kenyeres János szorgalmazza a zsibongókban kihelyezett tárlók feltöltését tanszéki és intézeti publikációkkal.

7. Deák Nóra röviden ismerteti a Stratégiai Adatbázissal kapcsolatos aktuális feladatokat.

8. Egyebek

A következő IT időpontja: 2015. december 8. 9.00 óra

Budapest, 2015. november 10.

A jegyzőkönyvet vezette: Kenyeres János

A kiadmány hiteléül:

Lénárt Zoltán

about/minutes/2015-11-10.txt · last touched 2019-04-13 15:40 by 127.0.0.1