User Tools

Site Tools


about:minutes:2016-03-08

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2016. március 8-i üléséről

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes, a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. A szeptembertől jelentősen megnövekedő óraellátási- és teremigények

Király Zsolt tájékoztatja az IT-t, hogy az OTAK 3 bejövő új tárgya szeptembertől 42 óra többletet fog jelenti a DELP számára (Introduction to ELT (6 óra), Language for Teachers (12 óra), Methodology (24 óra)). A többletóraszám okozta helyzet enyhítése érdekében a levelező képzésen nem indul új évfolyam, és az EU-specializáció is már csak kifutó hallgatókkal üzemel. 2017-től még rosszabb lesz a helyzet: bejön a tanítási gyakorlat, miközben számos kolléga nyugdíjba vonul.

Levonva a BA és a levelező képzésből felszabaduló 6 ill. 8 órát, illetve figyelembe véve a PhD hallgatók által megtartandó órákat, továbbá a remélt 2 új státuszt (összesen 24 kontaktóra), mindösszesen 28 többletórával számol a DELP. Amennyiben James Leavey lektor nyugdíjba vonul 2016 szeptembertől, további 18 óra esik ki. Ez 46 ellátatlan órát jelentene. Trebits Anna 4 éve külföldön tartózkodik, még egy évet távol szeretne maradni, Price Beatrix fogja továbbra is helyettesíteni.

Kenyeres János megerősíti, hogy a kieső lektorokat pótolni kell.

Szigetvári Péter tájékoztatja az IT-t, hogy Nádasdy Ádám szeptembertől nyugdíjba vonul.

Kenyeres János szorgalmazza, hogy Marcel den Dikken kutatóprofesszorból egyetemi tanár legyen.

Király Zsolt rámutat a teremhiány problematikájára.

Kenyeres János felveti, hogy módosítani kell a tanegység-listákat. Cél: csökkenjen az óraterhelés. Javasolja, hogy más tanszékek segítsenek be a DELP-nek. Az óraszám-csökkentés akár szeptembertől is esedékes lehet felmenő rendszerben. Ez a kreditszámok átírását is maga után vonja.

Wein Csizér Kata jelzi, hogy a DEAL-nél is egy egész státusznyi ellátatlan óra várható.

Farkas Ákos: A KKK megújításában a diszciplináris kurzusok szempontjai is érvényesüljenek.

2. Javaslat: az ELTE SZMSZ Foglalkoztatási Követelményrendszer XIV. fejezet, 68. paragrafus (2) szakaszának kiegészítése “tanársegéd” és “adjunktus” szavakkal.

A jelenleg hatályos szöveg: „Az egyetemi és a főiskolai docens, valamint az egyetemi és a főiskolai tanár a tudományos kutatás, illetve művészi alkotótevékenység végzéséhez, egyéni tudományos továbbképzéshez hétévenként alkotói szabadságra jogosult. Az alkotói szabadság ideje legfeljebb egy év lehet. A szabadság ideje alatt távolléti díj jár.“

Kenyeres János racionális felvetésnek tartatja az alkotói szabadság kiterjesztését a tanársegédekre és adjunktusokra is, különösen a habilitáció szigorítása tükrében. Támogatja a felvetést. Szavazásra bocsátja a kérdést. Eredmény: 100% igen. Bejelenti, hogy a javaslatot felterjeszti a dékáni vezetésnek.

3. Intézeti demonstrátori helyek meghirdetése

Kenyeres János javasolja, hogy a demonstrátorok kiválasztásában egy 4-tagú testület döntsön (intézetigazgató, intézetigazgató-helyettesek és egy hallgatói képviselő). Követelmények: motivációs levél, önéletrajz, kreditlista. 1 éves időtartalomra lehet jelentkezni a második (BA) évfolyamtól kezdődően. A javaslatot szavazásra bocsátja. Eredmény: 100% igen.

4. Az összdolgozói fórum tapasztalatai

Farkas Ákos szorgalmazza, hogy az összdolgozói értekezletről készült jegyzőkönyv elérhető legyen a honlapon.

5. A témavezetők mandátumának időtartama (elfogadott szöveg a honlapon: http://seaswiki.elte.hu/studies/graduation/supervisor_mandate)

Kenyeres János javasolja, hogy a témavezetők témavezetői vállalása a címbejelentés félévével együtt 3 félévre szóljon. Ezt követően a témavezetést a témavezető nem köteles ellátni. Ha a témavezető nem vállalja a további témavezetést, a hallgatónak új témavezetőt kell felkérnie, és az új témavezetőt a Tanulmányi Hivatalban be kell jelentenie. Az intézetigazgató szavazásra bocsátja a kérdést. Eredmény: 100% igen.

Király Zsolt közvetíti Holló Dorottya javaslatát, mely szerint a kiemelkedő szakdolgozatokat elérhetővé kellene tenni a hallgatók számára a honlapon is. Kenyeres János a javaslatot szavazásra bocsátja. Eredmény: 6 igen, 1 tartózkodás.

6. Egyebek

A HÖK jelenlévő képviselője bejelenti, hogy május 3-tól 5-ig Bölcsész Napokat tartanak, melyre meghívták több egyetem BTK-inak a dékánjait is. Kenyeres János emlékezteti az IT-t, hogy az esemény egybeesik a SEAS International Spring Festival időpontjával.

Kenyeres János bejelenti, hogy az intézet két számítógépet kapott a Gazdasági Hivataltól, melyeket Lakatos Dóri és Bán Éva intézeti/tanulmányi előadók fognak használni. A könyvtár is kapott két számítógépet; ezen kívül egy projektort és egy fénymásoló gépet is kapott az intézet az FSA pályázatnak köszönhetően.

Szigetvári Péter bejelenti, hogy a SEAS3 weboldalról is elérhető már az MTMT.

A következő IT időpontja: 2016. április 12.

Budapest, 2016. március 8.

A jegyzőkönyvet vezette: Veljanovszki Dávid

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2016-03-08.txt · last touched 2019-04-14 15:58 by 127.0.0.1