User Tools

Site Tools


about:minutes:2016-09-13

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2016. szeptember 13-i üléséről

A résztvevők aláírják a jelenléti ívet. Kenyeres János megnyitja az ülést. Az IT határozatképes és a jelenlévők elfogadják a napirendi pontokat.

1. Az elmúlt néhány hét eseményei (Kenyeres János)

a. Starcevic Attila hét év önzetlen, folyamatos és megfeszített munka után (ideértve azt a hat évet is, melynek során az intézeti titkári feladatokat látta el) 2016. szeptember 1-jével lemondott tanulmányi intézetigazgatói megbízatásáról.

b. Bán Éva, az Amerikanisztika Tanszék főelőadója távozott posztjáról. Egyelőre nincs lehetőség betölteni a státuszát. Munkakörét Szilágyi Erzsébet vette át.

c. Veljanovszki Dávid – saját bejelentése alapján – 2016. december 31-ig látja el intézeti titkári feladatait.

d. Szeptember első napjaiban került sor a Karon a „1st International Conference on Sociolinguistics” c. konferenciára, melynek Eitler Tamás volt a főszervezője.

e. A Savaria Kampusz és az ELTE integrációja folyamatban van, nem látjuk, pontosan milyen hatással lesz az integráció a mindennapi munkánkra. A hírek szerint január elején valósul meg a két intézmény összeolvadása. Bár az Intézet nevében az intézetigazgató kifejthette véleményét, melyben megfogalmazta fenntartásait, érdemben nincs beleszólásunk a két intézmény integrációjáról szóló egyetemi döntésbe.

2. Kenyeres János javasolja, hogy az Intézeti Tanács támogassa Szalay Krisztina egyetemi docens tanulmányi intézetigazgató-helyettesi felkérését. Az IT titkos szavazás útján, 11 igen, 0 nem, 1 érvénytelen szavazattal támogatja Szalay Krisztina egyetemi docens tanulmányi intézetigazgató-helyettesi felkérését.

3. Az Intézeti Tanács ezt követően részletesen megvitatja, hogy a jövőben a tanulmányi ügyekben mely esetekben jár el önállóan Szalay Krisztina tanulmányi intézetigazgató-helyettes, és melyekben kéri a tanszékvezetők, az intézeti titkár, a titkárnők, vagy egy-egy adott feladattal megbízott kolléga segítségét. Minderre azért van szükség, mert Starcevic Attila egymaga annyi feladatot látott el, mint amennyi több főállású kolléga teljes munkaidejét kitette volna.

a. Szalay Krisztina kéri és megkapja az IT hozzájárulását, hogy kreditelfogadás szempontjából önmagában az elégséges érdemjegy se legyen akadály, amennyiben a két adott kurzus tematikájában 75%-ban megfelel egymásnak.

b. Az IT abban is megállapodik, hogy az erős előfeltétel gyengítése a tanszékvezetők hatásköre.

c. Az Amerikanisztika Tanszéken a jövőben is a Tanszék szervezi meg a záróvizsgákat, míg az anglisztika szakirányon a tanulmányi intézetigazgató-helyettes, az intézeti titkár és az intézeti főelőadó működik közre ebben.

d. Az MA felvételik szervezése az intézeti főelőadó bevonásával a tanulmányi intézetigazgató-helyettes feladata. A tanulmányi intézetigazgató-helyettes végzi a szakirány, a specializáció, és minor elbírálását, szükség esetén más kollégák bevonásával.

e. Király Zsolt kérdésére az intézetigazgató elmondja, hogy a kivételes tanulmányi rend iránti kérelmekről az illetékes kari bizottság dönt, és különleges tanulmányi rendre csak a Hallgatói Követelményrendszerben meghatározott esetekben jogosult a hallgató.

f. Király Zsolt felvetésére az IT tagjai tisztázzák, hogy a részképzésre járó hallgatók tanulmányaik egy részét nem a saját intézményükben végzik el.

4. A félévkezdéssel, kurzusokkal kapcsolatos aktuális kérdések

a. Kenyeres János bejelenti, hogy Lénárt Zoltán minden tanszékkel egyeztetett a tanév indításáról, ellenőrizte a termekben a technikai felszereléseket.

b. Szigetvári Péter felvetésére Kenyeres János kifejti, hogy a tavaly szeptemberi eszközrendelésekről még mindig nincs biztos hír. A megrendelésekkel, a közbeszerzési eljárásokkal felsőbb szinteken vannak problémák. Szigetvári Péter bejelenti, hogy amennyiben decemberig nem érkeznek meg az OTKA pénzből megrendelt gépek, akkor el fog veszni a pénz. Wein Csizér Katalin ehhez hozzáteszi, hogy tanszéke a tonereket még nem kapta kézhez az irodaszer beszerzésből, minden mást igen.

c. Szalay Krisztina kérdésére Komáromy Zsolt kifejti, hogy ezeket az egyedi kérdéseket nem a Kari Tanács hivatott megvitatni vagy rendezni.

d. Király Zsolt beszámol arról, hogy tavaly óta eltűnt mintegy 80 hallgató egy másodéves nyelvi kurzusról, holott a nyelvi alapvizsgát sikeresen teljesítették.

5. A SEAS 130 konferencia

a. a Kari ünnephez kapcsolódva november 10-11-én kerül sor a konferenciára. Az Intézetben nem lesz tanítás.

b. A konferencia angol nyelvű, mintegy 70 előadásra számít az Intézet.

6. Az IT úgy dönt, hogy az „Outstanding“ szakdolgozatok elektronikus közzétételének kérdését a következő ülésen tárgyalja.

7. A TDK szoba megnyitása a doktori hallgatók előtt

Az IT úgy dönt, hogy a jövőben a TDK szobát doktori hallgatók is használhatják, a hozzáférés, bejutás kérdése kidolgozandó.

8. Kenyeres János kéri, hogy a tanszékek tekintsék át a kari honlapon a tanszékekre vonatkozó adatokat, és szükség szerint kérjék a frissítésüket.

9. Egyebek

a. Wein Csizér Katalin kérdésére Schmidt Bertalan kifejti, hogy a hallgatói képviselet szervezetten foglalkozik a külföldi hallgatók mentorálásával.

b. Deák Nóra a folyóiratrendelések kapcsán kéri, hogy a tanszékek küldjék meg igényeiket.

10. A következő IT időpontja: 2016. október 4.

Budapest, 2016. szeptember 13.

A jegyzőkönyvet vezette: Lakatos Dóri

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2016-09-13.txt · last touched 2019-04-14 17:56 by 127.0.0.1