User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-03-12

Jegyzőkönyv az Angol‐Amerikai Intézet tanácsának 2019. március 12-i üléséről

Jelenlévők

  1. Dr. Illés Éva mb. intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tszk.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-­‐helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  4. Dr. Csizér Katalin tanszékvezető, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  5. Dr. Lázár Ildikó, Dr. Károly Krisztina tanszékvezető képviseletében, Angol Nyelvpedagógiai
  6. Tsz.
  7. Dr. Szigetvári Péter tanszélkvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  8. Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  9. Deák Nóra, az Angol-­‐Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  10. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  11. Dr. Pikli Natália egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Anglisztika Tsz.
  12. Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  13. Devecseri Tamás, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

Tanácskozási joggal:

  1. Dr. Szalay Krisztina egyetemi docens, tanulmányi intézetigazgató-­‐helyettes, Anglisztika Tsz.
  2. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető
  3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Dávid Gergely egyetemi docens, Angol Nyelvpedagógiai Tsz.

Illés Éva köszönti a az Intézeti Tanács tagjait. A tagok elfogadják a napirendi pontokat.

1. Elmúlt események (Illés Éva)

Értékelési rendszerek:

  • Tudománymetria: az intézet javaslatait Illés Éva összegyűjtötte és elküldte a karnak. Márciusban lesz kari egyeztetés erről, az intézetet Szigetvári Péter fogja képviselni.
  • Oktatási mérés: a javaslatokat Illés Éva gyűjtötte, ennek a határideje lejárt. Illés Éva megjegyzi, hogy megnehezíti a munkát az, hogy a kollégák esetenként nem pontosan olvasssák el az emaileket, és nem mindig tartják be a határidőket.
  • Szakmódszertani: Major Éva gyűjti a javaslatokat, neki lehet küldeni.
  • Deák Nóra küld egy tájékoztatót az intézetnek arról, hogy az FSA‐ban vagy egyéb pályázatban született anyagokat hova kell feltölteni (MTMT, STA, stb.)

OTDK: április 24‐25‐én lesz a karon

Nehézséget okozott, hogy bírálókat találjanak a szervezők, holott az ELTE-­‐s hallgatókat nem bírálhatja belsős szakember. Illés Éva megköszöni azoknak a kollégáknak a munkáját, akik vállaltak bírálatot, és kér mindenkit, hogy vállaljon feladatot bizottságban való részvételre is. Pikli Natália felveti, hogy az OTDK dolgozatok bírálata nem feltétlenül tekintendő az alapfeladatok ellátására, meg kellene kérdezni, hogy honoráriumot lehet-­‐e ezért kérni. Szalay Krisztina elmondja, hogy a szerződésben a tehetséggondozás mint feladat szerepel. Öveges Enikő javasolja, hogy a Nemzeti Tehetségprogramot meg lehet pályázni, és abból honoráriumot fizetni a bírálóknak. Az OTDK koordinátorok az intézetben: Gárdos Bálint, Szabó Éva Eszter, Albert Ágnes, Kiss Zoltán, Veljanovszki Dávid és Kimmel Magdolna.

Poster Presentation Week szervezők: Katona László, Putz Orsolya, Gaál Cecília szervezők, két egyetem diákjai vettek részt (ELTE és Pannónia Egyetem), rekord számú 19 poszterrel.

Szilágyi Erzsébet, az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék titkárnője nyugdíjba megy, a pótlását Illés Éva kezdeményezte, ígéretet kaptunk erre.

A nemzetközi hallgatók intézése nagy terhet jelent azintézetnek, ígéretet kaptunk arra, hogy egy félállásnyi segítséget kapunk a kartól.

Illés Éva elmondja, hogy részt vett egy tájékoztatón Navracsics Tiborral, amelyen az ELTE és a Milánói egyetem hallgatói/oktatói vettek részt. Navracsics Tibor szorgalmazta az Erasmus program további fejlesztését. Szigetvári Péter elmondja a hallgatói képviselőknek, hogy bátran álljanak ki a jogaikért.

Általános problémaként merül fel, hogy a hallgatókhoz nehéz információt eljuttatni, mert online nem olvassák el az információkat és a folyosói plakátokat sem mindig veszik észre. Ezt igazolják a hallgatói képviselők és a könyvtár képviselői is.

Az EFOP program jól működik, jelenleg a kar legnagyobb projektje, 30 kolléga és több, mint 100 hallgató vesz részt benne. Öveges Enikő elmondja, hogy hónapok óta próbálják feltenni a projektet az elte.hu oldalra és az egyetemi honlapra, most talán a Pályázati Iroda el fogja tudni intézni.

Deák Nóra elmondja, hogy az MTMT és a doktori.hu még nem kapcsolódik össze, de ezt figyelik és szólnak, amikor ez megoldódik. 2. Szakszervezet – együttműködés (Illés Éva)

Illés Éva megköszöni Lázár ildikó tájékoztatását a szakszervezettel kapcsolatban. Lázár Ildikó elmondja, hogy sokat dolgoznak a kollégák azon, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Benczik Vera felveti, hogy a túlterheltség miatt lehet tiltakozni. Pikli Natália elmondja, hogy ez a hallgatókat is érinti, és a hallgatói képviselet is segíhetne ebben. Petrovics Krisztina elmondja, hogy nehéz helyzetben van a HÖK, mert nemrég megemelték az ösztöndíjakat, így az ilyen helyzet miatt nem tudnak tiltakozni. Ha arra kerülne sor, hogy épületet vesznek el a kartól, akkor az oktatóknak és a hallgatóknak össze kellene fogniuk. Lázár Ildikó vállalja, hogy a szakszervezet felé képviseli az intézet oktatóit.

3. Oktatás ellátása csökkentett oktatói létszámmal (Kenyeres János)

Kenyeres János javasolta, hogy az oktatás ellátása érdekében ahol lehet, hirdessünk meg szemináriumot előadásként, ahogyan egy kurzus esetében a DELP beadott egy módosítási javaslatot, amit azóta a Kari Tanács el is fogadott. Ennek előnye az lenne, hogy a kollégáknak több ideje lenne kutatni, publikálni és előre lépni. Illés Éva szerint az egyik probléma ezzel a külföldi hallgatók visszajelzése, akiknek a szemináriumok a legnagyobb vonzerőt jelentik. A másik probléma, hogy az előadások tovább fogják csökkenteni a hallgatók nyelvtudását, ami már most is komoly gondot okoz a tanárképzésben.

Benczik Vera megkérdezi, hogy a szabadon választható tárgyaknál a TELben lehet‐e tartani több párhuzamos 30‐40 fős előadást, ami látogatásköteles. Szigetvári Péter szerint ebben az esetben az előadások kis létszáma lesz problémás. Farkas Ákos szerint a termek hiánya is problémát jelent.

Ezt a javaslatot egyelőre nem támogatja az IT, bár az Anglisztika és az Amerikanisztika Tanszékeken is lenne lehetőség erre.

Illés Éva aggodalmát fejezi ki a hallgatói nyelvtudása miatt. Holló Dorka adatai szerint nagy a bukás aránya azoknál a vizsgáknál, amelyek nyelvtudáshoz kötődnek. Petrovics Krisztina elmondja, hogy a HÖK próbál ebben segíteni a hallgatóknak, és hogy ez a program elindult. Lázár Ildikó hivatkozik a Thurmer Andrea által készített felmérésre, és javasolja, hogy álljon fel egy intézeti csoport, ahol minden tanszékről 1‐2 fő képviseli a tanszéket. Az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékről Öveges Enikő és Illés Éva jelzik, hogy részt vesznek ebben. A többi tanszékről március 31‐ig kijelölik a résztvevőket.

Szalay Krisztina elmondja, hogy a záróvizsga bizottságok összeállítása nagyon problémás lesz, és kéri, hogy ne adjanak a tanszékvezetők engedélyt eltávozásra. Rendkívüli esetben, tudományos munka vagy konferencia részvétel esetén engedélyt kell kérni az intézet igazgatótól írásban. Illés Éva kiküld egy levelet, melyben ezt kéri és megjelöli a határidőt. 4. Tartsayné Németh Nóra tanulmányi igazgatóhelyettesi, Tiboldi Tímea intézeti titkári felterjesztése (Szalay Krisztina)

Az IT szavaz (12 szavazati joggal rendelkező tag):

Tartsayné Németh Nóra tanulmányi igazgatóhelyettesi kinevezését az IT támogatja: 12, nem támogatja: 0

Tiboldi Tímea intézeti titkári kinevezését az IT támogatja: 10, nem támogatja: 2

Az IT Tartsayné Németh Nóra tanulmányi igazgatóhelyettesi, Tiboldi Tímea intézeti titkári felterjesztését támogatja. 5. Putz Orsolya adjunktusi felterjesztése (Benczik Vera)

Putz Orsolya adjunktusi kinevezését az IT támogatja: 12 nem támogatja: 0 Az IT Putz Orsolya adjunktusi kinevezését támogatja.

6. C1 vizsga kiválthatósága (Szalay Krisztina)

Szalay Krisztina javasolja, hogy a DELP standardizálja, hogy melyik nyelvviizsgák melyik szintjét fogadja el a tanszék C1 vizsga helyett. Dávid Gergely, a DELP vizsgákkal foglalkozó kéviselője elmondja, hogy a tanszék ezzel egyetért és fel kell állítani ezt a katasztert. Ugyanakkor az IELTS például nagyon más modulokkal dolgozik, ezért nem pontosan felel meg a C1 vizsgának. Károly Krisztina elmondja, hogy a vizsgáért felelős tanszéknek kell eldöntenie, hogy bármilyen vizsgát befogad‐e. Ez a két vizsga az egyedüli szűrő, ahol ki lehet választani a nem megfelelő nyelvtudással rendelkező hallgatókat, valamint nekünk a nyelvvizsga eredményeket jegyekre kell konvertálni. A DELP nem szokott hozzájárulni ehhez, illetve a más egyetemeken letett alapvizsgák eredményét sem fogadja el.

Az IT a következő alkalommal erre visszatér, addig a DELP ezt a kérdést megtárgyalja és javaslatot tesz.

Károly Krisztina elmondja, hogy március 20‐án lesz ezzel kapcsolatban egy értekezlet a karon, ahol a nemzetközi diákok felvételi követelményeit tárgyalják a szakfelelősök. Dávid Gergely problémaként fogalmazza meg, hogy a TO‐n 7. és 8. alkalommal is engedélyezik a nyelvi alapvizsga felvételét, illetve ha egy hallgató 6. alkalommal is megbukik a nyelvi vizsgán, akkor az egyetem elbocsájtja, de újra beiratkozhat, el tudja fogadtatni a krediteket és újra vizsgázhat.

Szalay Krisztina elmondja, hogy fontos a diákoknak elmondani, hogy egy tárgyat 3‐szor vehetnek fel, és 6‐szor vizsgázhatnak. A Hallgatói Képviselők elmondják, hogy a HÖK is figyelmezteti őket.

Dávid Gergely elmondja, hogy kéri a tanszék nevében, hogy ne kelljen külön megkérdezni a BA vizsgánál, hogy megvannak‐e a jelentkezési feltételei. Emiatt a záróvizsga beosztásukat nem lehet megcsinálni.

7. Erasmus (Illés Éva)

Pikli Natália megkérdezi, hogy ha a kutatói mobilitás pályázatot ketten ugyanarra az egyetemre adják be, ez okoz‐e problémát. Illés Éva elmondja, hogy az egyetemtől kell egy meghívó levél, még Erasmus megállapodás sem kell. Az a cél, hogy az oktatók 20%‐a elmenjen, ezért biztat mindenkit pályázásra.

Felmerült az igény arra, hogy Erasmusra és konferencia részvételre is félévenként lehessen pályázni és nem évente, mint a jelenlegi helyzetben.

8. A következő IT időpontja: 2019. április 9. 10.00-12.00. Budapest, 2019. március 12.

Tartsayné Dr. Németh Nóra Jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte: Szalay Krisztina, Illés Éva

about/minutes/2019-03-12.txt · last touched 2019-04-14 21:04 by 127.0.0.1