User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-04-09

Jegyzőkönyv az Angol-Amerikai Intézet tanácsának 2019. április 9-i üléséről

Jelenlévők

  1. Dr. Illés Éva mb. intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tszk.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Farkas Ákos tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  4. Dr. Csizér Katalin tanszékvezető, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  5. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, Angol Nyelvpedagógiai Tsz.
  6. Dr. Szigetvári Péter tanszélkvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  7. Dr. Öveges Enikő egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  8. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  9. Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  10. Devecseri Tamás, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  11. Kollár Veronika, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  12. Bojti Zsolt, a DÖK képviseletében

Tanácskozási joggal:

  1. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető
  2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Illés Éva köszönti a az Intézeti Tanács tagjait. A tagok elfogadják a napirendi pontokat. Az Intézeti tanács egy taggal bővült, a DÖK képviesletében Bojti Zsolt személyében.

1. Elmúlt események (Illés Éva)

Szalay Krisztina elküldte a legutóbbi Kari Tanácsról szóló beszámolóját . Az eddigiekhez képest egy optimistább kép rajzolódik ki a Kar helyzetéről. Várhatóan április 15.-én fogadják el a költségvetést, így van remény arra, hogy fejlesztések elinduljanak. Egyelőre területet a Kartól nem vesznek el. Az épületet felmérték, ennek célja az épületek üzemeltetésének gazdaságosabbá tétele.

A kurzusok áthallgatásnak felmérését elvégeztük, a tanszékek felajánlottak kurzusokat, amelyeket más karról jövő hallgatók látogathatnak. Ez akkor lényeges, ha a hallgatók regisztrálnak a Neptunban. Benczik Vera felveti, hogy lehet-e magyarul hirdetni kurzusokat, hogy több nem angol szakos hallgató tudja felvenni.

Elindult a hallgatók nyelvtudásának fejlesztésére alakult munkacsoport munkája. A DELP felmérése alapján pár problémára fény derült, pl. a hallgatók közül sokan dolgoznak az egyetem mellett. A munkacsoport első találkozója április 2-án volt, minden tanszék képviselője jelen volt, kivéve az Angol Nyelvészeti Tanszéket.

OTDK lesz április 24-25-én, mindenhol van bíráló, zsüri elnök és tag. A szervező kollégák sokat dolgoztak azon, hogy minden rendben legyen, minden bírálat meglegyen. Farkas Ákos elmondja, hogy tudomására jutott, hogy más egyetemen a bíráló tudta, hogy kinek a jelöltjét bírálja, ami problémás lehet.

Április 16-án Friedrich Judit kezdeményezésére Károly Krisztina, Illés Éva, Szigetvári Péter, Csizér Kata és Friedrich Judit tárgyalni fog Dékán úrral. A találkozó témája, hogy javaslatokat tegyenek, arra, hogy a munkánkat mi tenné könnyebbé. Benczik Vera javasolja, hogy vessék fel a túlóradíjak kifizetését. Farkas Ákos hozzáteszi, hogy minden tanszéken rendszeresen tanítanak ingyen külsős kollégák. Károly Krisztina elmondja, hogy azt szeretné elérni, hogy a külföldi hallgatók felvételiztetéséért és a külföldi hallgatók PhD témavezetésért többletfeladatot lehessen elrendelni. Cél az is, hogy egy félállásban lehessen valaki, aki a nemzetközi hallgatóknak segít a tanulmányaik intézésében az Intézetben. Farkas Ákos javasolja, hogy a képviselők vessék fel az intézetek önálló gazdálkodásának kérdését, illetve a külföldi hallgatók után adható 10%-os részesedés kérdését.

2. Tudománymetriai mérés meeting (Szigetvári Péter)

Az értekezletről Szigetvári Péter összefoglalót küldött az intézetnek. Az volt a benyomása, hogy Bartus Dávid nyitott a javaslatokra, lehet neki javaslatokat küldeni. Csizér Kata nehezményezi, hogy aki mínuszba került az adatbázisban, azokat duplán büntetik.

3. Személyi ügyek (Illés Éva)

Szilágyi Erzsébet június 10.-én nyugdíjba megy. Losonczi Júlia megígérte, hogy szeptembertől már felvehetünk új adminisztrátort, és Erzsi segíteni fog a munkák átadásában. Az új adminisztrátor továbbra is a DEAL és a DAS tanszéket fogja ellátni.

Ruttkay Veronika státuszának tekintetében új fejlemény, hogy április 1-jével megjelent a pályázat, május 1-je az elbírálás határideje, és szeptember 1-én betölthető az állás a DELP-en.

Illés Éva elmondja, hogy DEAL-en két docens van és még senki nem adta be a habilitációját. Ezzel valamit kell csinálni. A DELP-en hasonló a helyzet, nincs lehetőség a tanszéken arra, hogy az oktatók sabbatical-re tudjanak menni. Motiválni úgy lehet a munkatársakat, hogy garanciát kapjanak arra, hogy az előléptetéseknél vegyék figyelembe a tanszékek stratégiai érdekét. További kedvezmény, hogy ELTE-s alkalmazott részére a habilitációs díjból kedvezményt biztosít a kar.

4. MA felvételi, záróvizsgák (Illés Éva)

MA felvételik: csökkent a felvételizők száma. Illés Éva javasolja, hogy a nemzetközi ismertségünket kellene növelni, hogy növekedjen az MA hallgatóink száma. A szóbeli vizsgák június 17-25. között lesznek. Június 17-e és 25-e lehet, amikor nincs OTAK záróvizsga, naponta 20 fő osztható be. Egy órára 4 vizsgázó osztható be. Szükség esetén naponta két bizottság is lehet. A tanszékvezetők április 15-ig adják le a bizottsági tagok névsorát (egy elnök és két tag).

A záróvizsgáknál először az MA vizsgák lesznek, utána két hét van a BA záróvizsgákra. Szalay Krisztina e-mailben kérte, hogy a kollégák határidőig jelezzék, ki mikor nem lesz beosztható.

Az OTAK záróvizsgák tekintetében az Intézet kérte, hogy szerdán ne legyen OTAK záróvizsga, de június 19-ére beosztottak minket is. Ezt azonban sikerült elkerülni, így az OTAK záróvizsgák június 18, 20, 21, 24-én lesznek. Elnöki feladatra más tanszék docense is beosztható. Minden napra kell egy-egy elnök és egy-egy bizottsági tag.

5. C1 vizsga kiválthatósága (DELP döntés)

Károly Krisztina elmondja, hogy a tanszék úgy döntött, hogy semmilyen egyéb nyelvi vizsgát a tanszék nem fogad be a C1 vizsga kiváltására.

6. Külföldi hallgatók az Intézetben

Eitler Tamás korábban felvetette, hogy az Erasmusos hallgatók ügyeinek intézését a Nemzetközi Kapcsolatok Irodája vegye át.

Az Intézetbe a Stipendium Hungaricum, a Keresztény Üldözöttek és az önköltséges külföldi hallgatók jönnek. Az Erasmusos hallgatók egy-egy szemeszterre jönnek. Vita van azokat a hallgatókat illetően, akik más tanszékekre jönnek Erasmus szerződéssel, de nálunk akarnak felvenni órákat. Akikkel az Intézetnek nincs szerződése, azok az Intézetben két kurzust vehetnek fel, de ezt a madridi egyetem kifogásolta. Problémát jelent, hogy nem tudjuk, hogy a hallgatók melyik intézettel szerződtek. Szigetvári Péter felveti, hogy minden kreditnek van értéke, ez alapján el lehetne számolni a tanszékek között az Erasmus hallgatók tekintetében, még akkor is, ha ez nem jár pénzmozgással. Az Intézeti Tanács döntése: kapacitás függvényében tudunk más tanszéken szerződött Erasmus hallgatót felvenni. Ők azonban utolsónak vehetők fel a kurzusokra.

7. Egyéb

Illés Éva megköszöni azt a sok segítséget, amit megbízott intézetigazgatóként kapott. Az IT megköszi Illés Éva munkáját és kitartását egy különösen nehéz időszakban.

8. Következő Intézeti Tanács időpontja: május 7. 10.00 óra.

Budapest, 2019. április 9.

Tartsayné Dr. Németh Nóra

Jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte:

Szigetvári Péter, Illés Éva

about/minutes/2019-04-09.txt · last touched 2019-04-14 21:15 by 127.0.0.1