User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-09-17

JegyzŇĎk√∂nyv az Angol-Amerikai Int√©zet Int√©zeti Tan√°cs√°nak 2019. szeptember 17. √ľl√©s√©rŇĎl

Jelenl√©vŇĎk

Szavazati joggal:

 • Dr. Kenyeres J√°nos int√©zetigazgat√≥, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 • Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 • Dr. Friedrich Judit tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 • Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 • Dr. √Ėveges EnikŇĎ tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 • Dr. Pikli Nat√°lia egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Anglisztika Tsz.
 • Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 • Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 • De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 • Petrovics Krisztina, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke
 • Filep √Ād√°m, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 • Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 • Koll√°r Veronika, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 • Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 • Bojti Zsolt, a D√ĖK k√©pviselet√©ben

Tan√°cskoz√°si joggal:

 • Dr. Frank Tibor egyetemi tan√°r, kor√°bbi int√©zetigazgat√≥, Amerikanisztika Tsz.
 • Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 • Tartsayn√© Dr. N√©meth N√≥ra egyetemi adjunktus, oktat√°si int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 • L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ
 • Dr. K√°lm√°n Csaba egyetemi adjunktus, int√©zeti titk√°r, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az Int√©zeti Tan√°cs tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendi pontokat.

1. (Kenyeres János): Kálmán Csaba intézeti titkári megbízása (szavazás)

Kenyeres J√°nos javasolja K√°lm√°n Csaba int√©zeti titk√°ri kinevez√©s√©t. Az IT szavaz. Szavazati joggal rendelkezŇĎk sz√°ma: 15. A szavaz√°s eredm√©nye: 15 igen, 0 nem, 0 tart√≥zkod√°s. K√°lm√°n Csaba int√©zeti titk√°ri kinevez√©s√©t az IT egyhang√ļlag t√°mogatja.

2. (Kenyeres J√°nos): A felv√©teli idŇĎszak √©s tan√©vkezd√©s tapasztalatai, a probl√©m√°k √∂sszefoglal√°sa √©s megold√°si javaslatok

 • Kenyeres J√°nos javasolja, hogy a j√∂vŇĎben munkacsoport gyŇĪjtse √∂ssze a tan√©vkezd√©ssel kapcsolatos probl√©m√°kat.
 • T√°j√©koztatja a jelenl√©vŇĎket, hogy a kari vezet√©s nem adott elŇĎzetes inform√°ci√≥t arr√≥l, hogy j√≥val t√∂bb BA di√°k lesz, mint a tavalyi √©vben. A Karnak ebbe belesz√≥l√°sa van, nem a miniszt√©rium d√∂nti el a di√°kok sz√°m√°t, ez√©rt javasolni fogja, hogy a j√∂vŇĎben az Int√©zetet errŇĎl idŇĎben t√°j√©koztass√°k. Ezen fel√ľl ismerteti, hogy a k√ľlsŇĎ √≥raad√≥i ig√©nyek √ľgy√©ben √≠rt leveleire d√©k√°n √ļrt√≥l nem √©rkezett v√°lasz, √≠gy szeptember elej√©n m√©g nem tudta az Int√©zet, hogy el fogja-e tudni l√°tni a kurzusokat. A kialakult helyzet megnehez√≠tette a tansz√©kvezetŇĎk dolg√°t, mivel a ny√°r v√©g√©n kellett oktat√≥kat tal√°lniuk a piaci, m√°s egyetemek √©s nyelviskol√°k √≥rad√≠jainak fel√©√©rt. Mindez annak ellen√©re t√∂rt√©nt, hogy az Int√©zet szald√≥ja 75 milli√≥ Ft nyeres√©get mutat. Friedrich Judit felh√≠vja a figyelmet a ‚Äěl√°thatatlan‚ÄĚ (m√°s int√©zetekbe jelentkezett, de az Angol-Amerikai Int√©zetben kurzusokat felvett) hallgat√≥k magas sz√°m√°ra √©s a miattuk felmer√ľlŇĎ j√°rul√©kos munk√°k elv√©gz√©s√©bŇĎl ad√≥d√≥ neh√©zs√©gekre.
 • A k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k helyzete k√ľl√∂n probl√©ma. A v√≠zum√ľgyint√©z√©s miatt k√©sve √©rkeznek, nem tudjuk m√©g most sem a v√©gleges sz√°mokat. Benczik Vera felveti a k√ľlf√∂ldiek felv√©telij√©nek tavaszi lebonyol√≠t√°s√°t, azonban K√°roly Krisztina szerint sok hallgat√≥t elvesz√≠ten√©nk az elŇĎrehozott idŇĎponttal, mivel t√∂bben m√°sodik lehetŇĎs√©gk√©nt jelentkeznek hozz√°nk. Kenyeres J√°nos megold√°sk√©nt javasolja, hogy esetleg egy vagy k√©t h√©ttel k√©sŇĎbb kezdhetn√©nk a f√©l√©vet. Ill√©s √Čva felh√≠vja a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb gondot okoz a kreditsz√°mok kezel√©se, azonban K√°roly Krisztina megnyugtatja, hogy a probl√©m√°t p√°r h√≥napon bel√ľl kezelni fogj√°k.
 • Friedrich Judit kifejezi aggodalm√°t a szakter√ľlet√ľk MA hallgat√≥i sz√°m√°nak cs√∂kken√©se miatt. Nem tudj√°k √≠gy tov√°bb vinni a programot, az irodalom √©s kult√ļra specializ√°ci√≥t √∂ssze kellene vonni a DELP bevon√°s√°val. Kenyeres J√°nos azt javasolja, hogy ny√ļjtsanak be m√≥dos√≠t√°si k√©relmet az IT-nek √ļj tanegys√©glist√°val. Hozz√°teszi, hogy int√©zeti szinten nem cs√∂kkent az MA hallgat√≥k sz√°ma, a magyarok√© cs√∂kkent, a k√ľlf√∂ldiek√© nŇĎtt. Szigetv√°ri P√©ter javasolja, hogy lehetne esetleg egy√ľtt Angol nyelv √©s irodalom √©s kult√ļra MA programot hirdetni.
 • Kenyeres J√°nos plusz egy st√°tuszt szeretne az Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tansz√©knek. √Ėveges EnikŇĎ felh√≠vja a figyelmet a DEAL √©s DELP t√ļlterhelts√©g√©re, valamint arra, hogy az Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tansz√©ken mindenki t√∂bbet tan√≠t a k√∂telezŇĎ √≥rasz√°mn√°l. Javasolja, hogy az esetleges √°ttan√≠t√°s int√©zetvezetŇĎi kompetencia legyen. K√°roly Krisztina felveti, hogy objekt√≠ven sz√°moljuk ki, melyik tansz√©ken, mennyit dolgozik. Ehhez m√≥dszertani seg√≠ts√©get √≠g√©rt.

T√°j√©koztatja a jelenl√©vŇĎket, hogy a kari vezet√©s nem adott elŇĎzetes inform√°ci√≥t arr√≥l, hogy j√≥val t√∂bb BA di√°k lesz, mint a tavalyi √©vben. A Karnak ebbe belesz√≥l√°sa van, nem a miniszt√©rium d√∂nti el a di√°kok sz√°m√°t, ez√©rt javasolni fogja, hogy a j√∂vŇĎben az Int√©zetet errŇĎl idŇĎben t√°j√©koztass√°k. Ezen fel√ľl ismerteti, hogy a k√ľlsŇĎ √≥raad√≥i ig√©nyek √ľgy√©ben √≠rt leveleire d√©k√°n √ļrt√≥l nem √©rkezett v√°lasz, √≠gy szeptember elej√©n m√©g nem tudta az Int√©zet, hogy el fogja-e tudni l√°tni a kurzusokat. A kialakult helyzet megnehez√≠tette a tansz√©kvezetŇĎk dolg√°t, mivel a ny√°r v√©g√©n kellett oktat√≥kat tal√°lniuk a piaci, m√°s egyetemek √©s nyelviskol√°k √≥rad√≠jainak fel√©√©rt. Mindez annak ellen√©re t√∂rt√©nt, hogy az Int√©zet szald√≥ja 75 milli√≥ Ft nyeres√©get mutat. Friedrich Judit felh√≠vja a figyelmet a ‚Äěl√°thatatlan‚ÄĚ (m√°s int√©zetekbe jelentkezett, de az Angol-Amerikai Int√©zetben kurzusokat felvett) hallgat√≥k magas sz√°m√°ra √©s a miattuk felmer√ľlŇĎ j√°rul√©kos munk√°k elv√©gz√©s√©bŇĎl ad√≥d√≥ neh√©zs√©gekre.

3. (Kenyeres J√°nos): √öj oktat√≥-kutat√≥ k√©pviselŇĎ (√©s p√≥ttag) jel√∂l√©se az Int√©zeti Tan√°csba (√Ėveges EnikŇĎ hely√©re) √©s √ļj oktat√≥-kutat√≥ k√©pviselŇĎ (√©s p√≥ttag) jel√∂l√©se a Kari Tan√°csba (Szalay Krisztina hely√©re)

Az √ļj tagok √©s p√≥ttagok jel√∂l√©s√©re jel√∂lŇĎgyŇĪl√©st kell √∂sszeh√≠vni, ahol az oktat√≥k legal√°bb fele megjelenik. A szavaz√°s a tervek szerint a szeptember 30-i h√©ten lesz. V√∂r√∂s Katinka foglal majd termet, akinek √≥r√°ja van, jelenjen meg a gyŇĪl√©sen n√©h√°ny perc erej√©ig. A tansz√©kvezetŇĎk √≠rjanak k√∂r√≠m√©lt, hogy jel√∂ltek kerestetnek.

4. (Benczik Vera): A doktori hallgatók bevonása a Writing Center munkájába

A Writing Center-t egyre t√∂bb hallgat√≥ keresi fel. √Člvezi a Kar t√°mogat√°s√°t is, mivel a Kar t√°mogatja a mentor√°l√°st. Jelenleg doktori hallgat√≥k √ľzemeltetik hetente 2×1,5 √≥r√°ban. Feh√©r R√©ka, a Writing Center vezetŇĎje azt k√©ri, min√©l t√∂bb tudom√°nyter√ľletrŇĎl j√∂jjenek doktori hallgat√≥k a Centerbe. Olyanok, akik angolul j√≥l tudnak, vagy egy tudom√°nyter√ľlet tudom√°nyos nyelvhaszn√°lat√°ban j√°rtasak. Mindenkit arra k√©r, hogy biztassa a doktori hallgat√≥kat, hogy havonta 1 alkalmat vagy f√©l√©vente 1-2 alkalmat v√°llaljanak be. A doktori hallgat√≥k kreditet kaphatnak ez√©rt (oktat√°sszervez√©s, egy√©b tudom√°nyos tev√©kenys√©g c√≠men).

5. (Szigetvári Péter): Az Elméleti Nyelvészeti Központ angol elnevezése

Szigetv√°ri P√©ter k√©ri, hogy az Elm√©leti Nyelv√©szeti K√∂zpont angol nev√©ben a ‚ÄěK√∂zpont‚ÄĚ sz√≥nak ‚ÄěDepartment‚ÄĚ legyen a hivatalos angol megfelelŇĎje, mivel az Elm√©leti Nyelv√©szeti K√∂zpont de facto tansz√©kk√©nt mŇĪk√∂dik, annak ellen√©re, hogy de jure k√∂zpont. Hangs√ļlyozza, hogy nem szeretn√©nek tansz√©kkel j√°r√≥ jogokat, de szeretn√©k, ha tansz√©knek tekinten√©k ŇĎket. A felvet√©ssel kapcsolatban t√∂bb IT tagnak is agg√°lyai vannak, ez√©rt Sz√©cs√©nyi Krisztina javasolja annak kider√≠t√©s√©t, hogy jogilag lehets√©ges-e a ‚ÄěK√∂zpontot‚ÄĚ‚ÄěDepartment‚ÄĚ-nek h√≠vni angolul. Kenyeres J√°nos javasolja a d√∂nt√©s elnapol√°s√°t √©s √≠g√©retet tesz arra, hogy ezt kider√≠ti. Az Elm√©leti Nyelv√©szeti K√∂zpont k√©pviselet√©vel kapcsolatban is k√©rd√©sek mer√ľltek fel. M√≠g Szigetv√°ri P√©ter azt szeretn√©, hogy innen j√∂jj√∂n az oktat√≥i k√©pviselŇĎ az IT-be, √Ėveges EnikŇĎ jelzi, hogy nem gondolja, hogy egy √ļj szervezeti egys√©gbŇĎl oktat√≥i k√©pviselŇĎt kellene jel√∂lni, azonban azt el tudja k√©pzelni, hogy a k√∂zpont valamilyen form√°ban k√©pviseleti jogot kapjon az IT-ben. De√°k N√≥ra ezzel kapcsolatban felvetette, hogy jelezz√ľk a Kari Tan√°cs fel√©, hogy ha nem az Int√©zetben sz√ľletett meg a d√∂nt√©s az Elm√©leti Nyelv√©szeti K√∂zpont l√©trehoz√°s√°r√≥l, akkor a Kari Tan√°cs rendezze, hogy hogyan legyen az egys√©g k√©pviselete.

6. (Kenyeres János): A SEAS 130 Kállay Géza emlékkötet és a tervezett Géher István-Kállay Géza emlékkonferencia

A k√∂tet hamarosan meg fog jelenni, a konferencia pedig tavasszal ker√ľl megrendez√©sre.

7. (Pikli Natália): Nyári egyetem az ELTE és a HUSSE szervezésében

 • Pikli Nat√°lia egy kanadai egyetemmel k√∂z√∂sen egyhetes ny√°ri egyetemi kurzust szervez. A programba jelentkezŇĎ oktat√≥kat v√°r, akiknek angolul, egy 12/14×90 perces programot kell beny√ļjtaniuk. 90 perc√©rt kb. 13.000 Ft-ot tudnak fizetni. K√∂remailt k√ľld r√≥la. A kurzus hallgat√≥inak egy √≠rott dolgozatot kell majd produk√°lniuk. 25-30 hallgat√≥t v√°rnak.
 • Felh√≠vja a figyelmet arra, hogy a HUSSE-n√©l v√°ltozott a tags√°gi jelentkez√©s, okt√≥ber v√©g√©ig kell jelentkezni ahhoz, hogy valaki a j√∂vŇĎ √©vi p√°ly√°z√°si idŇĎszakban p√°ly√°zhasson. Hangs√ļlyozza, hogy j√≥k a nyer√©si es√©lyek, √©s jelentŇĎs √∂sszegeket lehet elnyerni.

8. (Kenyeres János): A SEAS CHARMEU projektben való részvétele

√Ėt egyetem (Utrecht, Barcelona, Montpellier, Dublin Trinity, ELTE) r√©szv√©tel√©vel javaslatokat v√°rnak projektekre, alprojektekre. Kenyeres J√°nos k√©ri, hogy jelentkezzen, akinek kapcsolatai vannak a t√°rsegyetemeken.

9. (Kenyeres J√°nos): SEAS oktat√≥k vend√©gelŇĎad√°sa New York-ban √©s Bostonban az ottani magyar tudom√°nyos t√°rsas√°gok √©s a New York-i magyar fŇĎkonzul√°tus szervez√©s√©ben

TŇĎl√ľnk mehetne New Yorkba vagy Bostonba elŇĎad√≥. Utaz√°st √©s sz√°ll√°st is val√≥sz√≠nŇĪleg meg tudj√°k oldani. Az √©rdeklŇĎdŇĎk c√≠mmel, r√∂vid CV-vel, angol elŇĎad√°stervezettel jelentkezzenek Kenyeres J√°nosn√°l szeptember v√©g√©ig. Nem sz√ľks√©ges, hogy az elŇĎad√°snak magyar vonatkoz√°sa legyen.

10. Egyéb

 • Kenyeres J√°nos k√©ri, hogy ha valaki konferenci√°t szervez, √©rtes√≠tse errŇĎl ŇĎt √©s saj√°t tansz√©kvezetŇĎj√©t.
 • De√°k N√≥ra egy a k√∂nyvt√°r √°ltal kapott projektor aj√°nl fel annak a tansz√©knek, amelynek sz√ľks√©ge van r√°.
 • De√°k N√≥ra kritik√°t fogalmaz meg az √ľzemeltet√©ssel √©s a diszp√©cserekkel kapcsolatban. Ebben m√°sok is egyet√©rtenek vele. De√°k N√≥ra errŇĎl √≠r√°sban is √©rtes√≠ti majd Kenyeres J√°nos, aki a panaszt tov√°bb√≠tja az illet√©keseknek.
 • Tartsayn√© N√©meth N√≥ra ismerteti a Kar kezdem√©nyez√©s√©t arr√≥l, hogy mentori h√°l√≥zatot szeretne ki√©p√≠teni. A mi int√©zet√ľnkben 4 mentor fog tev√©kenykedni, ehhez keres BA, MA mentorokat, akik lehetnek oktat√≥k vagy PhD hallgat√≥k is.
 • √Ėveges EnikŇĎ k√©ri, hogy kerekessz√©keseket bizonyos termek m√©rete miatt elŇĎzetes egyeztet√©s n√©lk√ľl ne regisztr√°ljanak kurzusra az oktat√≥val t√∂rt√©nŇĎ egyeztet√©s n√©lk√ľl.
 • A r√©gi SEAS WIKI-t Szigetv√°ri P√©ter lez√°rta, az √ļj sz√ľletŇĎf√©lben van.
 • Az Erasmus √ļj alapokra ker√ľl, online rendszer bevezet√©s√©t tervezik (K√°roly Krisztina).
 • Az IT ŇĎszi idŇĎpontjai a k√∂vetkezŇĎk: okt√≥ber 8. 10.00, november 12. 10.00, december 10. 10.00.

Budapest, 2019. szeptember 17.

JegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ: Dr. K√°lm√°n Csaba, ellenjegyezte: Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥.

about/minutes/2019-09-17.txt · last touched 2019-10-22 00:47 by Péter Szigetvári