User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-09-17

Jegyzőkönyv az Angol-Amerikai Intézet Intézeti Tanácsának 2019. szeptember 17. üléséről

Jelenlévők

Szavazati joggal:

  • Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  • Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  • Dr. Friedrich Judit tanszékvezető, egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  • Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógia Tsz.
  • Dr. Öveges Enikő tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  • Dr. Pikli Natália egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Anglisztika Tsz.
  • Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  • Dr. Szigetvári Péter tanszékvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  • Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  • Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet elnöke
  • Filep Ádám, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  • Kingl Dóra, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  • Kollár Veronika, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  • Nagy Emese, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  • Bojti Zsolt, a DÖK képviseletében

Tanácskozási joggal:

  • Dr. Frank Tibor egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.
  • Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens, tudományos intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  • Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  • Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető
  • Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Kenyeres János köszönti az Intézeti Tanács tagjait. A tagok egyhangúlag elfogadják a napirendi pontokat.

1. (Kenyeres János): Kálmán Csaba intézeti titkári megbízása (szavazás)

Kenyeres János javasolja Kálmán Csaba intézeti titkári kinevezését. Az IT szavaz. Szavazati joggal rendelkezők száma: 15. A szavazás eredménye: 15 igen, 0 nem, 0 tartózkodás. Kálmán Csaba intézeti titkári kinevezését az IT egyhangúlag támogatja.

2. (Kenyeres János): A felvételi időszak és tanévkezdés tapasztalatai, a problémák összefoglalása és megoldási javaslatok

  • Kenyeres János javasolja, hogy a jövőben munkacsoport gyűjtse össze a tanévkezdéssel kapcsolatos problémákat.
  • Tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a kari vezetés nem adott előzetes információt arról, hogy jóval több BA diák lesz, mint a tavalyi évben. A Karnak ebbe beleszólása van, nem a minisztérium dönti el a diákok számát, ezért javasolni fogja, hogy a jövőben az Intézetet erről időben tájékoztassák. Ezen felül ismerteti, hogy a külső óraadói igények ügyében írt leveleire dékán úrtól nem érkezett válasz, így szeptember elején még nem tudta az Intézet, hogy el fogja-e tudni látni a kurzusokat. A kialakult helyzet megnehezítette a tanszékvezetők dolgát, mivel a nyár végén kellett oktatókat találniuk a piaci, más egyetemek és nyelviskolák óradíjainak feléért. Mindez annak ellenére történt, hogy az Intézet szaldója 75 millió Ft nyereséget mutat. Friedrich Judit felhívja a figyelmet a „láthatatlan” (más intézetekbe jelentkezett, de az Angol-Amerikai Intézetben kurzusokat felvett) hallgatók magas számára és a miattuk felmerülő járulékos munkák elvégzéséből adódó nehézségekre.
  • A külföldi hallgatók helyzete külön probléma. A vízumügyintézés miatt késve érkeznek, nem tudjuk még most sem a végleges számokat. Benczik Vera felveti a külföldiek felvételijének tavaszi lebonyolítását, azonban Károly Krisztina szerint sok hallgatót elveszítenénk az előrehozott időponttal, mivel többen második lehetőségként jelentkeznek hozzánk. Kenyeres János megoldásként javasolja, hogy esetleg egy vagy két héttel később kezdhetnénk a félévet. Illés Éva felhívja a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb gondot okoz a kreditszámok kezelése, azonban Károly Krisztina megnyugtatja, hogy a problémát pár hónapon belül kezelni fogják.
  • Friedrich Judit kifejezi aggodalmát a szakterületük MA hallgatói számának csökkenése miatt. Nem tudják így tovább vinni a programot, az irodalom és kultúra specializációt össze kellene vonni a DELP bevonásával. Kenyeres János azt javasolja, hogy nyújtsanak be módosítási kérelmet az IT-nek új tanegységlistával. Hozzáteszi, hogy intézeti szinten nem csökkent az MA hallgatók száma, a magyaroké csökkent, a külföldieké nőtt. Szigetvári Péter javasolja, hogy lehetne esetleg együtt Angol nyelv és irodalom és kultúra MA programot hirdetni.
  • Kenyeres János plusz egy státuszt szeretne az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéknek. Öveges Enikő felhívja a figyelmet a DEAL és DELP túlterheltségére, valamint arra, hogy az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéken mindenki többet tanít a kötelező óraszámnál. Javasolja, hogy az esetleges áttanítás intézetvezetői kompetencia legyen. Károly Krisztina felveti, hogy objektíven számoljuk ki, melyik tanszéken, mennyit dolgozik. Ehhez módszertani segítséget ígért.

Tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a kari vezetés nem adott előzetes információt arról, hogy jóval több BA diák lesz, mint a tavalyi évben. A Karnak ebbe beleszólása van, nem a minisztérium dönti el a diákok számát, ezért javasolni fogja, hogy a jövőben az Intézetet erről időben tájékoztassák. Ezen felül ismerteti, hogy a külső óraadói igények ügyében írt leveleire dékán úrtól nem érkezett válasz, így szeptember elején még nem tudta az Intézet, hogy el fogja-e tudni látni a kurzusokat. A kialakult helyzet megnehezítette a tanszékvezetők dolgát, mivel a nyár végén kellett oktatókat találniuk a piaci, más egyetemek és nyelviskolák óradíjainak feléért. Mindez annak ellenére történt, hogy az Intézet szaldója 75 millió Ft nyereséget mutat. Friedrich Judit felhívja a figyelmet a „láthatatlan” (más intézetekbe jelentkezett, de az Angol-Amerikai Intézetben kurzusokat felvett) hallgatók magas számára és a miattuk felmerülő járulékos munkák elvégzéséből adódó nehézségekre.

3. (Kenyeres János): Új oktató-kutató képviselő (és póttag) jelölése az Intézeti Tanácsba (Öveges Enikő helyére) és új oktató-kutató képviselő (és póttag) jelölése a Kari Tanácsba (Szalay Krisztina helyére)

Az új tagok és póttagok jelölésére jelölőgyűlést kell összehívni, ahol az oktatók legalább fele megjelenik. A szavazás a tervek szerint a szeptember 30-i héten lesz. Vörös Katinka foglal majd termet, akinek órája van, jelenjen meg a gyűlésen néhány perc erejéig. A tanszékvezetők írjanak körímélt, hogy jelöltek kerestetnek.

4. (Benczik Vera): A doktori hallgatók bevonása a Writing Center munkájába

A Writing Center-t egyre több hallgató keresi fel. Élvezi a Kar támogatását is, mivel a Kar támogatja a mentorálást. Jelenleg doktori hallgatók üzemeltetik hetente 2×1,5 órában. Fehér Réka, a Writing Center vezetője azt kéri, minél több tudományterületről jöjjenek doktori hallgatók a Centerbe. Olyanok, akik angolul jól tudnak, vagy egy tudományterület tudományos nyelvhasználatában jártasak. Mindenkit arra kér, hogy biztassa a doktori hallgatókat, hogy havonta 1 alkalmat vagy félévente 1-2 alkalmat vállaljanak be. A doktori hallgatók kreditet kaphatnak ezért (oktatásszervezés, egyéb tudományos tevékenység címen).

5. (Szigetvári Péter): Az Elméleti Nyelvészeti Központ angol elnevezése

Szigetvári Péter kéri, hogy az Elméleti Nyelvészeti Központ angol nevében a „Központ” szónak „Department” legyen a hivatalos angol megfelelője, mivel az Elméleti Nyelvészeti Központ de facto tanszékként működik, annak ellenére, hogy de jure központ. Hangsúlyozza, hogy nem szeretnének tanszékkel járó jogokat, de szeretnék, ha tanszéknek tekintenék őket. A felvetéssel kapcsolatban több IT tagnak is aggályai vannak, ezért Szécsényi Krisztina javasolja annak kiderítését, hogy jogilag lehetséges-e a „Központot”„Department”-nek hívni angolul. Kenyeres János javasolja a döntés elnapolását és ígéretet tesz arra, hogy ezt kideríti. Az Elméleti Nyelvészeti Központ képviseletével kapcsolatban is kérdések merültek fel. Míg Szigetvári Péter azt szeretné, hogy innen jöjjön az oktatói képviselő az IT-be, Öveges Enikő jelzi, hogy nem gondolja, hogy egy új szervezeti egységből oktatói képviselőt kellene jelölni, azonban azt el tudja képzelni, hogy a központ valamilyen formában képviseleti jogot kapjon az IT-ben. Deák Nóra ezzel kapcsolatban felvetette, hogy jelezzük a Kari Tanács felé, hogy ha nem az Intézetben született meg a döntés az Elméleti Nyelvészeti Központ létrehozásáról, akkor a Kari Tanács rendezze, hogy hogyan legyen az egység képviselete.

6. (Kenyeres János): A SEAS 130 Kállay Géza emlékkötet és a tervezett Géher István-Kállay Géza emlékkonferencia

A kötet hamarosan meg fog jelenni, a konferencia pedig tavasszal kerül megrendezésre.

7. (Pikli Natália): Nyári egyetem az ELTE és a HUSSE szervezésében

  • Pikli Natália egy kanadai egyetemmel közösen egyhetes nyári egyetemi kurzust szervez. A programba jelentkező oktatókat vár, akiknek angolul, egy 12/14×90 perces programot kell benyújtaniuk. 90 percért kb. 13.000 Ft-ot tudnak fizetni. Köremailt küld róla. A kurzus hallgatóinak egy írott dolgozatot kell majd produkálniuk. 25-30 hallgatót várnak.
  • Felhívja a figyelmet arra, hogy a HUSSE-nél változott a tagsági jelentkezés, október végéig kell jelentkezni ahhoz, hogy valaki a jövő évi pályázási időszakban pályázhasson. Hangsúlyozza, hogy jók a nyerési esélyek, és jelentős összegeket lehet elnyerni.

8. (Kenyeres János): A SEAS CHARMEU projektben való részvétele

Öt egyetem (Utrecht, Barcelona, Montpellier, Dublin Trinity, ELTE) részvételével javaslatokat várnak projektekre, alprojektekre. Kenyeres János kéri, hogy jelentkezzen, akinek kapcsolatai vannak a társegyetemeken.

9. (Kenyeres János): SEAS oktatók vendégelőadása New York-ban és Bostonban az ottani magyar tudományos társaságok és a New York-i magyar főkonzulátus szervezésében

Tőlünk mehetne New Yorkba vagy Bostonba előadó. Utazást és szállást is valószínűleg meg tudják oldani. Az érdeklődők címmel, rövid CV-vel, angol előadástervezettel jelentkezzenek Kenyeres Jánosnál szeptember végéig. Nem szükséges, hogy az előadásnak magyar vonatkozása legyen.

10. Egyéb

  • Kenyeres János kéri, hogy ha valaki konferenciát szervez, értesítse erről őt és saját tanszékvezetőjét.
  • Deák Nóra egy a könyvtár által kapott projektor ajánl fel annak a tanszéknek, amelynek szüksége van rá.
  • Deák Nóra kritikát fogalmaz meg az üzemeltetéssel és a diszpécserekkel kapcsolatban. Ebben mások is egyetértenek vele. Deák Nóra erről írásban is értesíti majd Kenyeres János, aki a panaszt továbbítja az illetékeseknek.
  • Tartsayné Németh Nóra ismerteti a Kar kezdeményezését arról, hogy mentori hálózatot szeretne kiépíteni. A mi intézetünkben 4 mentor fog tevékenykedni, ehhez keres BA, MA mentorokat, akik lehetnek oktatók vagy PhD hallgatók is.
  • Öveges Enikő kéri, hogy kerekesszékeseket bizonyos termek mérete miatt előzetes egyeztetés nélkül ne regisztráljanak kurzusra az oktatóval történő egyeztetés nélkül.
  • A régi SEAS WIKI-t Szigetvári Péter lezárta, az új születőfélben van.
  • Az Erasmus új alapokra kerül, online rendszer bevezetését tervezik (Károly Krisztina).
  • Az IT őszi időpontjai a következők: október 8. 10.00, november 12. 10.00, december 10. 10.00.

Budapest, 2019. szeptember 17.

Jegyzőkönyvvezető: Dr. Kálmán Csaba, ellenjegyezte: Dr. Illés Éva, intézetigazgató-helyettes és Dr. Kenyeres János, intézetigazgató.

about/minutes/2019-09-17.txt · last touched 2019-10-22 00:47 by Péter Szigetvári