User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-10-08

JegyzŇĎk√∂nyv az Angol-Amerikai Int√©zet Int√©zeti Tan√°cs√°nak 2019. okt√≥ber 8-i √ľl√©s√©rŇĎl

Jelenl√©vŇĎk

Szavazati joggal:

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 4. Dr. Kom√°romy Zsolt egyetemi adjunktus, Anglisztika Tsz.
 5. Dr. √Ėveges EnikŇĎ tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 6. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 7. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 8. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 9. Petrovics Krisztina, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke
 10. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 11. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 12. Bojti Zsolt, a D√ĖK k√©pviselet√©ben

Tan√°cskoz√°si joggal:

 1. Dr. Frank Tibor egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.
 2. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 4. L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ
 5. Ga√°l Tekla irodavezetŇĎ, BTK Nemzetk√∂zi Kapcsolatok irod√°ja
 6. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az Int√©zeti Tan√°cs tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

1. (Ga√°l Tekla √©s Kenyeres J√°nos): A k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k felv√©tele, kurzusfelv√©tele, sz√°mszerŇĪ kimutat√°sa, tand√≠ja, az Erasmus hallgat√≥k √°ltal a kurzusokon szerezhetŇĎ kredit√©rt√©k √©s az Erasmus hallgat√≥k l√©tsz√°ma a kurzusokon

 • Ga√°l Tekla t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy a k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k √∂nhib√°jukon k√≠v√ľl sokszor k√©sve √©rkeznek, a f√©l√©vet azonban t√∂rv√©nyi szab√°lyoz√°s miatt nem lehet erre hivatkozva k√©sŇĎbb kezdeni. A k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k regisztr√°ci√≥j√°nak legk√©sŇĎbb okt√≥ber 14-ig be kell fejezŇĎdnie, id√©n jellemzŇĎen szeptember v√©g√©ig ez megt√∂rt√©nt. Az idei tan√©vben 270 √ļj teljes k√©pz√©ses hallgat√≥ √©rkezett a Karra. T√°j√©koztatja az IT tagokat, hogy a felv√©teli vizsg√°ztat√°sban kevesebb oktat√≥ fog r√©szt venni a j√∂vŇĎben, de ŇĎk a tervek szerint d√≠jaz√°st kapnak majd. Ga√°l Tekla elismeri, hogy a k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k h√°tr√°nyban vannak, mert eleve k√©sŇĎbb tudnak csak kurzusokat felvenni, azonban felh√≠vja az IT tagok figyelm√©t arra, hogy a kurzusfelv√©telt n√©ha az is akad√°lyoztatja, hogy az √≥r√°k nincsenek nemzetk√∂zi k√≥ddal meghirdetve. K√©ri, hogy a j√∂vŇĎben az illet√©kesek erre jobban figyeljenek. T√°j√©koztatja az IT tagjait arr√≥l is, hogy a k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k legk√©sŇĎbb j√ļlius utols√≥ het√©ig megkapj√°k a Neptun k√≥djaikat, azonban a gyakorlatban csak a Neptun tr√©ning ut√°n veszik fel az √≥r√°kat. Az Erasmus hallgat√≥kat akkor tudj√°k csak aktiv√°lni, miut√°n meg√©rkeztek, mert az elŇĎfelt√©telek hi√°nya miatt nem tudj√°k a kurzusokat felvenni. Ga√°l Tekla javasolja, hogy ez v√°ltozzon meg az Oktat√°si Igazgat√≥s√°g k√∂zbenj√°r√°s√°val j√∂vŇĎ szeptembertŇĎl. Kenyeres J√°nos √ľdv√∂zli a kezdem√©nyez√©st.
 • Ga√°l Tekla arr√≥l is t√°j√©koztat√°st ad, hogy kb. 60 olyan kurzusfelv√©tel van az Int√©zeten bel√ľl, ami nem int√©zeti hallgat√≥hoz k√∂tŇĎdik. Ga√°l Tekla √≠g√©retet tesz, hogy megk√ľldi az int√©zeti Erasmus hallgat√≥kra vonatkoz√≥ kurzusfelv√©teli sz√°mokat. Az Erasmus di√°kok √ľgyint√©z√©se, adminisztr√°ci√≥ja rendk√≠v√ľl nagy, ez√©rt Kenyeres J√°nos k√©ri, hogy K√°lm√°n Csaba int√©zeti Erasmus koordin√°tor a lehetŇĎ legmagasabb d√≠jaz√°st kapja.
 • Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait arr√≥l a d√©k√°ni utas√≠t√°sr√≥l, amelynek √©rtelm√©ben a j√∂vŇĎben az Erasmus hallgat√≥k ugyanazt a kreditsz√°mot kapj√°k majd, mint a magyar hallgat√≥k. Az utas√≠t√°st az IT tagok k√∂z√ľl t√∂bben agg√°lyosnak tartj√°k, mivel a k√ľlf√∂ldi di√°kok a saj√°t egyetem√ľk√∂n j√≥val t√∂bb kreditet kapnak egy-egy kurzus√©rt, √©s √≠gy k√©rd√©ses, hogy a v√°ltoztat√°s milyen hat√°ssal fog j√°rni: elŇĎfordulhat, hogy nem j√∂nnek majd hozz√°nk Erasmus di√°kok, √©s lehet, hogy dupla annyi √≥r√°t vesznek majd fel, ami √≥raterhel√©st√∂bblettel j√°r az Int√©zetben. K√°roly Krisztina hangs√ļlyozza azonban, hogy sz√ľks√©g volt a v√°ltoztat√°sra, mivel irre√°lisan elszabadult az elm√ļlt √©vek gyakorlat√°ban kialakult rendszer, miszerint a magyar hallgat√≥k kreditsz√°m√°nak dupl√°j√°t, n√©ha h√°romszoros√°t kapt√°k az Erasmus hallgat√≥k ugyanazok√©rt a kurzusok√©rt. Hozz√°teszi, hogy a v√°ltoztat√°ssal kapcsolatos f√©lelmek megalapozottak, de a jelenlegi gyakorlat a magyar hallgat√≥k √©rdeks√©relm√©t okozza. Felveti, hogy meg kellene vizsg√°lni, milyen k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rna, ha megemeln√©nk a kurzusaink kreditsz√°m√°t, azonban azt javasolja, a kreditsz√°mok √°tdolgoz√°s√°val v√°rjuk meg a november 16-√°n megrendezendŇĎ kari egyeztet√©st. Szigetv√°ri P√©ter egy Erasmus k√≥dos kurzus bevezet√©s√©t kezdem√©nyezi, amelyet kifejezetten az Erasmus di√°koknak hirdetn√©nk meg, pl. 6-8 kreditponttal j√°r√≥ konzult√°ci√≥ form√°j√°ban. K√°roly Krisztina arr√≥l is t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy 2020-ban lej√°rnak az Erasmus szerzŇĎd√©sek. Ir√°nymutat√°s√©rt meg kell v√°rnunk, hogy mit mond az EU, a TEMPUS, az ELTE, illetve a karok a t√©m√°ban, illetve √°t kell n√©zni az egyezm√©nyeket, meg√°llapod√°sokat.
 • Kenyeres J√°nos ismerteti a m√°sodik d√©k√°ni utas√≠t√°s tartalm√°t, amelynek √©rtelm√©ben a kurzusok ir√°nyad√≥ l√©tsz√°ma 15, √©s 10 hallgat√≥ alatt m√°r nem sz√°m√≠t be teljes √©rt√©kkel a kurzus az oktat√≥ √≥raterhel√©s√©be. Kifejezetten Erasmus hallgat√≥k sz√°m√°ra ak√°r 5 di√°kkal is indulhat kurzus. Kenyeres J√°nos k√©ri, hogy a d√©k√°ni utas√≠t√°sok kiad√°sa elŇĎtt a j√∂vŇĎben legyen konzult√°ci√≥, int√©zeti egyeztet√©s.

2. (Kenyeres J√°nos): A tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎ (k√∂telezŇĎ √≥raterhel√©s) biztos√≠t√°sa az Angol-Amerikai Int√©zetben

Kenyeres J√°nos a k√∂vetkezŇĎ javaslatot terjeszti elŇĎ:

Az √≥rarendek √∂ssze√°ll√≠t√°sa sor√°n az int√©zeti tansz√©kek feladata biztos√≠tani a tansz√©ki oktat√≥k mindenkori elŇĎ√≠r√°soknak megfelelŇĎ k√∂telezŇĎ √≥raterhel√©s√©t, a tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎt (ennek m√©rt√©k√©t jelenleg az ELTE SZMSZ III. k√∂tet,Foglalkoztat√°si k√∂vetelm√©nyrendszer 72. ¬ß (2) bekezd√©se hat√°rozza meg).

A tansz√©ki oktat√≥k a tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎ elŇĎ√≠rt m√©rt√©k√©ig m√°s int√©zeti vagy kari tansz√©kek kurzusait is ell√°thatj√°k, amennyiben ehhez rendelkeznek megfelelŇĎ szakmai felk√©sz√ľlts√©ggel, √©s a saj√°t tansz√©k√ľk √°ltal meghirdetett kurzusok ell√°t√°s√°t ez nem vesz√©lyezteti. Az √≥rarendek √∂ssze√°ll√≠t√°sa sor√°n az int√©zeti tansz√©kek az oktat√≥i kapacit√°shi√°nyt vagy oktat√≥i kapacit√°sfelesleget jelzik egym√°snak.

A tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎ elŇĎ√≠rt m√©rt√©k√©n fel√ľl az int√©zeti tansz√©kek saj√°t illet√©kess√©gben csak az √©rintett oktat√≥k kifejezett √≠r√°sbeli k√©relme vagy √∂nk√©nt v√°llalt √≠r√°sbeli beleegyez√©se alapj√°n biztos√≠thatnak kurzusokat az oktat√≥knak.

A kurzusok ell√°t√°s√°t vesz√©lyeztetŇĎ oktat√≥i kapacit√°shi√°ny eset√©n k√ľlsŇĎ √≥raad√≥k alkalmaz√°s√°t vagy √ļj st√°tuszok l√©tes√≠t√©s√©t kell kezdem√©nyezni a kari vezet√©sn√©l.

A tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎ megemel√©se vagy cs√∂kkent√©se a kari vezetŇĎ hat√°sk√∂r√©be tartozik (2011. √©vi CCIV. t√∂rv√©ny 26. ¬ß (2) bekezd√©s; ELTE SZMSZ III. k√∂tet, Foglalkoztat√°si k√∂vetelm√©nyrendszer 72. ¬ß (3) bekezd√©s).

Indokl√°sk√©nt Kenyeres J√°nos elmondja, hogy az elm√ļlt hossz√ļ √©vek sor√°n az Int√©zet h√°rom tansz√©k√©n a koll√©g√°k jellemzŇĎen legal√°bb k√©t √≥r√°val t√∂bb idŇĎt ford√≠tottak oktat√°sra, mint amennyit a k√∂telezŇĎ √≥raterhel√©s√ľk elŇĎ√≠r. Ez a helyzet tarthatatlan, egyes tansz√©keken soha senki nem mehet el alkot√≥i szabads√°gra √©s √≥rakedvezm√©nyben sem r√©szes√ľlhet, mert nincs m√≥d a helyettes√≠t√©s√©re. A felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny √©s az ELTE SZMSZ √ļgy rendelkezik, hogy a tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎ megemel√©se vagy cs√∂kkent√©se nem a tansz√©kek vagy az int√©zetek hat√°sk√∂re, hanem a kari vezetŇĎ√©. A tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎbe a kari szab√°lyok alapj√°n legfeljebb k√©t √≥ra konzult√°ci√≥ sz√°m√≠that√≥ be, de mivel a fogad√≥√≥ra is konzult√°ci√≥, a fogad√≥√≥ra, mely k√∂telezŇĎ, √∂nmag√°ban is belesz√°m√≠t az √≥raterhel√©sbe. √Ėveges EnikŇĎ felveti, hogy a DEAL eset√©ben a fenti javaslat minimum tov√°bbi k√©t teljes st√°tusz l√©trehoz√°s√°t teszi sz√ľks√©gess√©. K√°roly Krisztina hozz√°teszi, hogy az √≥ral√°togat√°s is belesz√°m√≠t a tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎbe. Felmer√ľl, hogy a k√∂telezŇĎ √≥rasz√°mok val√≥j√°ban minim√°lis k√∂telezŇĎ √≥rasz√°mok, de Szigetv√°ri P√©ter r√°mutat, hogy az oktat√≥k fizet√©se is a t√∂rv√©nyben meghat√°rozott minim√°lis fizet√©s. Kenyeres J√°nos kiemeli annak fontoss√°g√°t, hogy a tansz√©kek k√∂z√∂tt ne legyenek k√ľl√∂nbs√©gek a munkaterhel√©sben, √©s minden tansz√©k egyforma felt√©telekkel, szab√°lyszerŇĪen mŇĪk√∂dj√∂n. √Ėveges EnikŇĎ is hangs√ļlyozza, hogy nagyon fontos, hogy az √∂t tansz√©k egyforma b√°n√°sm√≥dban r√©szes√ľlj√∂n. Benczik Vera t√°mogatja az int√©zetigazgat√≥ javaslat√°t √©s kifejti, hogy nem helyes, ha b√°rmelyik tansz√©k oktat√≥i amiatt neheztelnek m√°s tansz√©kek oktat√≥ira, mert ŇĎk ‚Äěcsak‚ÄĚ annyi munka√≥r√°ban tan√≠tanak, amennyit a jogszab√°lyok elŇĎ√≠rnak. K√°roly Krisztina javasolja, hogy elsŇĎsorban st√°tuszt kellene k√©rni a tansz√©keknek, nem √≥raad√≥k alkalmaz√°s√°t, mivel ez biztos√≠tan√° a megfelelŇĎ szakemberek alkalmaz√°s√°t √©s a st√°tusszal rendelkezŇĎ oktat√≥kat az oktat√°son k√≠v√ľl m√°s munk√°kba is be lehet vonni. Kenyeres J√°nos felveti, hogy az egy- vagy t√∂bb√©ves megb√≠z√°si szerzŇĎd√©sek is megold√°st jelenthetnek erre a probl√©m√°ra, mik√∂zben az √≥raad√≥i megb√≠z√°si szerzŇĎd√©sek a Kar sz√°m√°ra anyagi szempontb√≥l val√≥sz√≠nŇĪleg elŇĎny√∂sebb konstrukci√≥k. K√°roly Krisztina kifejti, hogy a k√©t-h√°rom √©ves √≥raad√≥i szerzŇĎd√©sek elŇĎny√∂sebbek lenn√©nek, mint az egy√©ves szerzŇĎd√©sek. K√°lm√°n Csaba felveti, hogy kapacit√°shi√°ny eset√©n a st√°tusszal rendelkezŇĎ oktat√≥k is v√°llalhassanak t√∂bblet√≥r√°kat extra d√≠jaz√°s√©rt.

Kenyeres J√°nos a t√©m√°ban beterjesztett javaslat√°t szavaz√°sra bocs√°tja. Az IT szavaz. A javaslatot az IT egyhang√ļlag elfogadja.

3. (Kenyeres János) Javaslat a kari oktatói értékelés szempontrendszerének módosítására

Mivel a kari oktat√≥i √©rt√©kel√©s jelenlegi szempontrendszere j√≥r√©szt csak a tudom√°nyos feladatok ell√°t√°s√°t veszi figyelembe, Kenyeres J√°nos tervezetet k√©sz√≠tett, amelyet v√©lem√©nyeztetni szeretne a tansz√©kvezetŇĎkkel √©s oktat√≥i k√©pviselŇĎkkel, mielŇĎtt megvitatja az IT. Ennek l√©nyege, hogy a kari oktot√≥i √©rt√©kel√©s az oktat√≥k jogszab√°lyban r√∂gz√≠tett munkaidŇĎbeoszt√°s√°nak megfelelŇĎ ar√°nyban √©s s√ļllyal a tudom√°nyos tev√©kenys√©g mellett az oktat√°si tev√©kenys√©g, valamint az egyetemi k√∂z√©lettel kapcsolatos feladatok ell√°t√°s√°t is vegye figyelembe. Ill√©s √Čva megjegyzi, hogy kor√°bban m√°r leadtunk az oktat√≥i munka √©rt√©kel√©s√©re √∂ssze√°ll√≠tott javaslatot, azonban ez a munka kari szinten le√°llt, √≠gy a probl√©m√°t √ļjra fel kell vetni.

4. (Tartsayné Németh Nóra): Tehetséggondozás / diák tankörök / kutatócsoportok feltérképezése az intézetben

Tartsayn√© N√©meth N√≥ra szeretn√©, ha sz√©lesebb k√∂rben ismert lenne, hogy mennyi minden t√∂rt√©nik az Int√©zetben, milyen lehetŇĎs√©gek, milyen tank√∂r√∂k, milyen kutat√≥csoportok l√©teznek a di√°kok sz√°m√°ra. Ez√©rt arra k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy gyŇĪjts√©k √∂ssze ezeket a tansz√©k√ľk√∂n √©s k√ľldj√©k el neki 2019. okt√≥ber 31-ig.

5. (Kenyeres J√°nos): A cs√ľt√∂rt√∂ki jel√∂lŇĎgyŇĪl√©s √©s szavaz√°s: √ļj oktat√≥-kutat√≥ k√©pviselŇĎ (√©s p√≥ttag) jel√∂l√©se az Int√©zeti Tan√°csba (√Ėveges EnikŇĎ hely√©re) √©s √ļj oktat√≥-kutat√≥ k√©pviselŇĎ (√©s p√≥ttag) jel√∂l√©se a Kari Tan√°csba (Szalay Krisztina hely√©re)

Kenyeres J√°nos felh√≠vja a figyelmet a k√∂zelgŇĎ jel√∂lŇĎgyŇĪl√©sre √©s szavaz√°sra, k√©ri, hogy ezeken min√©l t√∂bb koll√©ga vegyen r√©szt √©s javasolja, hogy a kari tan√°csi szavaz√°s √©rv√©nyess√©g√©nek biztos√≠t√°sa √©rdek√©ben a tansz√©kek egyeztessenek egym√°ssal: ha nagyon sok a jel√∂lt, elŇĎfordulhat, hogy senki nem kapja meg a sz√ľks√©ges 50% +1 szavazatot. Felh√≠vja a figyelmet arra, hogy az IT-be √©s a Kari Tan√°csba p√≥ttagokra is sz√ľks√©g van. A jel√∂l√©s √©s szavaz√°s idŇĎpontja: 2019. okt√≥ber 10., 11.30, illetve 12:30-16.00.

Budapest, 2019. október 8.

JegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ: Dr. K√°lm√°n Csaba, ellenjegyezte: Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥.

about/minutes/2019-10-08.txt · last touched 2019-12-17 23:27 by Péter Szigetvári