User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-11-12

JEGYZŐKÖNYV ELTE BTK Angol-Amerikai Intézet Intézeti Tanács Budapest, Rákóczi út 5. 357. 2019. november 12., R357, 10.00 óra

Jelenlévők Szavazati joggal:

  1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Dóczi Brigitta egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógia Tsz.
  5. Dr. Friedrich Judit tanszékvezető, egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  6. Dr. Öveges Enikő tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  7. Dr. Pikli Natália, egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Anglisztika Tsz.
  8. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  9. Dr. Szigetvári Péter tanszékvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  10. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  11. Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet elnöke
  12. Filep Ádám, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  13. Kingl Dóra, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  14. Kollár Veronika, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  15. Nagy Emese, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  16. Bojti Zsolt, a DÖK képviseletében

Tanácskozási joggal:

  1. Dr. Frank Tibor egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.
  2. Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens, tudományos intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető
  5. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Kenyeres János köszönti az Intézeti Tanács tagjait, és Dóczi Brigittát, az IT új oktatói képviselőjét a tagok körében. A tagok egyhangúlag elfogadják a napirendet.

1. (Kenyeres János): Megbeszélés Nagy Zsolttal, a Gazdasági Hivatal vezetőjével és Gyarmati Gábor kari pályázati referenssel

Nagy Zsolt és Gyarmati Gábor – halaszthatatlan teendőik miatt – sajnos nem tudtak részt venni az IT ülésén.

2. (Friedrich Judit): Szavazás Velich Andrea egyetemi docensi felterjesztéséről

Az Intézeti Tanács 15 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett egyhangúlag támogatja Dr. Velich Andrea habilitált főiskolai docens, az Anglisztika Tanszék oktatója egyetemi docensi felterjesztését.

3. (Kenyeres János) Javaslat a tanításra fordított idő kari kimutatására

Kenyeres János egy olyan módszertan kidolgozását javasolja, amellyel az oktatói munkát mérni lehet. Illés Éva jelzi, hogy egy munkacsoport már korábban leadott egy erre vonatkozó javaslatot, azonban a kezdeményezés elhalt. Károly Krisztina ezt azzal magyarázza, hogy a Neptun gyengeségei miatt az illetékesek nem tudnak megbízható adatokat szűrni. Károly Krisztina egy egyszerű módszer kidolgozását javasolja nem túl sok változóval, amely épülne egyrészt a korábban elkészített javaslatra, másrészt egy, már használatban lévő mérőprogramra. Oktatásmetriai munkabizottság létrehozását javasolja Tartsayné Németh Nóra vezetésével a módszertan kidolgozására, valamint annak kiderítésére, hogy miért nem történt semmi az előző javaslattal. Pikli Natália felveti, hogy az oktatási tevékenység mérésére a diákok által egy adott órán megszerzett kreditszámokat kellene figyelembe venni. Szigetvári Péter hozzáteszi, hogy a szakdolgozat is kreditet ér, így a témavezetés is bekerülne a mutatóba. Kenyeres János javasolja, hogy a munkacsoport tagjai Tartsayné Németh Nórán kívül a tanszékvezetők legyenek, és a munkacsoport megalakulásával kapcsolatban a 2019. november 18-i héten kezdődjön emailes egyeztetés. Az IT tagok közül többen jelzik, hogy még mindig gond van a témavezetettek átvezetésével a Neptunból a Stratégiai Adatbázisba. Kenyeres János kéri, hogy a tanszékvezetők kérdezzék meg kollégáiktól, hogy kinél szerepel hibás adat a szakdolgozati adatbázisban való átvezetésnél, hogy az Intézet ezt jelezni tudja Tóth Ilonának, a Tanulmányi Hivatal vezetőjének. Friedrich Judit kezdeményezi, hogy az oktatók kapják vissza azt a jogot, hogy maguk is felvihessék a témavezetéssel kapcsolatos adatokat a Stratégiai Adatbázisba.

4. (Kenyeres János): Jövőbeli tennivalók „a kurzusfelvétel lezárását megelőző órameghirdetésekre” vonatkozó VIII/2019. (XI. 7.) sz. dékáni utasítással kapcsolatban

Kenyeres János a HÖK képviselőitől érdeklődik, hogy tudnak-e olyan hallgatóról, aki nem jutott be valamelyik kurzusra az őszi félévben, ugyanis a fenti dékáni utasítás alapján a HÖK-nek kell jeleznie az Intézet felé az ebből fakadó problémákat. Az Intézet nem tud arról, hogy lennének ilyen hallgatók. A HÖK képviselői úgy nyilatkoznak, hogy bár vannak olyan hallgatók, akik nem jutottak be kurzusokra, ők ezeket a kurzusokat tavasszal felvehetik. Hozzáteszik, hogy a jelzett igényeikre reagálva most ősszel is meghirdetésre kerültek extra kurzusok. A következő félévtől kezdve ezt formálisan jegyzőkönyvbe kell venni, és el kell majd küldeni dékán úrnak.

5. (Illés Éva): A hallgatók nyelvtudását és egyéb tanulási igényeit felmérő munkacsoport újbóli összehívása

Illés Éva emlékezteti az IT tagjait, hogy az elmúlt félévben működött már a munkacsoport, de folytatni kellene a munkát, illetve tovább kellene lépni, mivel konkrét lépések megtervezésére van szükség számos hallgató (mind BA-s szinten, mind az OTAK-osok körében) aggályos nyelvtudása miatt. Károly Krisztina javasolja, hogy a munkacsoport tagjai Lázár Ildikóval vegyék fel a kapcsolatot, mert ő szervezi a következő workshopot ebben a témában november végére, és hogy Tartsayné Németh Nóra is vegyen részt a munkacsoport megbeszélésein a nyelvi vizsgák miatt. Az IT tagok közül többen felvetik bemeneteli szűrővizsga bevezetését és a nyelvgyakorlat órák szintenkénti bontását. Míg Károly Krisztina szakmailag egyetért a felvetésekkel, és fontosnak tartaná ezen intézkedések bevezetését, nem lát kapacitást a megvalósításukra. Ígéretet tesz arra vonatkozóan, hogy körbeküldi a gyenge nyelvtudás okait feltáró felmérés eredményeit. Pikli Natália javasolja, hogy ezeket az eredményeket az egyes tanszékek tanszéki értekezleten ismerjék meg és értékeljék.

6. (Öveges Enikő): A titkársági ügyintézők feladatainak áttekintése

Öveges Enikő felveti egy intézeti szintű megállapodás szükségességét az adminisztrátorok munkaköri feladatait illetően. Kenyeres János javasolja a tanszéki asszisztensek munkaköri leírásának frissítését, mivel tisztázatlan, hogy az adminisztrátorok milyen feladatok ellátására kötelezhetők, illetve milyen feladatok ellátását vállalhatják külön díjazás fejében. Friedrich Judit megosztja azon tapasztalatait az IT tagjaival, miszerint a külön díjazásért, munkaidőn belül végzett tudományos pályázatokhoz köthető asszisztensi munkavégzés rendkívül hátrányos a tanszék működésére nézve. Benczik Vera intézeti állásfoglalás megfogalmazását kezdeményezi. Az IT tagjai közösen a következő határozatot fogalmazzák meg: Az intézeti és tanszéki adminisztrátorok vállalhatják tudományos kutatómunkák, pályázatok és projektek adminisztratív feladatainak ellátását külön díjazásért, munkaidőn túl, de erre nem kötelezhetők. Az oktatók kurzusanyagai sokszorosítása, szkennelése nem az intézeti vagy tanszéki adminisztrátorok feladata a vizsgatesztek sokszorosításának és szkennelésének kivételével. A határozat elfogadására Kenyeres János szavazást kezdeményez. Az IT szavaz. A határozatot az IT egyhangúlag elfogadja 15 igen, 0 tartózkodás és 0 ellenszavazat mellett.

7. (Kenyeres János): A képzési portfólió esetleges bővítési lehetőségei az Intézetben

Kenyeres János emlékezteti az IT tagjait egy, a képzési portfólió esetleges bővítésével kapcsolatos kérdőív kitöltésének határidejére, illetve további javaslatokat vár 2019. november 13-ig.

8. Egyebek

• Kenyeres János hangsúlyozza, hogy a tavaszi félévben minden tanszék a kötelező óraterhelését fogja vállalni, és a két óra fogadóóra is része az óraterhelésnek. Felveti, hogy esetleg minden tanszéken legyen egy-egy oktató, aki a minimálisan előírt óraterhelésnél többet tanít az esetleg elmaradt tanszéki kurzusok ellentételezéséül (melyet a következő félévben „visszakaphat”). Károly Krisztina és Öveges Enikő előadják, hogy esetleg azok az oktatók taníthatnak többet, akiknek nincs szakdolgozójuk. Kenyeres János emlékezteti az IT tagjait, hogy dékán úr jogosult megemelni az oktatók óraterhelését (két féléven keresztül). Károly Krisztina javasolja, hogy az Intézet minél előbb tájékozódjon az 5000 Ft-os óraadói díj realitásáról, mivel a DELP és DEAL tanszékeken a tavaszi félévben 40-50 órát óraadók fognak ellátni. Szintén ki kell térnünk ebben a levélben arra, hogy legalább hat előléptetésre váró kolléga van az Intézetben, illetve azt is jó lenne kideríteni, hogy ha a germanisztika kapott 30 számítógépet, vajon a SEAS-is számíthat-e hasonlóra. Lénárd Zoltán szerint vélhetően hozzánk is érkeznek új számítógépek.

• Az akkreditációval kapcsolatban Szigetvári Péter és Tartsayné Németh Nóra tájékoztatják az IT tagjait, hogy minőségbiztosításhoz kapcsolódó kérdéseket kell az Intézetnek megválaszolnia, mint pl., Milyen lépéseket (tudományos diákkörök létrehozása, stb.) tesz az Intézet a hallgatók tudásának fejlesztésére? Tartsayné Német Nóra a tanszékek segítségét kéri a kérdések megválaszolásában és ígéretet tesz arra, hogy még egyszer körbeküldi a kérdéseket. Minőségbiztosítás kapcsán felmerül, hogy érdemes lenne-e több hangsúlyt fektetni arra, hogy intézeti szinten értékelje valaki a hallgatói véleményezéseket.

• Kenyeres János emlékezteti az IT tagokat, hogy az oktatóknak félnapos digitális továbbképzésen kell részt vennie, Major Éva tud erről bővebb információval szolgálni. Öveges Enikő javasolja, hogy esetleg szintezni lehetne ezeket a kurzusokat. A kurzusok a D épület alagsorában kerülnek megrendezésre, ahol digitális műhelyt alakítottak ki hat interaktív táblával és 20 laptoppal. Csoportokat is lehet oda vinni, ezzel kapcsolatban Bozzay Csaba tud bővebb felvilágosítást adni, és kedd délelőttönként várják az érdeklődőket.

• Deák Nóra javasolja az MTMT kurzus kötelezővé tételét az új doktori hallgatóknak. A kurzusok miatt kéri az újonnan belépő oktatók nevét, valamint figyelmezteti az IT tagokat, hogy a Gmail megváltozott spam-szűrő rendszere miatt sokan a spam mappába kapják az emlékeztetőket, felszólításokat.

• Petrovics Krisztina, a Hallgatói Érdekképviselet elnöke bejelenti, hogy egyéb elfoglaltságai miatt lemond elnöki pozíciójáról. Kenyeres János megköszöni, Illés Éva külön méltatja Krisztina eddigi munkáját.

• Kenyeres János jelzi, hogy dékán úr magyarázatot vár az MA iránt érdeklődők számának drámai csökkenésére, és emiatt még az IT ülés napján körbeküld egy erre vonatkozó levelet a tanszékvezetőknek.

• Tartsayné Németh Nóra tájékoztatja az IT tagokat, hogy a januári záróvizsgák január 15-én és 22-én lesznek, az OTAK-os záróvizsgák pedig 20., 21. vagy 22-én (valószínűleg egy napon). A záróvizsgák tagjainak beosztása november 29. után lesz elérhető. A fenti dátumok tükrében kéri az oktatókat, hogy előre jelezzék neki, Vörös Katinkának vagy Kálmán Csabának, ha a fenti napok közül valamelyiken nem tudnak jelen lenni. • A következő IT ülés időpontja: december 10. kedd, 10 óra.

Budapest, 2019. november 12.

Jegyzőkönyvvezető: Dr. Kálmán Csaba Ellenjegyezte: Dr. Illés Éva, intézetigazgató-helyettes és Dr. Kenyeres János, intézetigazgató

about/minutes/2019-11-12.txt · last touched 2020-05-15 01:41 by csabakalman