User Tools

Site Tools


about:minutes:2019-11-12

JEGYZŇźK√ĖNYV ELTE BTK Angol-Amerikai Int√©zet Int√©zeti Tan√°cs Budapest, R√°k√≥czi √ļt 5. 357. 2019. november 12., R357, 10.00 √≥ra

Jelenl√©vŇĎk Szavazati joggal:

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. D√≥czi Brigitta egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 4. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 5. Dr. Friedrich Judit tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 6. Dr. √Ėveges EnikŇĎ tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 7. Dr. Pikli Nat√°lia, egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Anglisztika Tsz.
 8. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 9. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 10. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 11. Petrovics Krisztina, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke
 12. Filep √Ād√°m, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 13. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 14. Koll√°r Veronika, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 15. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 16. Bojti Zsolt, a D√ĖK k√©pviselet√©ben

Tan√°cskoz√°si joggal:

 1. Dr. Frank Tibor egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.
 2. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 4. L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ
 5. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az Int√©zeti Tan√°cs tagjait, √©s D√≥czi Brigitt√°t, az IT √ļj oktat√≥i k√©pviselŇĎj√©t a tagok k√∂r√©ben. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

1. (Kenyeres J√°nos): Megbesz√©l√©s Nagy Zsolttal, a Gazdas√°gi Hivatal vezetŇĎj√©vel √©s Gyarmati G√°bor kari p√°ly√°zati referenssel

Nagy Zsolt √©s Gyarmati G√°bor ‚Äď halaszthatatlan teendŇĎik miatt ‚Äď sajnos nem tudtak r√©szt venni az IT √ľl√©s√©n.

2. (Friedrich Judit): Szavaz√°s Velich Andrea egyetemi docensi felterjeszt√©s√©rŇĎl

Az Int√©zeti Tan√°cs 15 igen, 0 nem √©s 0 tart√≥zkod√°s mellett egyhang√ļlag t√°mogatja Dr. Velich Andrea habilit√°lt fŇĎiskolai docens, az Anglisztika Tansz√©k oktat√≥ja egyetemi docensi felterjeszt√©s√©t.

3. (Kenyeres J√°nos) Javaslat a tan√≠t√°sra ford√≠tott idŇĎ kari kimutat√°s√°ra

Kenyeres J√°nos egy olyan m√≥dszertan kidolgoz√°s√°t javasolja, amellyel az oktat√≥i munk√°t m√©rni lehet. Ill√©s √Čva jelzi, hogy egy munkacsoport m√°r kor√°bban leadott egy erre vonatkoz√≥ javaslatot, azonban a kezdem√©nyez√©s elhalt. K√°roly Krisztina ezt azzal magyar√°zza, hogy a Neptun gyenges√©gei miatt az illet√©kesek nem tudnak megb√≠zhat√≥ adatokat szŇĪrni. K√°roly Krisztina egy egyszerŇĪ m√≥dszer kidolgoz√°s√°t javasolja nem t√ļl sok v√°ltoz√≥val, amely √©p√ľlne egyr√©szt a kor√°bban elk√©sz√≠tett javaslatra, m√°sr√©szt egy, m√°r haszn√°latban l√©vŇĎ m√©rŇĎprogramra. Oktat√°smetriai munkabizotts√°g l√©trehoz√°s√°t javasolja Tartsayn√© N√©meth N√≥ra vezet√©s√©vel a m√≥dszertan kidolgoz√°s√°ra, valamint annak kider√≠t√©s√©re, hogy mi√©rt nem t√∂rt√©nt semmi az elŇĎzŇĎ javaslattal. Pikli Nat√°lia felveti, hogy az oktat√°si tev√©kenys√©g m√©r√©s√©re a di√°kok √°ltal egy adott √≥r√°n megszerzett kreditsz√°mokat kellene figyelembe venni. Szigetv√°ri P√©ter hozz√°teszi, hogy a szakdolgozat is kreditet √©r, √≠gy a t√©mavezet√©s is beker√ľlne a mutat√≥ba. Kenyeres J√°nos javasolja, hogy a munkacsoport tagjai Tartsayn√© N√©meth N√≥r√°n k√≠v√ľl a tansz√©kvezetŇĎk legyenek, √©s a munkacsoport megalakul√°s√°val kapcsolatban a 2019. november 18-i h√©ten kezdŇĎdj√∂n emailes egyeztet√©s. Az IT tagok k√∂z√ľl t√∂bben jelzik, hogy m√©g mindig gond van a t√©mavezetettek √°tvezet√©s√©vel a Neptunb√≥l a Strat√©giai Adatb√°zisba. Kenyeres J√°nos k√©ri, hogy a tansz√©kvezetŇĎk k√©rdezz√©k meg koll√©g√°ikt√≥l, hogy kin√©l szerepel hib√°s adat a szakdolgozati adatb√°zisban val√≥ √°tvezet√©sn√©l, hogy az Int√©zet ezt jelezni tudja T√≥th Ilon√°nak, a Tanulm√°nyi Hivatal vezetŇĎj√©nek. Friedrich Judit kezdem√©nyezi, hogy az oktat√≥k kapj√°k vissza azt a jogot, hogy maguk is felvihess√©k a t√©mavezet√©ssel kapcsolatos adatokat a Strat√©giai Adatb√°zisba.

4. (Kenyeres J√°nos): J√∂vŇĎbeli tennival√≥k ‚Äěa kurzusfelv√©tel lez√°r√°s√°t megelŇĎzŇĎ √≥rameghirdet√©sekre‚ÄĚ vonatkoz√≥ VIII/2019. (XI. 7.) sz. d√©k√°ni utas√≠t√°ssal kapcsolatban

Kenyeres J√°nos a H√ĖK k√©pviselŇĎitŇĎl √©rdeklŇĎdik, hogy tudnak-e olyan hallgat√≥r√≥l, aki nem jutott be valamelyik kurzusra az ŇĎszi f√©l√©vben, ugyanis a fenti d√©k√°ni utas√≠t√°s alapj√°n a H√ĖK-nek kell jeleznie az Int√©zet fel√© az ebbŇĎl fakad√≥ probl√©m√°kat. Az Int√©zet nem tud arr√≥l, hogy lenn√©nek ilyen hallgat√≥k. A H√ĖK k√©pviselŇĎi √ļgy nyilatkoznak, hogy b√°r vannak olyan hallgat√≥k, akik nem jutottak be kurzusokra, ŇĎk ezeket a kurzusokat tavasszal felvehetik. Hozz√°teszik, hogy a jelzett ig√©nyeikre reag√°lva most ŇĎsszel is meghirdet√©sre ker√ľltek extra kurzusok. A k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vtŇĎl kezdve ezt form√°lisan jegyzŇĎk√∂nyvbe kell venni, √©s el kell majd k√ľldeni d√©k√°n √ļrnak.

5. (Ill√©s √Čva): A hallgat√≥k nyelvtud√°s√°t √©s egy√©b tanul√°si ig√©nyeit felm√©rŇĎ munkacsoport √ļjb√≥li √∂sszeh√≠v√°sa

Ill√©s √Čva eml√©kezteti az IT tagjait, hogy az elm√ļlt f√©l√©vben mŇĪk√∂d√∂tt m√°r a munkacsoport, de folytatni kellene a munk√°t, illetve tov√°bb kellene l√©pni, mivel konkr√©t l√©p√©sek megtervez√©s√©re van sz√ľks√©g sz√°mos hallgat√≥ (mind BA-s szinten, mind az OTAK-osok k√∂r√©ben) agg√°lyos nyelvtud√°sa miatt. K√°roly Krisztina javasolja, hogy a munkacsoport tagjai L√°z√°r Ildik√≥val vegy√©k fel a kapcsolatot, mert ŇĎ szervezi a k√∂vetkezŇĎ workshopot ebben a t√©m√°ban november v√©g√©re, √©s hogy Tartsayn√© N√©meth N√≥ra is vegyen r√©szt a munkacsoport megbesz√©l√©sein a nyelvi vizsg√°k miatt. Az IT tagok k√∂z√ľl t√∂bben felvetik bemeneteli szŇĪrŇĎvizsga bevezet√©s√©t √©s a nyelvgyakorlat √≥r√°k szintenk√©nti bont√°s√°t. M√≠g K√°roly Krisztina szakmailag egyet√©rt a felvet√©sekkel, √©s fontosnak tartan√° ezen int√©zked√©sek bevezet√©s√©t, nem l√°t kapacit√°st a megval√≥s√≠t√°sukra. √ćg√©retet tesz arra vonatkoz√≥an, hogy k√∂rbek√ľldi a gyenge nyelvtud√°s okait felt√°r√≥ felm√©r√©s eredm√©nyeit. Pikli Nat√°lia javasolja, hogy ezeket az eredm√©nyeket az egyes tansz√©kek tansz√©ki √©rtekezleten ismerj√©k meg √©s √©rt√©kelj√©k.

6. (√Ėveges EnikŇĎ): A titk√°rs√°gi √ľgyint√©zŇĎk feladatainak √°ttekint√©se

√Ėveges EnikŇĎ felveti egy int√©zeti szintŇĪ meg√°llapod√°s sz√ľks√©gess√©g√©t az adminisztr√°torok munkak√∂ri feladatait illetŇĎen. Kenyeres J√°nos javasolja a tansz√©ki asszisztensek munkak√∂ri le√≠r√°s√°nak friss√≠t√©s√©t, mivel tiszt√°zatlan, hogy az adminisztr√°torok milyen feladatok ell√°t√°s√°ra k√∂telezhetŇĎk, illetve milyen feladatok ell√°t√°s√°t v√°llalhatj√°k k√ľl√∂n d√≠jaz√°s fej√©ben. Friedrich Judit megosztja azon tapasztalatait az IT tagjaival, miszerint a k√ľl√∂n d√≠jaz√°s√©rt, munkaidŇĎn bel√ľl v√©gzett tudom√°nyos p√°ly√°zatokhoz k√∂thetŇĎ asszisztensi munkav√©gz√©s rendk√≠v√ľl h√°tr√°nyos a tansz√©k mŇĪk√∂d√©s√©re n√©zve. Benczik Vera int√©zeti √°ll√°sfoglal√°s megfogalmaz√°s√°t kezdem√©nyezi. Az IT tagjai k√∂z√∂sen a k√∂vetkezŇĎ hat√°rozatot fogalmazz√°k meg: Az int√©zeti √©s tansz√©ki adminisztr√°torok v√°llalhatj√°k tudom√°nyos kutat√≥munk√°k, p√°ly√°zatok √©s projektek adminisztrat√≠v feladatainak ell√°t√°s√°t k√ľl√∂n d√≠jaz√°s√©rt, munkaidŇĎn t√ļl, de erre nem k√∂telezhetŇĎk. Az oktat√≥k kurzusanyagai sokszoros√≠t√°sa, szkennel√©se nem az int√©zeti vagy tansz√©ki adminisztr√°torok feladata a vizsgatesztek sokszoros√≠t√°s√°nak √©s szkennel√©s√©nek kiv√©tel√©vel. A hat√°rozat elfogad√°s√°ra Kenyeres J√°nos szavaz√°st kezdem√©nyez. Az IT szavaz. A hat√°rozatot az IT egyhang√ļlag elfogadja 15 igen, 0 tart√≥zkod√°s √©s 0 ellenszavazat mellett.

7. (Kenyeres J√°nos): A k√©pz√©si portf√≥li√≥ esetleges bŇĎv√≠t√©si lehetŇĎs√©gei az Int√©zetben

Kenyeres J√°nos eml√©kezteti az IT tagjait egy, a k√©pz√©si portf√≥li√≥ esetleges bŇĎv√≠t√©s√©vel kapcsolatos k√©rdŇĎ√≠v kit√∂lt√©s√©nek hat√°ridej√©re, illetve tov√°bbi javaslatokat v√°r 2019. november 13-ig.

8. Egyebek

‚ÄĘ Kenyeres J√°nos hangs√ļlyozza, hogy a tavaszi f√©l√©vben minden tansz√©k a k√∂telezŇĎ √≥raterhel√©s√©t fogja v√°llalni, √©s a k√©t √≥ra fogad√≥√≥ra is r√©sze az √≥raterhel√©snek. Felveti, hogy esetleg minden tansz√©ken legyen egy-egy oktat√≥, aki a minim√°lisan elŇĎ√≠rt √≥raterhel√©sn√©l t√∂bbet tan√≠t az esetleg elmaradt tansz√©ki kurzusok ellent√©telez√©s√©√ľl (melyet a k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vben ‚Äěvisszakaphat‚ÄĚ). K√°roly Krisztina √©s √Ėveges EnikŇĎ elŇĎadj√°k, hogy esetleg azok az oktat√≥k tan√≠thatnak t√∂bbet, akiknek nincs szakdolgoz√≥juk. Kenyeres J√°nos eml√©kezteti az IT tagjait, hogy d√©k√°n √ļr jogosult megemelni az oktat√≥k √≥raterhel√©s√©t (k√©t f√©l√©ven kereszt√ľl). K√°roly Krisztina javasolja, hogy az Int√©zet min√©l elŇĎbb t√°j√©koz√≥djon az 5000 Ft-os √≥raad√≥i d√≠j realit√°s√°r√≥l, mivel a DELP √©s DEAL tansz√©keken a tavaszi f√©l√©vben 40-50 √≥r√°t √≥raad√≥k fognak ell√°tni. Szint√©n ki kell t√©rn√ľnk ebben a lev√©lben arra, hogy legal√°bb hat elŇĎl√©ptet√©sre v√°r√≥ koll√©ga van az Int√©zetben, illetve azt is j√≥ lenne kider√≠teni, hogy ha a germanisztika kapott 30 sz√°m√≠t√≥g√©pet, vajon a SEAS-is sz√°m√≠that-e hasonl√≥ra. L√©n√°rd Zolt√°n szerint v√©lhetŇĎen hozz√°nk is √©rkeznek √ļj sz√°m√≠t√≥g√©pek.

‚ÄĘ Az akkredit√°ci√≥val kapcsolatban Szigetv√°ri P√©ter √©s Tartsayn√© N√©meth N√≥ra t√°j√©koztatj√°k az IT tagjait, hogy minŇĎs√©gbiztos√≠t√°shoz kapcsol√≥d√≥ k√©rd√©seket kell az Int√©zetnek megv√°laszolnia, mint pl., Milyen l√©p√©seket (tudom√°nyos di√°kk√∂r√∂k l√©trehoz√°sa, stb.) tesz az Int√©zet a hallgat√≥k tud√°s√°nak fejleszt√©s√©re? Tartsayn√© N√©met N√≥ra a tansz√©kek seg√≠ts√©g√©t k√©ri a k√©rd√©sek megv√°laszol√°s√°ban √©s √≠g√©retet tesz arra, hogy m√©g egyszer k√∂rbek√ľldi a k√©rd√©seket. MinŇĎs√©gbiztos√≠t√°s kapcs√°n felmer√ľl, hogy √©rdemes lenne-e t√∂bb hangs√ļlyt fektetni arra, hogy int√©zeti szinten √©rt√©kelje valaki a hallgat√≥i v√©lem√©nyez√©seket.

‚ÄĘ Kenyeres J√°nos eml√©kezteti az IT tagokat, hogy az oktat√≥knak f√©lnapos digit√°lis tov√°bbk√©pz√©sen kell r√©szt vennie, Major √Čva tud errŇĎl bŇĎvebb inform√°ci√≥val szolg√°lni. √Ėveges EnikŇĎ javasolja, hogy esetleg szintezni lehetne ezeket a kurzusokat. A kurzusok a D √©p√ľlet alagsor√°ban ker√ľlnek megrendez√©sre, ahol digit√°lis mŇĪhelyt alak√≠tottak ki hat interakt√≠v t√°bl√°val √©s 20 laptoppal. Csoportokat is lehet oda vinni, ezzel kapcsolatban Bozzay Csaba tud bŇĎvebb felvil√°gos√≠t√°st adni, √©s kedd d√©lelŇĎtt√∂nk√©nt v√°rj√°k az √©rdeklŇĎdŇĎket.

‚ÄĘ De√°k N√≥ra javasolja az MTMT kurzus k√∂telezŇĎv√© t√©tel√©t az √ļj doktori hallgat√≥knak. A kurzusok miatt k√©ri az √ļjonnan bel√©pŇĎ oktat√≥k nev√©t, valamint figyelmezteti az IT tagokat, hogy a Gmail megv√°ltozott spam-szŇĪrŇĎ rendszere miatt sokan a spam mapp√°ba kapj√°k az eml√©keztetŇĎket, felsz√≥l√≠t√°sokat.

‚ÄĘ Petrovics Krisztina, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke bejelenti, hogy egy√©b elfoglalts√°gai miatt lemond eln√∂ki poz√≠ci√≥j√°r√≥l. Kenyeres J√°nos megk√∂sz√∂ni, Ill√©s √Čva k√ľl√∂n m√©ltatja Krisztina eddigi munk√°j√°t.

‚ÄĘ Kenyeres J√°nos jelzi, hogy d√©k√°n √ļr magyar√°zatot v√°r az MA ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎk sz√°m√°nak dr√°mai cs√∂kken√©s√©re, √©s emiatt m√©g az IT √ľl√©s napj√°n k√∂rbek√ľld egy erre vonatkoz√≥ levelet a tansz√©kvezetŇĎknek.

‚ÄĘ Tartsayn√© N√©meth N√≥ra t√°j√©koztatja az IT tagokat, hogy a janu√°ri z√°r√≥vizsg√°k janu√°r 15-√©n √©s 22-√©n lesznek, az OTAK-os z√°r√≥vizsg√°k pedig 20., 21. vagy 22-√©n (val√≥sz√≠nŇĪleg egy napon). A z√°r√≥vizsg√°k tagjainak beoszt√°sa november 29. ut√°n lesz el√©rhetŇĎ. A fenti d√°tumok t√ľkr√©ben k√©ri az oktat√≥kat, hogy elŇĎre jelezz√©k neki, V√∂r√∂s Katink√°nak vagy K√°lm√°n Csab√°nak, ha a fenti napok k√∂z√ľl valamelyiken nem tudnak jelen lenni. ‚ÄĘ A k√∂vetkezŇĎ IT √ľl√©s idŇĎpontja: december 10. kedd, 10 √≥ra.

Budapest, 2019. november 12.

JegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ: Dr. K√°lm√°n Csaba Ellenjegyezte: Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥

about/minutes/2019-11-12.txt · last touched 2020-05-15 01:41 by csabakalman