User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-02-18

JEGYZŐKÖNYV ELTE BTK Angol-Amerikai Intézet Intézeti Tanács Budapest, Rákóczi út 5. 357. 2020. február 18., R357, 10.00 óra

Jelenlévők Szavazati joggal:

  1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Dóczi Brigitta egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, az ELTE BTK nemzetközi ügyek dékánhelyettese, Angol Nyelvpedagógia Tsz.
  5. Dr. Komáromy Zsolt tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  6. Dr. Pikli Natália egytemi adjunktus, oktatói képviselő, Anglisztika Tsz.
  7. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  8. Dr. Szigetvári Péter tanszékvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  9. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  10. Filep Ádám, a Hallgató Érdekképviselet tagja
  11. Kingl Dóra, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  12. Kollár Veronika, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  13. Lippai Dorka, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  14. Nagy Emese, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  15. Bojti Zsolt, a DÖK képviseletében

Tanácskozási joggal:

  1. Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens, tudományos intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  3. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Lénárt Zoltán intézeti műszaki vezető

Kenyeres János köszönti az IT tagjait. A tagok egyhangúlag elfogadják a napirendet.

1. (Kenyeres János): Angol minor szakfelelős kijelölése

Kenyeres János Tartsayné Németh Nórát javasolja angol minor szakfelelősnek. Tartsayné Németh Nóra a jelölést elfogadja. Az IT 15 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett egyhangúlag támogatja Tartsayné Németh Nóra angol minor szakfelelőssé történő kinevezését.

2. (Kenyeres János): Intézeti kommunikációs asszisztens kijelölése

Kenyeres János tájékoztatja az IT-t, hogy az intézetnek dékáni felszólításra kari kommunikációs asszisztenst kell kijelölnie. Kenyeres János Kovács Pétert jelöli a pozícióra. Kovács Péter a jelölést elfogadja azzal a feltétellel, hogy a tanszékek segítik kommunikációs asszisztensi munkájában. Az IT 15 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett egyhangúlag támogatja Kovács Péter intézeti kommunikációs asszisztenssé történő kinevezését.

3. (Kenyeres János): Kari oktatásmetriai bizottság megalakulása

Kenyeres János tájékoztatja az IT-t, hogy az intézet kezdeményezésére Kari Oktatásmetriai Bizottság alakult Gintli Tibor dékánhelyettes vezetésével. A bizottság első ülésén Kenyeres János képviselte intézetünket. Az alapelvek lefektetése mellett a bizottság első ülésén a tagok egyetértettek abban, hogy az oktatásmetriai pontrendszer alapja időalapú legyen, illetve, hogy a pontrendszer csak az ELTE keretében végzett oktatási munkákat vegye figyelembe. Kenyeres János hangsúlyozza, hogy olyan pontrendszerben szeretne a bizottság megállapodni, amely minden oktatással kapcsolatos tevékenységet elismer. Deák Nóra felhívja az IT figyelmét arra, hogy a pontrendszer felállításánál az publikált oktatási anyagokat is figyelembe kellene venni.

4. (Kenyeres János): Kari tudománymetriai és egyéb értékelés az előléptetések során

Kenyeres János tájékoztatja az IT tagjait, hogy a kari gyakorlat alapján az előléptetések előfeltétele, hogy a jelölt súlyozott indikátora elérje az 1-es értéket (ezt jelenleg az intézet oktatóinak kevesebb mint egyharmada éri el). Pályázatoknál alapesetben csak az EPER számít, viszont változás a korábbiakhoz képest, hogy az oktatók fel tudják vinni azokat az egyéb pályázataikat is a Kari Stratégiai Adatbázisba (https://sta-btk.elte.hu/), amelyek legalább egy évig tartanak és amelyeket el is nyertek. Szigetvári Péter hangsúlyozza, hogy a stratégiai adatbázisban csak azok az oktatók tudnak megfelelni a pályázati feltételeknek, akiket minimum résztémavezetőnek jelöltek egy-egy pályázatban. Az IT tagjai közül többen felvetik, hogy kezdeményezni kellene, hogy a féléves, vagy akár a rövidebb tudományos pályázatokat is vegye figyelembe a rendszer. Ezen felvetések, illetve a stratégiai adatbázis visszásságainak tisztázása miatt az a konszenzus alakult ki, hogy hasznos lenne egyszer Bartus Dávid tudományos dékánhelyettest meghívni az IT ülésre.

5. (Kenyeres János): Intézeti előléptetések jelen állása

Kenyeres János tájékoztatja az IT-t, hogy dékán úr három docensi előléptetést ígért meg 2020. szeptember 1-től. A docensi előléptetés feltétele a habilitáció, és az 1-es értékű súlyozott indikátor elérése. Kenyeres János hangsúlyozza, hogy az egyetemi tanári felterjesztést külön költségvetés finanszírozza, így ez nincs befolyással a docensi előléptetések számára.

6. (Kenyeres János): Alkotói szabadság

Kenyeres János biztosítja az IT tagjait afelől, hogy ha egy tanszék támogatja egyes oktatók alkotói szabadságát, akkor ő is támogatni fogja azt. Az alkotói szabadságra hétévente jogosultak az oktatók, és az erre vonatkozó kérelmeket február 28/29-ig, illetve szeptember 30-ig kell eljuttatni a dékánnak. Az egyetemi tanári felterjesztés határideje minden évben május 31.

7. (Kenyeres János): Előfeltétel-gyengítési és kreditátviteli ügyek illetékessége

Tartsayné Német Nóra tájékoztatja az IT tagokat, hogy az eddigi megállapodás értelmében voltak olyan kurzusok, amelyekre semmilyen körülmények között nem engedélyeztek előfeltétel-gyengítést (pl.: nyelvi alapvizsga). Ez a konszenzus néhány esetben problémát jelentett a közelmúltban, például, ha egy másik egyetemről vettünk át diákokat. Emiatt Kenyeres János javasolja, hogy az előfeltétel-gyengítést a jövőben egyedi elbírálással a tanszékvezetők, Tartsyné Németh Nóra, illetve Illés Éva engedélyezhessék.

8. (Kenyeres János): Intézeti ügyelet, aláírások

Kenyeres János tájékoztatja az IT tagjait, hogy vizsgaidőszakban az intézet vezetősége ügyeletet tart. Egy kellemetlen esetre utalva Kenyeres János nyomatékosan kéri az intézet munkatársait, hogy más helyett senki ne írjon alá dokumentumokat.

9. (Illés Éva): Intézeti események (át)láthatósága (konferenciák, TDK, tárlók)

Illés Éva felveti, hogy szerencsés lenne egy olyan adatbázis létrehozása, amely tartalmazza a működő workshopokat, kutatócsoportokat, munkacsoportokat, és a jövőben megrendezésre kerülő konferenciákat. Arra kéri az intézet oktatóit, hogy amint elkezdenek egy konferenciát szervezni, lehetőleg minél hamarabb jelezzék ezen szándékukat Illés Évának és Szigetvári Péternek. Tartsayné Németh Nóra felajánlja, hogy a Facebookon szívesen meghirdet minden eseményt, amint annak pontos időpontja ismertté válik. Kenyeres János arra kéri a tanszékvezetőket, hogy nézzék át és frissítsék saját folyosói tárlóikat.

10. (Kálmán Csaba): Erasmus ügyek

Kálmán Csaba megköszöni az oktatók többsége által tanúsított rugalmasságot az erasmusos diákok befogadása során. Az IT tagok támogatják Friedrich Judit azon kezdeményezését, hogy az erasmusos diákok emailben keressék meg azokat az oktatókat, akiknek az óráját látogatni szeretnék még azelőtt, hogy az első órán megjelennének. Ezt megkönnyítendő, Kálmán Csaba megígéri, hogy a jövőben az erasmusosok számára meghirdetett kurzuslistán az oktatók email címe is szerepelni fog a gördülékenyebb kapcsolatfelvétel érdekében. Illés Éva felhívja az IT tagok figyelmét, hogy az Erasmus+ csereprogram keretében külföldről érkező oktatókat nem utasíthatjuk vissza, viszont az IT tagok között egyetértés született arra vonatkozólag, hogy túlzott érdeklődés esetén felajánlhatjuk a külföldi oktatóknak, hogy a következő félévben látogassanak hozzánk.

11. (Kenyeres János): Külföldi diákok felvételi vizsgáira egy-egy tanszéki delegált kijelölése

Kenyeres János arra kéri a tanszékvezetőket, hogy delegáljanak egy vagy két tagot a felvételi vizsgák lebonyolításához, akik ezért díjazásban fognak részesülni. A Nemzetközi Iroda legalább két vizsgáztatót szeretne a bizottságokba, akik tartják a kapcsolatot a leendő diákokkal és lefolytatják a felvételi beszélgetéseket. A Nemzetközi Iroda a résztvevők számától függetlenül öt emberre tud szerződni, így a résztvevőknek maguk között kellene megállapodni a díjazás elosztásáról. Kenyeres János arra kéri a tanszékvezetőket, hogy a neveket Tartsayné Németh Nórának küldjék meg. Komáromy Zsolt felveti, hogy tanácsos lenne úgy beosztani a vizsgáztatókat, hogy mindenki a szakterületének megfelelően tudjon kérdezni.

12. (Tartsayné Német Nóra): Záróvizsga beosztások gyakorlati kérdései

Tartsayné Németh Nóra a tételsorok átnézésére kéri a tanszékvezetőket. Emlékeztet mindenkit, hogy a szakdolgozatok címbejelentésének a határideje március 16, és arra kéri az MA-s diákokat, hogy a szakirányt is írják rá a címbejelentőre, mivel a szakiránynak megfelelő témakörből kell záróvizsgázniuk, nem abból, amiből a szakdolgozatukat írták. A záróvizsgák 2020. június 6. és 26. között szerdánként lesznek megtartva. Ha valaki hivatalos ok miatt nem tud ott lenni egy záróvizsgán, azt a későbbiekben meghatározott határidőig Tartsayné Németh Nórának jelezze.

13. (Kenyeres János): Online felületekhez hozzáférés

Az intézet online felületeihez Szigetvári Péter tud hozzáférést biztosítani.

14. Egyebek (Kenyeres János)

• Kenyeres János felhívja az IT tagok figyelmét, hogy A II/2019 (III. 26.) sz. dékáni körlevél értelmében 2020. januárjától, a kar minden oktatójának be kell jelentenie a konferenciákon való részvételét. Ehhez a Dékáni Hivatal dokumentumai között is elérhető: https://btk.elte.hu/dokumentumok űrlapot kell kitölteni és eljuttatni a kommunikacio@btk.elte.hu e-mail címre.

• A következő IT időpontja: 2020. március 10.

Budapest, 2020. február 18.

Jegyzőkönyvvezető: Dr. Kálmán Csaba Ellenjegyezte: Dr. Illés Éva, intézetigazgató-helyettes, és Dr. Kenyeres János, intézetigazgató

about/minutes/2020-02-18.txt · last touched 2020-05-15 01:48 by csabakalman