User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-02-18

JEGYZŇźK√ĖNYV ELTE BTK Angol-Amerikai Int√©zet Int√©zeti Tan√°cs Budapest, R√°k√≥czi √ļt 5. 357. 2020. febru√°r 18., R357, 10.00 √≥ra

Jelenl√©vŇĎk Szavazati joggal:

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. D√≥czi Brigitta egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 4. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 5. Dr. Kom√°romy Zsolt tansz√©kvezetŇĎ, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 6. Dr. Pikli Nat√°lia egytemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Anglisztika Tsz.
 7. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 8. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 9. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 10. Filep √Ād√°m, a Hallgat√≥ √Črdekk√©pviselet tagja
 11. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 12. Koll√°r Veronika, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 13. Lippai Dorka, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 14. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 15. Bojti Zsolt, a D√ĖK k√©pviselet√©ben

Tan√°cskoz√°si joggal:

 1. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 3. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 4. L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az IT tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

1. (Kenyeres J√°nos): Angol minor szakfelelŇĎs kijel√∂l√©se

Kenyeres J√°nos Tartsayn√© N√©meth N√≥r√°t javasolja angol minor szakfelelŇĎsnek. Tartsayn√© N√©meth N√≥ra a jel√∂l√©st elfogadja. Az IT 15 igen, 0 nem √©s 0 tart√≥zkod√°s mellett egyhang√ļlag t√°mogatja Tartsayn√© N√©meth N√≥ra angol minor szakfelelŇĎss√© t√∂rt√©nŇĎ kinevez√©s√©t.

2. (Kenyeres János): Intézeti kommunikációs asszisztens kijelölése

Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT-t, hogy az int√©zetnek d√©k√°ni felsz√≥l√≠t√°sra kari kommunik√°ci√≥s asszisztenst kell kijel√∂lnie. Kenyeres J√°nos Kov√°cs P√©tert jel√∂li a poz√≠ci√≥ra. Kov√°cs P√©ter a jel√∂l√©st elfogadja azzal a felt√©tellel, hogy a tansz√©kek seg√≠tik kommunik√°ci√≥s asszisztensi munk√°j√°ban. Az IT 15 igen, 0 nem √©s 0 tart√≥zkod√°s mellett egyhang√ļlag t√°mogatja Kov√°cs P√©ter int√©zeti kommunik√°ci√≥s asszisztenss√© t√∂rt√©nŇĎ kinevez√©s√©t.

3. (Kenyeres J√°nos): Kari oktat√°smetriai bizotts√°g megalakul√°sa

Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT-t, hogy az int√©zet kezdem√©nyez√©s√©re Kari Oktat√°smetriai Bizotts√°g alakult Gintli Tibor d√©k√°nhelyettes vezet√©s√©vel. A bizotts√°g elsŇĎ √ľl√©s√©n Kenyeres J√°nos k√©pviselte int√©zet√ľnket. Az alapelvek lefektet√©se mellett a bizotts√°g elsŇĎ √ľl√©s√©n a tagok egyet√©rtettek abban, hogy az oktat√°smetriai pontrendszer alapja idŇĎalap√ļ legyen, illetve, hogy a pontrendszer csak az ELTE keret√©ben v√©gzett oktat√°si munk√°kat vegye figyelembe. Kenyeres J√°nos hangs√ļlyozza, hogy olyan pontrendszerben szeretne a bizotts√°g meg√°llapodni, amely minden oktat√°ssal kapcsolatos tev√©kenys√©get elismer. De√°k N√≥ra felh√≠vja az IT figyelm√©t arra, hogy a pontrendszer fel√°ll√≠t√°s√°n√°l az publik√°lt oktat√°si anyagokat is figyelembe kellene venni.

4. (Kenyeres J√°nos): Kari tudom√°nymetriai √©s egy√©b √©rt√©kel√©s az elŇĎl√©ptet√©sek sor√°n

Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy a kari gyakorlat alapj√°n az elŇĎl√©ptet√©sek elŇĎfelt√©tele, hogy a jel√∂lt s√ļlyozott indik√°tora el√©rje az 1-es √©rt√©ket (ezt jelenleg az int√©zet oktat√≥inak kevesebb mint egyharmada √©ri el). P√°ly√°zatokn√°l alapesetben csak az EPER sz√°m√≠t, viszont v√°ltoz√°s a kor√°bbiakhoz k√©pest, hogy az oktat√≥k fel tudj√°k vinni azokat az egy√©b p√°ly√°zataikat is a Kari Strat√©giai Adatb√°zisba (https://sta-btk.elte.hu/), amelyek legal√°bb egy √©vig tartanak √©s amelyeket el is nyertek. Szigetv√°ri P√©ter hangs√ļlyozza, hogy a strat√©giai adatb√°zisban csak azok az oktat√≥k tudnak megfelelni a p√°ly√°zati felt√©teleknek, akiket minimum r√©szt√©mavezetŇĎnek jel√∂ltek egy-egy p√°ly√°zatban. Az IT tagjai k√∂z√ľl t√∂bben felvetik, hogy kezdem√©nyezni kellene, hogy a f√©l√©ves, vagy ak√°r a r√∂videbb tudom√°nyos p√°ly√°zatokat is vegye figyelembe a rendszer. Ezen felvet√©sek, illetve a strat√©giai adatb√°zis vissz√°ss√°gainak tiszt√°z√°sa miatt az a konszenzus alakult ki, hogy hasznos lenne egyszer Bartus D√°vid tudom√°nyos d√©k√°nhelyettest megh√≠vni az IT √ľl√©sre.

5. (Kenyeres J√°nos): Int√©zeti elŇĎl√©ptet√©sek jelen √°ll√°sa

Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT-t, hogy d√©k√°n √ļr h√°rom docensi elŇĎl√©ptet√©st √≠g√©rt meg 2020. szeptember 1-tŇĎl. A docensi elŇĎl√©ptet√©s felt√©tele a habilit√°ci√≥, √©s az 1-es √©rt√©kŇĪ s√ļlyozott indik√°tor el√©r√©se. Kenyeres J√°nos hangs√ļlyozza, hogy az egyetemi tan√°ri felterjeszt√©st k√ľl√∂n k√∂lts√©gvet√©s finansz√≠rozza, √≠gy ez nincs befoly√°ssal a docensi elŇĎl√©ptet√©sek sz√°m√°ra.

6. (Kenyeres János): Alkotói szabadság

Kenyeres J√°nos biztos√≠tja az IT tagjait afelŇĎl, hogy ha egy tansz√©k t√°mogatja egyes oktat√≥k alkot√≥i szabads√°g√°t, akkor ŇĎ is t√°mogatni fogja azt. Az alkot√≥i szabads√°gra h√©t√©vente jogosultak az oktat√≥k, √©s az erre vonatkoz√≥ k√©relmeket febru√°r 28/29-ig, illetve szeptember 30-ig kell eljuttatni a d√©k√°nnak. Az egyetemi tan√°ri felterjeszt√©s hat√°rideje minden √©vben m√°jus 31.

7. (Kenyeres J√°nos): ElŇĎfelt√©tel-gyeng√≠t√©si √©s kredit√°tviteli √ľgyek illet√©kess√©ge

Tartsayn√© N√©met N√≥ra t√°j√©koztatja az IT tagokat, hogy az eddigi meg√°llapod√°s √©rtelm√©ben voltak olyan kurzusok, amelyekre semmilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nem enged√©lyeztek elŇĎfelt√©tel-gyeng√≠t√©st (pl.: nyelvi alapvizsga). Ez a konszenzus n√©h√°ny esetben probl√©m√°t jelentett a k√∂zelm√ļltban, p√©ld√°ul, ha egy m√°sik egyetemrŇĎl vett√ľnk √°t di√°kokat. Emiatt Kenyeres J√°nos javasolja, hogy az elŇĎfelt√©tel-gyeng√≠t√©st a j√∂vŇĎben egyedi elb√≠r√°l√°ssal a tansz√©kvezetŇĎk, Tartsyn√© N√©meth N√≥ra, illetve Ill√©s √Čva enged√©lyezhess√©k.

8. (Kenyeres J√°nos): Int√©zeti √ľgyelet, al√°√≠r√°sok

Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy vizsgaidŇĎszakban az int√©zet vezetŇĎs√©ge √ľgyeletet tart. Egy kellemetlen esetre utalva Kenyeres J√°nos nyomat√©kosan k√©ri az int√©zet munkat√°rsait, hogy m√°s helyett senki ne √≠rjon al√° dokumentumokat.

9. (Ill√©s √Čva): Int√©zeti esem√©nyek (√°t)l√°that√≥s√°ga (konferenci√°k, TDK, t√°rl√≥k)

Ill√©s √Čva felveti, hogy szerencs√©s lenne egy olyan adatb√°zis l√©trehoz√°sa, amely tartalmazza a mŇĪk√∂dŇĎ workshopokat, kutat√≥csoportokat, munkacsoportokat, √©s a j√∂vŇĎben megrendez√©sre ker√ľlŇĎ konferenci√°kat. Arra k√©ri az int√©zet oktat√≥it, hogy amint elkezdenek egy konferenci√°t szervezni, lehetŇĎleg min√©l hamarabb jelezz√©k ezen sz√°nd√©kukat Ill√©s √Čv√°nak √©s Szigetv√°ri P√©ternek. Tartsayn√© N√©meth N√≥ra felaj√°nlja, hogy a Facebookon sz√≠vesen meghirdet minden esem√©nyt, amint annak pontos idŇĎpontja ismertt√© v√°lik. Kenyeres J√°nos arra k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy n√©zz√©k √°t √©s friss√≠ts√©k saj√°t folyos√≥i t√°rl√≥ikat.

10. (K√°lm√°n Csaba): Erasmus √ľgyek

K√°lm√°n Csaba megk√∂sz√∂ni az oktat√≥k t√∂bbs√©ge √°ltal tan√ļs√≠tott rugalmass√°got az erasmusos di√°kok befogad√°sa sor√°n. Az IT tagok t√°mogatj√°k Friedrich Judit azon kezdem√©nyez√©s√©t, hogy az erasmusos di√°kok emailben keress√©k meg azokat az oktat√≥kat, akiknek az √≥r√°j√°t l√°togatni szeretn√©k m√©g azelŇĎtt, hogy az elsŇĎ √≥r√°n megjelenn√©nek. Ezt megk√∂nny√≠tendŇĎ, K√°lm√°n Csaba meg√≠g√©ri, hogy a j√∂vŇĎben az erasmusosok sz√°m√°ra meghirdetett kurzuslist√°n az oktat√≥k email c√≠me is szerepelni fog a g√∂rd√ľl√©kenyebb kapcsolatfelv√©tel √©rdek√©ben. Ill√©s √Čva felh√≠vja az IT tagok figyelm√©t, hogy az Erasmus+ csereprogram keret√©ben k√ľlf√∂ldrŇĎl √©rkezŇĎ oktat√≥kat nem utas√≠thatjuk vissza, viszont az IT tagok k√∂z√∂tt egyet√©rt√©s sz√ľletett arra vonatkoz√≥lag, hogy t√ļlzott √©rdeklŇĎd√©s eset√©n felaj√°nlhatjuk a k√ľlf√∂ldi oktat√≥knak, hogy a k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vben l√°togassanak hozz√°nk.

11. (Kenyeres J√°nos): K√ľlf√∂ldi di√°kok felv√©teli vizsg√°ira egy-egy tansz√©ki deleg√°lt kijel√∂l√©se

Kenyeres J√°nos arra k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy deleg√°ljanak egy vagy k√©t tagot a felv√©teli vizsg√°k lebonyol√≠t√°s√°hoz, akik ez√©rt d√≠jaz√°sban fognak r√©szes√ľlni. A Nemzetk√∂zi Iroda legal√°bb k√©t vizsg√°ztat√≥t szeretne a bizotts√°gokba, akik tartj√°k a kapcsolatot a leendŇĎ di√°kokkal √©s lefolytatj√°k a felv√©teli besz√©lget√©seket. A Nemzetk√∂zi Iroda a r√©sztvevŇĎk sz√°m√°t√≥l f√ľggetlen√ľl √∂t emberre tud szerzŇĎdni, √≠gy a r√©sztvevŇĎknek maguk k√∂z√∂tt kellene meg√°llapodni a d√≠jaz√°s eloszt√°s√°r√≥l. Kenyeres J√°nos arra k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy a neveket Tartsayn√© N√©meth N√≥r√°nak k√ľldj√©k meg. Kom√°romy Zsolt felveti, hogy tan√°csos lenne √ļgy beosztani a vizsg√°ztat√≥kat, hogy mindenki a szakter√ľlet√©nek megfelelŇĎen tudjon k√©rdezni.

12. (Tartsayné Német Nóra): Záróvizsga beosztások gyakorlati kérdései

Tartsayn√© N√©meth N√≥ra a t√©telsorok √°tn√©z√©s√©re k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket. Eml√©keztet mindenkit, hogy a szakdolgozatok c√≠mbejelent√©s√©nek a hat√°rideje m√°rcius 16, √©s arra k√©ri az MA-s di√°kokat, hogy a szakir√°nyt is √≠rj√°k r√° a c√≠mbejelentŇĎre, mivel a szakir√°nynak megfelelŇĎ t√©mak√∂rbŇĎl kell z√°r√≥vizsg√°zniuk, nem abb√≥l, amibŇĎl a szakdolgozatukat √≠rt√°k. A z√°r√≥vizsg√°k 2020. j√ļnius 6. √©s 26. k√∂z√∂tt szerd√°nk√©nt lesznek megtartva. Ha valaki hivatalos ok miatt nem tud ott lenni egy z√°r√≥vizsg√°n, azt a k√©sŇĎbbiekben meghat√°rozott hat√°ridŇĎig Tartsayn√© N√©meth N√≥r√°nak jelezze.

13. (Kenyeres J√°nos): Online fel√ľletekhez hozz√°f√©r√©s

Az int√©zet online fel√ľleteihez Szigetv√°ri P√©ter tud hozz√°f√©r√©st biztos√≠tani.

14. Egyebek (Kenyeres J√°nos)

‚ÄĘ Kenyeres J√°nos felh√≠vja az IT tagok figyelm√©t, hogy A II/2019 (III. 26.) sz. d√©k√°ni k√∂rlev√©l √©rtelm√©ben 2020. janu√°rj√°t√≥l, a kar minden oktat√≥j√°nak be kell jelentenie a konferenci√°kon val√≥ r√©szv√©tel√©t. Ehhez a D√©k√°ni Hivatal dokumentumai k√∂z√∂tt is el√©rhetŇĎ: https://btk.elte.hu/dokumentumok ŇĪrlapot kell kit√∂lteni √©s eljuttatni a kommunikacio@btk.elte.hu e-mail c√≠mre.

‚ÄĘ A k√∂vetkezŇĎ IT idŇĎpontja: 2020. m√°rcius 10.

Budapest, 2020. febru√°r 18.

JegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ: Dr. K√°lm√°n Csaba Ellenjegyezte: Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes, √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥

about/minutes/2020-02-18.txt · last touched 2020-05-15 01:48 by csabakalman