User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-04-21

JEGYZŇźK√ĖNYV ELTE BTK Angol-Amerikai Int√©zet Int√©zeti Tan√°cs 2020. √°prilis 21., online, 10.00 √≥ra

Jelenl√©vŇĎk Szavazati joggal:

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. D√≥czi Brigitta egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 4. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 5. Dr. Kom√°romy Zsolt tansz√©kvezetŇĎ, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 6. Dr. √Ėveges EnikŇĎ egytemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 7. Dr. Pikli Nat√°lia egytemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Anglisztika Tsz.
 8. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 9. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 10. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 11. Bojti Zsolt, a D√ĖK k√©pviselet√©ben
 12. Bundschuch Andr√°s, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 13. Filep √Ād√°m, a Hallgat√≥ √Črdekk√©pviselet tagja
 14. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 15. Koll√°r Veronika, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 16. Lippai Dorka, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 17. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja

Tan√°cskoz√°si joggal:

 1. Dr. Frank Tibor, egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.
 2. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 4. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 5. L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az IT tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

1. (Tartsay N√©meth N√≥ra): A szakdolgozatok felt√∂lt√©se a Neptunba, SEAS Wikire, let√∂lt√©s√ľk b√≠r√°latra

Tartsayn√© N√©meth N√≥ra t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy a hallgat√≥knak a Neptunba √©s a SEAS3-ra kell felt√∂lteni√ľk a szakdolgozatokat, a b√≠r√°l√≥knak pedig a Neptunb√≥l kell majd let√∂lteni ŇĎket. √Āprilis 27-√©n k√ľldi meg a TO a be√©rkezett szakdolgozatokat az int√©zeteknek, ut√°na ki lehet ŇĎket adni b√≠r√°l√≥knak. Ezt k√∂vetŇĎen m√°jus 5-ig √∂ssze kell √°ll√≠tani a z√°r√≥vizsgabizotts√°gokat, √©s el kell k√ľldeni a Tanulm√°nyi Hivatalnak. Szigetv√°ri P√©ter v√°llalja, hogy a szakdolgozatok list√°j√°t kor√°bban, m√°r √°prilis 23-√°n reggel let√∂lti a SEAS3-r√≥l √©s elk√ľldi a tansz√©kvezetŇĎknek. A b√≠r√°latok felt√∂lt√©s√©rŇĎl k√©sz√ľlt t√°j√©koztat√≥t Tartsayn√© N√©meth N√≥ra √ļjra elk√ľldi a tansz√©kvezetŇĎknek.

2. (Tartsayné Németh Nóra): Vizsgáztatással kapcsolatos kérdések

√Ėveges EnikŇĎ a vizsg√°kra vonatkoz√≥ elŇĎ√≠r√°sokat tartalmaz√≥ dokumentumot √ļjb√≥l el fogja k√ľldeni az IT tagjainak. Tartsayn√© N√©meth N√≥ra jelzi, hogy z√°rthelyi dolgozatok √≠r√°s√°ra a Moodle-ban az Assignment vagy Quiz funkci√≥ haszn√°lhat√≥ (ak√°r 2-300 hallgat√≥ egyidejŇĪ vizsg√°ztat√°s√°ra is), viszont feladatr√©szt nem lehet benn√ľk idŇĎz√≠teni, csak a teljes tesztet. Ha multiple choice teszt eset√©n nagyobb az adatbank, mint ah√°ny k√©rd√©st a vizsg√°z√≥knak meg kell v√°laszolniuk, akkor a szoftver random tudja a k√©rd√©seket gener√°lni di√°konk√©nt. Bojti Zsolt felveti, hogy a Quiz funkci√≥ amiatt jobb, mint az Assignment, mert be lehet rajta √°ll√≠tani, hogy hossz√ļ, r√∂vid v√°laszt vagy essz√©t v√°runk-e a vizsg√°z√≥kt√≥l, valamint az is be√°ll√≠that√≥, hogy egy t√∂bb oldalas tesztben k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sorrendben kapj√°k a di√°kok az oldalakat, √©s ne lehessen mozogni szabadon a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ oldalak k√∂z√∂tt. Ily m√≥don a csal√°st ki tudjuk k√ľsz√∂b√∂lni, b√°r hozz√°teszi, hogy a hallgat√≥k tisztess√©gesek √©s egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎek. Tartsayn√© N√©meth N√≥ra t√°j√©koztatja a tagokat, hogy a sz√≥beli vizsg√°khoz a MS Teams csoportokat az Informatikai Igazgat√≥s√°g automatikusan el fogja k√©sz√≠teni. Kenyeres J√°nos felveti, hogy amennyiben van egy kurzusnak MS Teams csoportja, ott a vizsg√°t is le lehet bonyol√≠tani. Bojti Zsolt javasolja channel-ek l√©trehoz√°s√°t a kurzuson bel√ľl az egyszerre vizsg√°z√≥k sz√°m√°ra. Itt be lehet √°ll√≠tani, hogy a hallgat√≥ csak azt a channel-t l√°ssa, ahol az ŇĎ sz√≥beli vizsg√°ja folyik. C√©lszerŇĪ a vizsg√°z√≥k sorrendj√©t elŇĎre fel√°ll√≠tani, hogy a hallgat√≥k tudj√°k, hogy mikor sz√°m√≠thatnak a h√≠v√°sra. Benczik Vera kezdem√©nyezi, hogy az IT tagjai vitass√°k meg, hogyan kezelj√©k a pl√°gium k√©rd√©s√©t az √≠r√°sbeli open book vizsg√°k sor√°n. Kenyeres J√°nos javasolja, hogy a vizsg√°ztat√≥k t√°j√©koztass√°k a vizsg√°z√≥kat, hogy jel√∂lj√©k meg a forr√°saikat, illetve t√°j√©koztass√°k ŇĎket elŇĎzetesen, hogy a pl√°giumszab√°lyzat most kiv√©telesen vonatkozik az √≠r√°sbeli vizsg√°kra is.

3. (Tartsayné Németh Nóra): A nyelvi alapvizsgák osztályzata

Az int√©zetnek k√©t nyelvi alapvizsg√°t kell lebonyol√≠tania: egy B2+ vizsg√°t (az elsŇĎ √©v v√©g√©n BA-s √©s OTAK-os hallgat√≥k sz√°m√°ra), √©s egy C1-es vizsg√°t OTAK-osok sz√°m√°ra a harmadik √©v v√©g√©n. A nyelvi vizsg√°kat k√∂r√ľlbel√ľl 700 hallgat√≥nak kellene letennie, ez√©rt most az a javaslat sz√ľletett, hogy ne legyen komplex nyelvi vizsga, hanem bizonyos kurzusok jegyeinek a besz√°m√≠t√°s√°val, √°tlagol√°s√°val kapj√°k meg a hallgat√≥k a nyelvi alapvizsga jegy√ľket. A B2+ eset√©ben ezek a nyelvi- √©s √≠r√°sk√©szs√©g fejlesztŇĎ kurzusok (ez n√©gy kurzus √°tlaga), a C1 vizsga eset√©ben ezekhez m√©g hozz√°j√∂nnek a nyelvtan√°roknak sz√≥l√≥ harmad√©ves nyelvi kurzusok (ez hat kurzus √°tlaga). Rem√©lhetŇĎleg ezeket az adatokat a Neptunb√≥l ki tudjuk majd nyerni. Az OTAK-osok k√∂z√∂tt vannak olyan hallgat√≥k, akik 10 f√©l√©ves √°ltal√°nos iskolai tan√°rk√©pz√©st v√©geznek, n√°luk az ut√≥bbi k√©t kurzus nem lesz az √°tlagukba besz√°m√≠tva.

4. (Tartsayné Németh Nóra): A záróvizsgák szervezése, lebonyolítása

A z√°r√≥vizsg√°k platformja a MS Teams lesz. M√°jus 5-ig le kell adnunk a z√°r√≥vizsgabizotts√°gok n√©vsor√°t, mert ezt k√∂vetŇĎen az Informatikai Igazgat√≥s√°g minden bizotts√°gra l√©trehoz egy MS Teams-et a bizotts√°g tagjaival √©s a vizsg√°z√≥kkal. K√ľlsŇĎ tagot nem kell megjel√∂lni, lehetnek kisebbek a bizotts√°gok, viszont mindegyik bizotts√°gba kell egy olyan szem√©ly, aki j√°rtasabb a Teams haszn√°lat√°ban, mint a t√∂bbi tag (ez lehet a z√°r√≥vizsgabizotts√°g egyik tagja is). Ennek a szem√©lynek a nev√©t a bizotts√°gok n√©vsor√°nak lead√°sakor meg kell m√°r jel√∂lni. Ez a szem√©ly fog felelni az√©rt, hogy elinduljon a vizsga, hogy az a hallgat√≥ legyen ott, akinek ott kell lennie, √©s amikor befejezte egy hallgat√≥ a vizsg√°t, hagyja el a csoportot, a k√∂vetkezŇĎ hallgat√≥ k√©szen √°lljon, amikor ŇĎ j√∂n, stb. Nem k√∂telezŇĎ, hogy mindenkinek legyen kamer√°ja a vizsgabizotts√°gban, viszont ennek a szem√©lynek, az eln√∂knek √©s a hallgat√≥nak mindenk√©ppen kell. K√∂nyvt√°rosok is r√©szt vehetnek admink√©nt a bizotts√°gokban. Az adminisztr√°tork√©nt k√∂zremŇĪk√∂dŇĎknek az Informatikai Igazgat√≥s√°g k√©pz√©st fog ind√≠tani. Az adminisztrat√≠v szem√©lyeknek a vizsga idŇĎpontja elŇĎtt egy h√©ttel meg kell szerveznie egy technikai pr√≥bavizsg√°t, ahol mindenki tesztelni tudja az eszk√∂zeit √©s szoftvereit. Ezt a vizsga napj√°nak reggel√©n is meg kell ism√©telni. A z√°r√≥vizsg√°k elŇĎtt minden hallgat√≥nak meg kell majd adnia a mobiltelefonsz√°m√°t √©s m√©g legal√°bb egy el√©rhetŇĎs√©g√©t. Az is az adminisztr√°tor feladata lesz, hogy felh√≠vja a hallgat√≥t, ha valami miatt ez sz√ľks√©ges. Az esetleges technikai probl√©m√°k √©s a szakter√ľletek v√°ltozatoss√°ga miatt az IT tagok k√∂z√ľl t√∂bben javasolj√°k, hogy a bizotts√°gok t√∂bb mint k√©t tagb√≥l √°lljanak. Val√≥sz√≠nŇĪleg az eddigiekn√©l is t√∂bb bizotts√°g lesz, mivel egy bizotts√°ghoz 10 vizsg√°z√≥t fogunk beosztani 15 percenk√©nt. A t√©telek kih√ļz√°sa helyett az Informatikai Igazgat√≥s√°g egy random t√©telgener√°tort is biztos√≠tani fog. √Ėveges EnikŇĎ javasolja, hogy v√°rjuk el a vizsg√°ztat√≥ koll√©g√°kt√≥l, hogy legyen kamer√°juk √©s haszn√°lj√°k azt, amikor besz√©lnek. Ha valakinek nincs kamer√°s laptopja, jelezze Tartsay N√©meth N√≥r√°nak, mert a kar tud laptopot k√∂lcs√∂n√∂zni. A headset-ek haszn√°lata tiltva lesz a z√°r√≥vizsg√°k alatt a csal√°sok elker√ľl√©se √©rdek√©ben. Szint√©n a csal√°sokat megelŇĎzendŇĎ Kingl D√≥ra felveti a k√©pernyŇĎmegoszt√°s lehetŇĎs√©g√©t. De√°k N√≥ra felveti a v√©gzŇĎs√∂k √°ltal kik√∂lcs√∂nz√∂tt k√∂nyvek visszajuttat√°sa k√©rd√©s√©t. A k√∂nyvt√°rosok ki fognak dolgozni egy m√≥dszert a k√∂nyvek visszajuttat√°s√°ra, √©s De√°k N√≥ra k√©ri az IT tagokat, hogy seg√≠tsenek ezen inform√°ci√≥ hallgat√≥khoz t√∂rt√©nŇĎ eljuttat√°s√°ban.

5. (Kenyeres J√°nos): A folyamatban l√©vŇĎ elŇĎl√©ptet√©sek √©s meg√ľresedett √°ll√°shely(ek) bet√∂lt√©se, legfrissebb inform√°ci√≥k

Kenyeres J√°nos jelzi, hogy bizonytalans√°g van a t√°voz√≥ munkat√°rsak (Friedrich Judit √©s Ferencz GyŇĎzŇĎ) meg√ľresedŇĎ helye, √©s t√∂bb koll√©ga meg√≠g√©rt elŇĎl√©ptet√©s√©vel kapcsolatban. K√°roly Krisztina t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy sajnos elvon√°sok v√°rhat√≥k. M√°jus 5-√©n lesz int√©zet igazgat√≥i √©rtekezlet, amelynek a k√∂lts√©gvet√©s lesz a t√©m√°ja, ezt k√∂vetŇĎen tiszt√°bban fogunk l√°tni. Kenyeres J√°nos hangs√ļlyozza, hogy az elvon√°sokt√≥l f√ľggetlen√ľl, az int√©zet nem szeretn√© feladni sem a meg√ľresedett poz√≠ci√≥k bet√∂lt√©s√©t, sem az elŇĎl√©ptet√©seket. Kom√°romy Zsolt abb√©li agg√°lyainak ad hangot, hogy nagyon megnehez√≠ti tansz√©k√ľk mŇĪk√∂d√©s√©t a t√°voz√≥ k√©t koll√©ga poz√≠ci√≥j√°nak bet√∂lthetŇĎs√©ge k√∂r√ľli bizonytalans√°g, de K√°roly Krisztina azt javasolja, hogy tervezzenek a legjobb szcen√°ri√≥val.

6. (Tartsayn√© N√©meth N√≥ra): A k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k felv√©teli folyamata

Tartsayn√© N√©meth N√≥ra megk√∂sz√∂ni a felv√©teli elj√°r√°sban r√©sztvevŇĎ koll√©g√°k munk√°j√°t. BA-ra 16 k√ľlf√∂ldi hallgat√≥ jelentkezett, MA Amerikanisztik√°ra 13, MA Anglisztik√°ra 39, Nyelvoktat√≥i MA-ra 21. K√©t probl√©ma mer√ľlt fel az elj√°r√°s sor√°n, amelyek k√∂z√ľl az egyik az, hogy a hotmail-es c√≠mek az ELTE levelezŇĎ rendszer√©rŇĎl visszapattannak, illetve a m√°sik, hogy nem volt mindig vil√°gos, hogy a kreditbefogad√°s hogyan t√∂rt√©nik az alaphelyzetben elfogadott√≥l elt√©rŇĎ diplom√°k eset√©ben.

7. (Kenyeres J√°nos): Az BA/MA/OTAK szakokra jelentkezŇĎk sz√°ma

Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy OTAK-ra 217 jelentkezŇĎnk van, BA-ra 352-en jelentkeztek √°llami t√°mogat√°sra √©s 8-an √∂nk√∂lts√©ges k√©pz√©sre, Anglisztika MA-ra 14-en jelentkeztek √°llami k√©pz√©sre √©s 1 fŇĎ √∂nk√∂lts√©gesre, Amerikanisztika MA-ra 7-en √°llamira √©s 1 fŇĎ √∂nk√∂lts√©gesre. A k√ľlf√∂ldi hallgat√≥knak is k√∂sz√∂nhetŇĎen j√∂vŇĎre is tartani fogjuk tudni az idei hallgat√≥i l√©tsz√°mokat.

8. (Kingl D√≥ra): A H√ĖK besz√°mol√≥ja/f√©l√©ves √ľgyei

Kingl D√≥ra jelzi az IT tagoknak, hogy tanulm√°nyi √ľgyekben folyamatosan t√°j√©koztatj√°k a hallgat√≥kat, minden emailt, t√°j√©koztat√≥t tov√°bb√≠tanak fel√©j√ľk, a H√ĖK folyamatosan kapcsolatban √°ll a Tanulm√°nyi Hivatallal. Hozz√°teszi m√©g, hogy a H√ĖK tanulm√°nyi referense hamarosan felkeresi a specializ√°ci√≥k vezetŇĎit, hogy a specializ√°ci√≥kkal kapcsolatos inform√°ci√≥kat a megfelelŇĎ fel√ľletekre fel tudj√°k t√∂lteni.

9. (Kenyeres János): Új emailezési szabályok az egyetemen, tennivalók

Kenyeres J√°nos eml√©kezteti az IT tagokat, hogy az oktat√≥knak el kell v√°lasztaniuk a priv√°t √©s hivatalos emaileket, √©s meg kell sz√ľntetni√ľk az egyetemi c√≠mre √©rkezŇĎ email-ek priv√°t c√≠mre t√∂rt√©nŇĎ √°tir√°ny√≠t√°s√°t m√°jus elej√©tŇĎl kezdŇĎdŇĎen. Emiatt arra k√©ri L√©n√°rt Zolt√°nt, hogy √≠rjon egy r√∂vid, angol nyelvŇĪ t√°j√©koztat√≥t az oktat√≥knak, amelyben √©rtes√≠ti ŇĎket az ezzel kapcsolatos tennival√≥kr√≥l. L√©n√°rt Zolt√°n t√°j√©koztatja az IT-t, hogy ez az int√©zked√©s egyelŇĎre m√©gsem fog minket √©rinteni, az Office 365 szoftver haszn√°lata lesz √°ltal√°nos az eg√©sz egyetemen √©s ezen bel√ľl az Outlook-ot fogja t√°mogatni az Informatikai Igazgat√≥s√°g.

10. (K√°lm√°n Csaba √©s Ill√©s √Čva): Erasmus, ICM h√≠rek

K√°lm√°n Csaba felh√≠vja az IT tagok figyelm√©t az oktat√≥i mobilit√°s k√∂zeledŇĎ jelentkez√©si hat√°ridej√©re, √©s meg√≠g√©ri, hogy m√°jus elsŇĎ het√©ben eml√©kezteti a koll√©g√°kat a m√°jus 18-i hat√°ridŇĎre. Ill√©s √Čva felveti, hogy az int√©zet jelentkezzen ICM szerzŇĎd√©sekre az ŇĎsz folyam√°n.

11. Egyebek

‚ÄĘ Tartsayn√© N√©meth N√≥ra ism√©telten k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy aki m√©g nem tette meg, k√ľldje el sz√°m√°ra a k√ľlf√∂ldi Erasmus di√°kok √°ltal szeptembertŇĎl felvehetŇĎ √≥r√°k list√°j√°t. ‚ÄĘ Pikli Nat√°lia k√©ri az IT tagokat, hogy terjessz√©k a koll√©g√°k k√∂z√∂tt, hogy ha valaki online ny√°ri egyetemi kurzusra jelentkezne, √≠rjon M√°tay M√≥nik√°nak. ‚ÄĘ A k√∂vetkezŇĎ IT idŇĎpontja: 2020. m√°jus 12., 10.00 √≥ra, MS Teams-en.

Budapest, 2020. √°prilis 21.

JegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ: Dr. K√°lm√°n Csaba

Ellenjegyezte: Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥

about/minutes/2020-04-21.txt · last touched 2020-05-15 01:55 by csabakalman