User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-06-23

JEGYZŇźK√ĖNYV, ELTE BTK Angol-Amerikai Int√©zet, Int√©zeti Tan√°cs, Budapest, R√°k√≥czi √ļt 5. 357.

2020. j√ļnius 23., 10.00 √≥ra, online √ľl√©s MS Teams-en

Jelenl√©vŇĎk szavazati joggal:

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. D√≥czi Brigitta egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 4. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 5. Dr. Kom√°romy Zsolt egyetemi adjunktus, Anglisztika Tsz.
 6. Dr. √Ėveges EnikŇĎ egytemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 7. Dr. Pikli Nat√°lia egytemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Anglisztika Tsz.
 8. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 9. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 10. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 11. Bojti Zsolt, a D√ĖK k√©pviselet√©ben
 12. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke
 13. Lippai Dorka, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 14. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja

Tan√°cskoz√°si joggal:

 1. Dr. Frank Tibor, egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.
 2. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 4. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 5. L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ

Napirend elŇĎtt: ‚ÄĘ Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az Outstanding Thesis Award (OTA) d√≠jazottjait, valamint t√©mavezetŇĎiket, √©s virtu√°lisan √°tadja az OTA d√≠jakat a nyerteseknek. ‚ÄĘ Ill√©s √Čva mindenki nev√©ben megk√∂sz√∂ni Tartsayn√© N√©meth N√≥ra √°ldozatos munk√°j√°t, amellyel az online oktat√°sra t√∂rt√©nŇĎ √°t√°ll√°s alatt √©s az eg√©sz f√©l√©v folyam√°n t√°mogatott mindannyiunkat.

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az IT tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

1. Az online tan√≠t√°ssal, vizsg√°ztat√°ssal kapcsolatos tapasztalatok, az ŇĎszi f√©l√©vre vonatkoz√≥ tervek, a digit√°lis oktat√°s k√©rd√©sei: Tartsayn√© N√©meth N√≥ra t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy a f√©l√©vet az online kurzusokkal √©s online vizsg√°kkal egy√ľtt sikeresen abszolv√°ltuk. Azzal kapcsolatban, hogy az ŇĎszi f√©l√©vet milyen form√°ban kezdhetj√ľk el, nem sz√ľletett m√©g d√∂nt√©s. Ha a k√∂r√ľlm√©nyek engedik, az elŇĎk√©sz√≠tŇĎ nyelvi kurzusokat √©s az elsŇĎ√©vesek kurzusait mindenk√©ppen szeretn√© a kar tantermi oktat√°s keret√©ben megtartani. Jelenleg egyr√©szt annak felm√©r√©se folyik, hogy melyek azok a kurzusok a karon, amelyeket semmik√©ppen nem lehet online megtartani, m√°sr√©szt a termeket is most m√©rik fel, hogy kider√ľlj√∂n, mekkora kapacit√°ssal rendelkezik a kar, ha egym√°st√≥l k√©t m√©teres t√°vols√°got kell tartani ŇĎsszel. Ha marad a t√°vols√°gtart√°s, a nagy tantermeket az eg√©sz karon kell majd elosztani, ami nem lesz egyszerŇĪ. Mivel jelenleg nagy a bizonytalans√°g, Tartsayn√© N√©meth N√≥ra egy bizotts√°g l√©trehoz√°s√°t javasolja az int√©zeten bel√ľl, ahol az alternat√≠v megold√°sokon (A h√©t / B h√©t, hibridoktat√°s, t√∂mb√∂s√≠tett oktat√°s) el tudunk kezdeni gondolkodni, illetve arra k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy jelezz√©k Kenyeres J√°nosnak, ha van a tansz√©k√ľk√∂n olyan kurzus, amelyet semmik√©ppen nem lehet online megtartani.

K√°roly Krisztina a k√ľlf√∂ldi hallgat√≥kat √©rintŇĎ jogszab√°lyv√°ltoz√°sr√≥l t√°j√©koztatja az IT tagjait: √ļgy is beiratkozhatnak a k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k, hogy nincsenek jelen az orsz√°gban. Ez azt is jelenti, hogy a k√ľlf√∂ldi hallgat√≥k val√≥sz√≠nŇĪleg k√©sve fognak meg√©rkezni, teh√°t c√©lszerŇĪ lenne integr√°lni ŇĎket a k√©pz√©sbe a kurzusok indul√°s√°t√≥l kezdve, p√©ld√°ul hibrid oktat√°s seg√≠ts√©g√©vel. Hozz√°teszi, hogy b√°rmilyen v√©gsŇĎ megold√°s is sz√ľless√©k, a Canvas vagy a Moode platformban kell gondolkodnunk, mivel elk√©pzelhetŇĎ, hogy csak ezeket fogja t√°mogatni az egyetem. Az elsŇĎ√©vesek sz√°m√°val kapcsolatban elmondja, hogy j√ļlius 24-√©n fogjuk megtudni a pontos sz√°mukat.

Pikli Nat√°lia javasolja, hogy minden tansz√©ken folyjon diskurzus az elm√ļlt f√©l√©v tapasztalatair√≥l, neh√©zs√©geirŇĎl √©s j√≥ gyakorlatair√≥l. Felh√≠vja a figyelmet az online vizsg√°k pl√°giummal kapcsolatos kih√≠v√°saira, √©s az online vizsg√°k vissz√°ss√°gai miatt jogv√©delmet s√ľrget az oktat√≥k r√©sz√©re. Agg√°lyosnak tartja az MS Teams-en megtartott elŇĎad√°saink esetleges megjelen√©s√©t a YouTube-on, ez√©rt egy√©rtelmŇĪ szab√°lyoz√°st s√ľrget az √ľgyben. A fenti probl√©ma mellett megosztja az IT tagokkal koll√©g√°i azon panasz√°t is, miszerint az oktat√≥k semmif√©le eszk√∂zbeli vagy anyagi hozz√°j√°rul√°st nem kapnak az online munkav√©gz√©shez. Mindezen k√≠v√ľl egy pl√°giumkeresŇĎ szoftver mihamarabbi bevezet√©s√©t is szorgalmazza. Felvet√©seire reag√°lva Tartsayn√© N√©meth N√≥ra elmondja, hogy az egyetem egy olyan p√°ly√°zati rendszer kidolgoz√°s√°n munk√°lkodik, amelynek keret√©ben az online anyagokat l√©trehoz√≥ koll√©g√°k anyagi juttat√°sra p√°ly√°zhatnak. K√°roly Krisztina a pl√°giumszoftverrel kapcsolatban t√°j√©koztatja a tagokat, hogy a j√ļliusi h√≥nap folyam√°n mutatja be n√©gy besz√°ll√≠t√≥ c√©g a pl√°giumkeresŇĎ szoftver√©t az egyetem sz√°m√°ra, √©s az ezt k√∂vetŇĎ k√∂zbeszerz√©s ut√°n val√≥sulhat meg a szoftver telep√≠t√©se, v√°rhat√≥an 2021 elej√©n.

2. A nyelvfejleszt√©s k√©rd√©sei, az ezzel foglalkoz√≥ munkacsoport a j√∂vŇĎben, academic skills tananyag, a nyelvi vizsg√°k k√©rd√©se: Ill√©s √Čva hangs√ļlyozza, hogy a nyelvfejleszt√©s k√©rd√©sei nem vesztett√©k aktualit√°sukat az int√©zetben, √©s ez√©rt az erre a c√©lra l√©trej√∂tt munkacsoport munk√°j√°nak folytat√°s√°t s√ľrgeti szeptemberben, konkr√©t javaslatok megfogalmaz√°s√°val. Erre reag√°lva K√°roly Krisztina javasolja p√©ld√°ul az elŇĎfelt√©telrendszerek fel√ľlvizsg√°lat√°t, m√≠g Benczik Vera piack√©pes k√©szs√©gek fejleszt√©s√©t javasolja idegen nyelven. Ill√©s √Čva azt is felveti, hogy a nagy sz√°mban meghirdetett kurzusok esetleg rendelkezzenek egy alaptantervvel, amely az egys√©ges√≠t√©st seg√≠ten√© elŇĎ az int√©zeten bel√ľl. Munkacsoportok l√©trehoz√°s√°t javasolja a tansz√©keken bel√ľl, hogy dolgozz√°k ki az alaptanterveket, amelyek fog√≥dzkod√≥k√©nt mŇĪk√∂dhetn√©nek, ha a kurzusok online vagy hibrid m√≥dban ker√ľln√©nek megtart√°sra. K√°roly Krisztina hozz√°teszi, hogy a szakt√°rgyi tud√°s fejleszt√©se a tansz√©kek feladata, azonban a szaknyelvi tud√°s fejleszt√©se egy √°tfog√≥, int√©zeti feladat.

3. A PhD kurzusok √©s a tan√°ri √≥raterhel√©s: √Ėveges EnikŇĎ felveti azt a probl√©m√°t, miszerint elŇĎfordulhat, hogy egy oktat√≥ √≥raterhel√©s√©t ‚Äěelviszik‚ÄĚ a PhD √≥r√°k. Amellett, hogy kifejezi elismer√©s√©t √©s tisztelet√©t a PhD kurzusokat tart√≥ oktat√≥k ir√°nt, felh√≠vja a figyelmet arra, hogy ha nagyon sok √≥raad√≥ hi√°nyzik egy tansz√©ken, neh√©z elfogadni, ha a tansz√©k oktat√≥ja nem a tansz√©khez tartoz√≥ doktori iskol√°ban v√°llal kurzust. Kenyeres J√°nos felveti, hogy amennyiben t√∂bben vannak, akik kompetensek egy adott PhD szakter√ľleten, akkor a terheket ar√°nyosan ossz√°k meg egym√°s k√∂z√∂tt, hogy ne mindig ugyanaz az oktat√≥ PhD kurzusokat. Ha csak egyetlen oktat√≥ tud egy adott PhD √≥r√°t megtartani, akkor k√©nyszerŇĪs√©gbŇĎl neki kell azt ell√°tni. K√°roly Krisztina megold√°sk√©nt javasolja, hogy m√°s doktori programok hallgat√≥it akkor lehessen korl√°toz√°s n√©lk√ľl tan√≠tani, ha a mi doktori iskol√°nk √°ltal meghirdetett √≥r√°kra bef√©rnek. Ezenk√≠v√ľl arr√≥l is t√°j√©koztatja az IT tagokat, hogy kifejezett d√©k√°ni sz√°nd√©k az, hogy nem lehet valakinek az √≥raterhel√©s√©t csak PhD-s √≥r√°kkal felt√∂lteni. A d√©k√°ni utas√≠t√°s egy √©s maximum m√©g egy kurzus, azaz maximum k√©t PhD kurzus figyelembev√©tel√©t enged√©lyezi a k√∂telezŇĎ √≥rasz√°mba. Ez az utas√≠t√°sban nincs benne explicit m√≥don, mivel a 10 fŇĎn√©l nagyobb l√©tsz√°m√ļ kurzusok eset√©ben elvileg t√∂bb PhD-s kurzust is tarthat az oktat√≥, azonban mivel jelen volt az utas√≠t√°s megfogalmaz√°s√°n√°l, tudja, hogy a m√∂g√∂ttes sz√°nd√©k az volt, hogy az egy oktat√≥ √°ltal tan√≠tott PhD-s kurzusok sz√°m√°t kettŇĎben maximaliz√°lj√°k. Ha valaki mindezek ellen√©re t√∂bbet szeretne v√°llalni, akkor a tansz√©kvezetŇĎre h√°rul az a kellemetlen feladat, hogy ez ellen fell√©pjen. Hozz√°teszi, hogy ha valakit k√≠v√ľlrŇĎl keresnek meg, hogy tan√≠tson egy m√°sik doktori programban, ezt csak a tansz√©kvezetŇĎje j√≥v√°hagy√°s√°t k√∂vetŇĎen teheti meg. √Ėveges EnikŇĎ meg√≠g√©ri, hogy a fentiek t√ľkr√©ben egy javaslatot fogalmaz meg, m√≠g Kenyeres J√°nos hozz√°teszi, hogy ennek alapj√°n az IT megalkothat egy ir√°nyelvet ezzel kapcsolatban.

4. Az MA √©s PhD k√©pz√©s j√∂vŇĎje, az ezzel kapcsolatos int√©zeti strat√©gia k√©rd√©sei: Kenyeres J√°nos k√©ri az IT tagokat, hogy gondolkodjanak errŇĎl a k√©rd√©srŇĎl, √©s alkossunk strat√©gi√°t szeptemberben annak √©rdek√©ben, hogy az MA k√©pz√©seken √©s a PhD programokon is legyen elegendŇĎ sz√°m√ļ hallgat√≥. Hozz√°teszi, hogy m√©g mindig nagyon j√≥ a helyzet√ľnk a karon a t√∂bbi int√©zethez k√©pest.

5. Zerkowitz Juditra val√≥ megeml√©kez√©s, k√∂nyv√©nek kiad√°sa: Ill√©s √Čva elmondja, hogy a Zerkowitz Judit koszor√ļj√°ra adott hozz√°j√°rul√°sokb√≥l maradt 19.500,- Ft, √©s az IT tagok tan√°cs√°t k√©ri, hogy mire ford√≠tsuk ezt az √∂sszeget. Felveti, hogy Judit k√∂nyv√©nek kiad√°s√°t lehetne esetleg ezzel t√°mogatni. Kenyeres J√°nos felveti, hogy az ŇĎsszel ‚Äď Frank Prescott kezdem√©nyez√©s√©re ‚Äď megrendez√©sre ker√ľlŇĎ megeml√©kez√©sre is k√∂lthetn√©nk, vagy ha ez elmaradna, t√©rj√ľnk vissza a k√©rd√©sre szeptemberben.

6. Szolidarit√°si lev√©l: Kom√°romy Zsolt egy mag√°nkezdem√©nyez√©srŇĎl sz√°mol be. B√°n Zs√≥fi√°val megfogalmaztak egy levelet, amelyben jelezni szeretn√©k d√©k√°n √ļrnak, hogy milyen indokok √°lltak Friedrich Judit felmond√°sa √©s Ferencz GyŇĎzŇĎ azon d√∂nt√©se m√∂g√∂tt, hogy nem p√°ly√°zza meg egyetemi tan√°ri munkaviszony√°nak meghosszabb√≠t√°s√°t. A lev√©lben azt pr√≥b√°lj√°k √©rz√©keltetni, hogy ezek az indokok a kar rossz kommunik√°ci√≥j√°b√≥l, t√©ves strat√©gi√°j√°b√≥l fakadtak, √©s szeretn√©k erre felh√≠vni d√©k√°n √ļr figyelm√©t. Mindez Kom√°romy Zsolt sz√°nd√©kai szerint a k√©t √©rintett koll√©ga ir√°nti szolidarit√°si gesztus. A lev√©lhez al√°√≠r√°sokat szeretne gyŇĪjteni √©s d√©k√°n √ļrnak eljuttatni.

Az IT tagjai k√∂z√ľl t√∂bben kifejezik egyet√©rt√©s√ľket a lev√©lben megfogalmazottakkal, ugyanakkor felh√≠vj√°k a figyelmet a lev√©l pontatlans√°gaira √©s k√∂r√ľltekint√©sre intenek a lev√©l d√©k√°n √ļrhoz t√∂rt√©nŇĎ eljuttat√°sa elŇĎtt.

7. Egyebek

‚ÄĘ Kenyeres J√°nos jelzi, hogy a kar egy nagyteljes√≠tm√©nyŇĪ f√©nym√°sol√≥g√©pet bocs√°t az int√©zet rendelkez√©s√©re, amely a 358-as szob√°ban ker√ľl elhelyez√©sre. L√©n√°rt Zolt√°n hozz√°teszi, hogy a kell√©kanyaggal t√∂rt√©nŇĎ ell√°t√°st is v√°llalja a kar.

‚ÄĘ Kenyeres J√°nos felveti, hogy az Outstanding Thesis Award (OTA)-ra t√∂rt√©nŇĎ felterjeszt√©snek nincs √≠r√°sban r√∂gz√≠tett szab√°lyzata. K√©ri, hogy erre ŇĎsszel t√©rj√ľnk vissza.

‚ÄĘ De√°k N√≥ra t√°j√©koztatja az IT tagokat, hogy a k√∂zelj√∂vŇĎben k√©pz√©seket fognak ind√≠tani a hallgat√≥k √©s az oktat√≥k sz√°m√°ra is a kutat√°si adatb√°zisok el√©r√©s√©rŇĎl √©s haszn√°lat√°r√≥l. Ezeket a kari honlapon kialak√≠tand√≥ kari k√∂nyvt√°ri aloldalon fogj√°k meghirdetni.

‚ÄĘ K√°roly Krisztina javaslatot tesz a napirendi pontok elŇĎzetes √≠r√°sbeli beterjeszt√©s√©re, amitŇĎl az IT hat√©konys√°g√°nak a javul√°s√°t v√°rja. M√°sik pozit√≠v hozad√©ka a javaslat elfogad√°s√°nak az lenne, hogy lehetŇĎs√©g ad√≥dna arra, hogy egyes napirendi pontokat a tansz√©kvezetŇĎk elŇĎzetesen egyeztetni tudn√°nak koll√©g√°ikkal. Az IT tagjai egyet√©rtenek. Kenyeres J√°nos k√©ri, hogy a javaslatokat a megh√≠v√≥ra v√°laszk√©nt k√ľldj√©k az IT tagok legk√©sŇĎbb az IT √ľl√©st megelŇĎzŇĎ p√©nteken.

‚ÄĘ A k√∂vetkezŇĎ IT idŇĎpontja: 2020. szeptember 15., 10.00 √≥ra, szem√©lyesen vagy MS Teams-en.

Budapest, 2020. j√ļnius 23.

Dr. K√°lm√°n Csaba, jegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ

Ellenjegyezte:

Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥

about/minutes/2020-06-23.txt · last touched 2020-10-11 23:05 by csabakalman