User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-09-15

JEGYZŇźK√ĖNYV, ELTE BTK Angol-Amerikai Int√©zet, Int√©zeti Tan√°cs, Budapest, R√°k√≥czi √ļt 5. 357.

2020. szeptember 15., 10.00 √≥ra, online √ľl√©s MS Teams-en

Jelenl√©vŇĎk szavazati joggal:

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. D√≥czi Brigitta egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 4. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 5. Dr. Kom√°romy Zsolt habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 6. Dr. √Ėveges EnikŇĎ egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 7. Dr. Pikli Nat√°lia habil. egyetemi docens, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Anglisztika Tsz.
 8. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 9. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 10. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 11. Dravecz Luca Kata, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 12. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke
 13. Lippai Dorka, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 14. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 15. Riersch Melitta, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja

Tan√°cskoz√°si joggal:

 1. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 3. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 4. L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az IT tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

1. Tan√©vkezd√©s, megoldand√≥ feladatok: Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂netet mond a tansz√©kvezetŇĎknek √©s mindazoknak, akik hozz√°j√°rultak a tan√©v g√∂rd√ľl√©keny megkezd√©s√©hez az √≥rarendek √∂ssze√°ll√≠t√°s√°val, a k√ľlsŇĎ √≥raad√≥k felk√©r√©s√©vel √©s a vel√ľk t√∂rt√©nŇĎ szerzŇĎd√©sk√∂t√©sek adminisztr√°ci√≥j√°val. Tartsayn√© N√©meth N√≥ra t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy a kurzusok rendben elindultak. A k√ľl√∂nleges k√∂r√ľlm√©nyekre val√≥ tekintettel a Tanulm√°nyi Hivatal egy hotline email c√≠met √ľzemeltet, amin kereszt√ľl a hallgat√≥k emailben jelezhetik, hogy milyen kurzusokra nem jutottak be. N√©h√°ny k√ľlf√∂ldi hallgat√≥ jelzett csak neh√©zs√©get a kurzusfelv√©telekkel kapcsolatban, vel√ľk Tartsayn√© N√©meth N√≥ra kapcsolatban van √©s seg√≠ti ŇĎket probl√©m√°ik megold√°s√°ban. A H√ĖK nem jelezte, hogy a hallgat√≥knak probl√©m√°ik ad√≥dtak volna a kurzusfelv√©tellel. Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy egy √©ve egy olyan d√©k√°ni utas√≠t√°s sz√ľletett, amelynek √©rtelm√©ben a H√ĖK-nek minden f√©l√©v elej√©n meg kell keresnie az int√©zetek vezet√©s√©t √©s k√∂z√∂sen jegyzŇĎk√∂nyvet kell k√©sz√≠teni√ľk arr√≥l, hogy maradtak-e ki hallgat√≥k a kurzusokr√≥l.

2. Alkot√≥i szabads√°gol√°sok a tansz√©keken: Kenyeres J√°nos felh√≠vja az IT tagok figyelm√©t az alkot√≥i szabads√°gok elm√ļlt √©vekben tapasztalhat√≥ egyenlŇĎtlen eloszl√°s√°ra az int√©zet tansz√©kei k√∂z√∂tt. T√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy az ELTE SZMSZ alapj√°n alkot√≥i szabads√°gra minden egyetemi tan√°r, docens √©s adjunktus h√©t√©vente egyszer jogosult, azonban az illetŇĎ tan√°r helyettes√≠t√©se nem j√°rhat k√ľl√∂n p√©nz√ľgyi teherrel. Eml√©kezteti az IT tagjait, hogy a m√°jusi IT-n k√©rte a tansz√©kvezetŇĎket, k√ľl√∂n√∂sk√©ppen az Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tansz√©k, az Angol Nyelvpedag√≥gia Tansz√©k √©s az Angol Nyelv√©szeti Tansz√©k vezetŇĎit, hogy gondolj√°k √°t, melyik munkat√°rsuk tudna √©lni ezzel a lehetŇĎs√©ggel a k√∂zelj√∂vŇĎben, √©s √°lljanak elŇĎ egy tervezettel. √Ėveges EnikŇĎ jelzi, hogy az Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tansz√©ken Tank√≥ Gyula √©s Albert √Āgnes vannak azon a ponton, hogy hamarosan habilit√°lni tudn√°nak, √≠gy a 2021. tavaszi f√©l√©vre Tank√≥ Gyul√°t, a 2021. ŇĎszi f√©l√©vre Albert √Āgnest jel√∂li a tansz√©k.

K√°roly Krisztina, mielŇĎtt megosztja javaslatait az IT tagjaival, m√©ltatja √Ėveges EnikŇĎt a ny√°ri habilit√°ci√≥s v√©d√©s√©n ny√ļjtott kimagasl√≥ teljes√≠tm√©ny√©√©rt. Ill√©s √Čva k√©ri az IT tagjait, hogy amint megvannak a sz√ľks√©ges dokumentumok, az IT tagjai t√°mogass√°k √Ėveges EnikŇĎ docenss√© t√∂rt√©nŇĎ kinevez√©s√©t. K√°roly Krisztina t√°j√©koztatja az IT tagokat, hogy az Angol Nyelvpedag√≥gia Tansz√©ken is √°ttekintett√©k, hogy ki az, aki a k√∂zelj√∂vŇĎben habilit√°lni tudna, √©s L√°z√°r Ildik√≥t javasolja a 2021-es tavaszi f√©l√©vre, illetve Szab√≥ √Čv√°t a j√∂vŇĎ tan√©v folyam√°n vagy az ŇĎszi, vagy a tavaszi f√©l√©vre. Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT-t, hogy a szabbatikust az √©rintett oktat√≥nak kell k√©rv√©nyeznie a d√©k√°nt√≥l, √©s az oktat√≥nak indokl√°st kell beny√ļjtania, hogy mi√©rt szeretne szabbatikusra menni. Ezt j√≥v√° kell hagynia a tansz√©knek, illetve az int√©zetnek, valamint a tansz√©knek ki kell jelentenie, hogy a koll√©ga helyettes√≠t√©se t√∂bbletb√©rig√©nnyel nem j√°r. √ćg√©retet tesz arra vonatkoz√≥an, hogy kider√≠ti, hogy az indokl√°son k√≠v√ľl milyen dokumentumokat kell m√©g a k√©relmezŇĎnek beny√ļjtania. A tavaszi k√©relmek beny√ļjt√°s√°nak hat√°rideje szeptember 30. K√°roly Krisztina hangs√ļlyozza, hogy a szabbatikus oda√≠t√©l√©s√©nek √°tgondolt int√©zeti strat√©gi√°nak kell lennie, mivel a kar int√©zeti, √©s nem tansz√©kenk√©nti k√∂lts√©gvet√©sekben gondolkodik.

3. Szakdolgozati t√©mavezet√©s egyenletes eloszt√°sa a tansz√©kek k√∂z√∂tt, t√©mavezetŇĎ √©s t√©mav√°laszt√°s m√°s tansz√©kekrŇĎl, szab√°lyoz√°s: Kenyeres J√°nos felh√≠vja az IT tagok figyelm√©t, hogy a szab√°lyzatunk √©rtelm√©ben egy oktat√≥ egy tan√©vben maximum hat t√©mavezet√©st v√°llalhat. Elt√©rŇĎ gyakorlat mutatkozik az int√©zet tansz√©kei k√∂z√∂tt abban, hogy a BA, MA, illetve OTAK szakdolgozatok t√©mavezet√©se √©s b√≠r√°lata egyenlŇĎ s√ļllyal esnek-e latba. K√°roly Krisztina k√©ri, hogy ha ebben a t√©m√°ban szab√°lyoz√°sra ker√ľl sor, a PhD-s t√©mavezet√©sek is sz√°m√≠tsanak. Kenyeres J√°nos, amellett, hogy b√°tor√≠tja a tansz√©kvezetŇĎket, hogy pr√≥b√°lj√°k meg elm√©leti nyelv√©szeti t√©m√°kra is terelni a szakdolgozat √≠r√°sa elŇĎtt √°ll√≥ di√°kokat, azt is k√©ri tŇĎl√ľk, hogy √≠r√°sban nyomat√©kos√≠ts√°k koll√©g√°ik k√∂r√©ben, hogy √©vi hat szakdolgozat vezet√©s√©n√©l nem v√°llalhatnak t√∂bbet.

Kenyeres J√°nos ‚Äď egy, az int√©zetben t√∂rt√©nt eset miatt ‚Äď vit√°ra bocs√°tja, hogy vajon egy alkalmazott nyelv√©szet specializ√°ci√≥ra j√°r√≥ MA-s di√°k √≠rhat-e t√∂rt√©nelmi t√©m√°ban szakdolgozatot. √Ėveges EnikŇĎ felh√≠vja az IT tagok figyelm√©t, hogy a jelenlegi szab√°lyoz√°s nem el√©g pontos, mivel csup√°n ‚Äěnyomat√©kosan aj√°nlja (highly advise)‚ÄĚ a hallgat√≥knak, hogy az elv√©gzett szakir√°nyb√≥l √≠rj√°k a szakdolgozatukat. Az IT tagjai a sz√∂veg ‚ÄěMA students MAY select‚ÄĚ r√©sz√©nek megv√°ltoztat√°s√°t javasolj√°k az al√°bbiak szerint: ‚ÄěMA students should select‚ÄĚ, valamint ‚ÄěStudents are, however, encouraged and highly advised to remain within their selected specialization track, any departures must be approved by the heads of the respective departments.‚ÄĚ Mivel az IT tagok nem tudj√°k, hogy van-e a fenti v√°ltoztat√°snak ellentmond√≥ kari szab√°lyoz√°s, Kenyeres J√°nos a d√∂nt√©s elnapol√°s√°t javasolja.

Szigetv√°ri P√©ter felvet√©s√©re, miszerint a r√©gi SEAS honlapon levŇĎ sz√∂vegeket friss√≠tve kellene √°tmenteni az √ļj honlapra, Ill√©s √Čva felaj√°nlja seg√≠ts√©g√©t a r√©gi honlapon l√©vŇĎ sz√∂vegek √°ttekint√©s√©ben √©s aktualiz√°l√°s√°ban.

4. V√°rhat√≥ k√ľlsŇĎ √≥raad√≥i ig√©nyek a k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vekben, √©vfolyamok hallgat√≥i l√©tsz√°ma a TH-t√≥l, √°thallgat√≥ di√°kok m√°s int√©zetekbŇĎl: Kenyeres J√°nos hangs√ļlyozza, hogy mindenk√©ppen jelezni fogja d√©k√°n √ļr √©s a BTK gazdas√°gi vezetŇĎje fel√©, hogy az int√©zet sz√°m√°ra meghat√°rozott, kb. 3.200.000.- Ft-os √∂sszeghez hasonl√≥ keretre lesz sz√ľks√©ge az int√©zetnek a k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vben is, √©s arra k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy pr√≥b√°lj√°k megbecs√ľlni, hogyan fognak v√°ltozni az √≥raad√≥i ig√©nyek a k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vekben. Kom√°romy Zsolt felh√≠vja a figyelmet arra, hogy a jelenleg ingyen tan√≠t√≥ PhD-s hallgat√≥k nem fognak annyi √≥r√°t tartani a tavaszi f√©l√©vben, ha m√°r nem lesz sz√ľks√©g√ľk kreditre, ami azt vonja maga ut√°n, hogy v√©lhetŇĎleg t√∂bb √≥raad√≥ra lesz sz√ľks√©g√ľnk a k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vben. Emiatt nagyobb forr√°sig√©ny beny√ļjt√°s√°t javasolja.

Benczik Vera p√°rbesz√©d kezdem√©nyez√©s√©t s√ľrgeti a Gazdas√°gi Hivatallal annak √©rdek√©ben, hogy felt√°rjuk, milyen megold√°sokat, lehetŇĎs√©geket l√°tnak ŇĎk, illetve mi arra, hogy kevesebb p√©nzbŇĎl j√∂jj√∂n ki az int√©zet. T√∂bben elfogadhatatlannak tartj√°k azt a t√∂bb f√©l√©ve bevett gyakorlatot, miszerint a l√©tsz√°mv√°g√°s elŇĎtti napokban der√ľl ki, hogy van-e p√©nz √ļjabb kurzusok ind√≠t√°s√°ra, tov√°bbi √≥raad√≥kra. Kenyeres J√°nos a fenti probl√©m√°k miatt tal√°lkoz√≥t kezdem√©nyez d√©k√°n √ļrral, lehetŇĎs√©g szerint a tansz√©kvezetŇĎk bevon√°s√°val.

5. Demonstr√°tori helyek: Kenyeres J√°nos felh√≠vja a tansz√©kek figyelm√©t a demonstr√°tori helyek l√©tes√≠t√©s√©nek lehetŇĎs√©g√©re. Nemr√©g jelentkezett egy hallgat√≥ a jogi karr√≥l, aki sz√≠vesen v√°llalna n√°lunk demonstr√°tori feladatokat. Hozz√°teszi, hogy minden bizonnyal saj√°t hallgat√≥ink k√∂z√ľl is t√∂bb jelentkezŇĎ volna.

6. Az MA √©s PhD k√©pz√©s j√∂vŇĎje, ezzel kapcsolatos int√©zeti strat√©gia: A 6. napirendi pontot az IT elnapolja.

7. Zerkowitz Judit k√∂nyv√©nek kiad√°sa: Koll√©g√°ink levelez√©s√©bŇĎl kider√ľlt, hogy nagyon sokan sz√≠vesen adom√°nyozn√°nak p√©nzt erre a c√©lra. Ill√©s √Čva, aki tartja a kapcsolatot Judit hagyat√©k√°nak √∂r√∂k√∂s√©vel, √≠g√©retet tesz, hogy amint tiszt√°z√≥dnak a k√∂r√ľlm√©nyek, k√∂rlev√©lben t√°j√©koztatja az int√©zet munkat√°rsait a fejlem√©nyekrŇĎl.

8. A k√∂nyvt√°r ideiglenes h√°zirendje: De√°k N√≥ra t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy b√°r ideiglenes nyitvatart√°ssal, de a k√∂nyvt√°r kinyitott. A k√∂nyvt√°r munkat√°rsai az oktat√≥k rendelkez√©s√©re √°llnak emailben t√∂rt√©nŇĎ elŇĎzetes egyeztet√©s alapj√°n. Felh√≠vja a figyelmet arra, hogy a j√ļnius 20-i d√©k√°ni utas√≠t√°s alapj√°n az oktat√≥knak digit√°lisan hozz√°f√©rhetŇĎ tananyagot kell biztos√≠taniuk a hallgat√≥knak.

9. Egyéb

‚ÄĘ Kenyeres J√°nos javasolja, hogy amennyiben egy jelenl√©ti csoportban koronav√≠rusos megbeteged√©s t√∂rt√©nik, a csoport √°lljon √°t online oktat√°sra.

‚ÄĘ L√©n√°rt Zolt√°n t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy automata l√°zm√©rŇĎk ker√ľltek kihelyez√©sre az R5 port√°j√°ra √©s a fŇĎ√©p√ľletbe, √≠gy ha valaki nem √©rzi j√≥l mag√°t, b√°rmikor megm√©rheti a hŇĎm√©rs√©klet√©t.

‚ÄĘ Pikli Nat√°lia inform√°lja az IT tagokat, hogy a HUSSE konferencia idŇĎpontja √°tker√ľlt j√∂vŇĎ j√ļniusra. Ha valaki jelentkezni szeretne a HUSSE-ra, 2020. november 1-ig teheti ezt meg a HUSSE honlapj√°n. ‚ÄĘ A 2020. ŇĎszi IT √ľl√©sek okt√≥ber 13-√°n, november 3-√°n √©s december 1-j√©n lesznek.

Budapest, 2020. szeptember 15.

Dr. K√°lm√°n Csaba, jegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ

Ellenjegyezte:

Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥

about/minutes/2020-09-15.txt · last touched 2020-10-11 23:03 by csabakalman