User Tools

Site Tools


about:minutes:2020-10-13

JEGYZŇźK√ĖNYV, ELTE BTK Angol-Amerikai Int√©zet, Int√©zeti Tan√°cs, Budapest, R√°k√≥czi √ļt 5. 357. 2020. okt√≥ber 13., 10.00 √≥ra, online √ľl√©s MS Teams-en

Jelenl√©vŇĎk Szavazati joggal:

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. D√≥czi Brigitta egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 4. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, az ELTE BTK nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 5. Dr. Kom√°romy Zsolt habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 6. Dr. √Ėveges EnikŇĎ egyetemi adjunktus, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 7. Dr. Pikli Nat√°lia habil. egyetemi docens, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Anglisztika Tsz.
 8. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 9. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 10. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 11. Dravecz Luca Kata, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 12. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke
 13. Lippai Dorka, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 14. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 15. Riersch Melitta, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja

Tan√°cskoz√°si joggal:

 1. Dr. Frank Tibor, egyetemi tanár, korábbi intézetigazgató, Amerikanisztika Tsz.
 2. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 3. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 4. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 5. L√©n√°rt Zolt√°n int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az IT tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

1. ElŇĎterjeszt√©s √Ėveges EnikŇĎ egyetemi docensi elŇĎl√©ptet√©s√©re (Kenyeres J√°nos)

Az Angol-Amerikai Int√©zet Int√©zeti Tan√°csa megvitatja √Ėveges EnikŇĎ egyetemi docensi elŇĎl√©ptet√©s√©t, a vonatkoz√≥ szavaz√°s a k√∂vetkezŇĎ eredm√©nnyel z√°rul: az Int√©zeti Tan√°cs 15 igen, 0 nem √©s 0 tart√≥zkod√°s mellett egyhang√ļlag t√°mogatja Dr. √Ėveges EnikŇĎ, habilit√°lt egyetemi adjunktus, az Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tansz√©k oktat√≥ja egyetemi docensi felterjeszt√©s√©t.

2. Az √ļj Kari Tan√°cs oktat√≥i tagjai megv√°laszt√°s√°nak elŇĎk√©sz√≠t√©se Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy a Kari Tan√°cs mand√°tuma 2020. okt√≥ber 31-√©n lej√°r, √©s ez√©rt az Int√©zetnek jel√∂lŇĎgyŇĪl√©st, majd szavaz√°st kell rendeznie. Az MS Teams-en megrendezendŇĎ jel√∂lŇĎgyŇĪl√©sen az √∂sszes jogosult 50%-√°nak meg kell jelennie. Kenyeres J√°nos k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy minden tansz√©k deleg√°ljon egy-egy jel√∂ltet. A szavaz√°s online szavaz√≥rendszeren ker√ľl lebonyol√≠t√°sra. A jel√∂lŇĎgyŇĪl√©s 2020. okt√≥ber 22-√©n, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n, 17.00 √≥rakor lesz, szavazni ezt k√∂vetŇĎen, okt√≥ber 26-√°n, h√©tfŇĎn √©jf√©lig lehet.

3. ELTEfeszt 2020 Gintli Tibor, √°ltal√°nos d√©k√°nhelyettes felk√©r√©ssel fordult az Int√©zet fel√©, hogy jel√∂lj√ľnk valakit okt√≥ber 20-ig, aki tartana egy 30 perces online elŇĎad√°st (lehetŇĎs√©g szerint magyar nyelven), √©lm√©nyszerŇĪ m√≥don √©rdeklŇĎdŇĎ k√∂z√©piskol√°s di√°koknak. A rendezv√©ny idŇĎpontja 2020. november 19. √Ėveges EnikŇĎ v√°llaja, hogy megk√©rdezi, ki v√°llaln√° sz√≠vesen a felk√©r√©st az Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tansz√©k oktat√≥i k√∂z√ľl.

4. Az MA √©s PhD k√©pz√©s j√∂vŇĎje, ezzel kapcsolatos int√©zeti strat√©gia Kenyeres J√°nos egyeztet√©st kezdem√©nyez a t√©m√°val kapcsolatban, mivel egyre kevesebb a magyar MA hallgat√≥nk, √©s ugyanez √©rv√©nyes egyes doktori programokra is. √Ėveges EnikŇĎ marketingeszk√∂z√∂k (roadshow, bemutat√≥f√ľzet) bevezet√©s√©t s√ľrgeti a hallgat√≥k sz√°m√°nak n√∂vel√©s√©re. Pikli Nat√°lia az ELTE-n be√ľli kapcsolatokra √©p√ľlŇĎ h√°l√≥zat√©p√≠t√©s fontoss√°g√°ra h√≠vja fel a figyelmet. P√©ldak√©nt az MA sz√≠nh√°ztudom√°nyi specializ√°ci√≥ban tartott Shakespeare kurzus√°t eml√≠ti, amelyet √ļgy k√≥dolnak, hogy az anglisztik√°sok is fel tudj√°k venni. Javasolja az interdiszciplinarit√°s √©s a kutat√≥h√°l√≥zatok ir√°ny√°ba t√∂rt√©nŇĎ elmozdul√°st, √©s olyan √≥r√°k meghirdet√©s√©t, amelyek m√°s szakokr√≥l is vonzz√°k a hallgat√≥kat. A PhD kapcs√°n is abban l√°tja a j√∂vŇĎ √ļtj√°t, hogy az Int√©zet egy√ľttmŇĪk√∂dik a kar t√∂bbi int√©zet√©vel. Kom√°romy Zsolt egyet√©rt az elmondottakkal, de felh√≠vja arra a lehets√©ges vesz√©lyre a figyelmet, hogy az int√©zetek k√∂z√∂tti kooper√°ci√≥ azt eredm√©nyezheti, hogy MA-s di√°kjaink m√°sik int√©zet PhD-s programj√°t fogj√°k v√°lasztani. Szigetv√°ri P√©ter hozz√°teszi, hogy a programgazd√°k szakmai hi√ļs√°ga h√°tr√°ltathatja az int√©zetek k√∂z√∂tti kooper√°ci√≥t.

K√°roly Krisztina egy t√∂bb egyetemen bev√°lt j√≥ gyakorlatot szeretne megosztani az IT tagjaival, amely k√∂z√∂ss√©g√©p√≠tŇĎ √©s egyben gazdas√°gos k√©pz√©st tesz lehetŇĎv√© √ļgy, hogy k√∂zben minden egys√©gnek saj√°t PhD programja van. Ennek az a l√©nyege, hogy az elsŇĎ√©vesek sz√°m√°ra l√©trehoztak egy mindenki sz√°m√°ra k√∂telezŇĎ modul√°ris r√©szt (pl. kutat√°sm√≥dszertant), a harmadik f√©l√©vtŇĎl pedig szakosodnak a hallgat√≥k a tematikus f√≥kuszukra a relev√°ns tansz√©keken, int√©zeteken bel√ľl. Kiemeli, hogy erre az egykori Nyelvpedag√≥gia, √ļj nev√©n Nyelvpedag√≥gia √©s Alkalmazott Nyelv√©szet Doktori Programban, a DELP √©s a DEAL k√∂z√∂s PhD programj√°ban, amely imm√°ron a Nyelvtudom√°nyi Doktori Iskola r√©szek√©nt funkcion√°l nincs sz√ľks√©g, mivel ez a program manaps√°g annyira n√©pszerŇĪ, hogy el kell gondolkodni a csoportbont√°s bevezet√©s√©n, mivel az idei elsŇĎs √©vfolyamon 20 hallgat√≥ van. A csoportbont√°snak jelenleg egyed√ľl a tansz√©ki √≥raterhel√©s szab hat√°rt.

Kom√°romy Zsolt felveti, hogy szerencs√©s lenne azon a gyakorlaton v√°ltoztatni, hogy a PhD √≥r√°k k√∂z√ľl csak egy sz√°molhat√≥ el. K√°roly Krisztina kieg√©sz√≠ti Kom√°romy Zsolt felvet√©s√©t azzal, hogy kiv√©telt k√©peznek azok a PhD √≥r√°k, amelyeknek t√∂bb mint t√≠z r√©sztvevŇĎje van. Hozz√°teszi hogy a d√∂nt√©st az motiv√°lta, hogy a Karon akadtak olyan professzorok, akik nem voltak hajland√≥k a PhD √≥r√°kon k√≠v√ľl m√°st tan√≠tani, ezzel kitelt az √≥raterhel√©s√ľk √©s nem lehetett MA-s √©s BA-s √≥r√°k tart√°s√°ra felk√©rni ŇĎket. Ennek akart g√°tat szabni a PhD √≥r√°k tart√°s√°ra vonatkoz√≥ d√©k√°ni utas√≠t√°s.

5. Szakdolgozati t√©mavezet√©sek online nyilv√°ntart√°sa a hallgat√≥k sz√°m√°ra Kenyeres J√°nos felveti azt a probl√©m√°t, miszerint vannak nagyon n√©pszerŇĪ szakdolgozati t√©m√°k √©s √≠gy t√ļl sokan szeretn√©nek bejutni egy-egy tan√°rhoz, m√≠g m√°s, kev√©sb√© n√©pszerŇĪ t√©m√°kkal foglalkoz√≥ tan√°rokat nem keresnek meg a di√°kok szakdolgozati t√©mavezet√©ssel. Hangs√ļlyozza, hogy a jelenlegi int√©zeti szab√°lyoz√°s alapj√°n egy oktat√≥ nem v√°llalhat hat t√©mavezet√©sn√©l t√∂bbet egy tan√©v sor√°n, azonban hozz√°teszi hogy a t√©mavezet√©s is munkak√∂ri feladat, amit el kell l√°tni. T√∂bben hangot adnak azon v√©lem√©ny√ľknek, hogy egy√©b tudom√°nyos tev√©kenys√©gek nem mentik fel az oktat√≥kat a t√©mavezet√©s k√∂teless√©ge al√≥l. Kenyeres J√°nos felveti egy olyan online rendszer megjelen√≠t√©s√©t az Int√©zet weboldal√°n, amelyen ‚Äď sz√≠nk√≥dok alapj√°n ‚Äď l√°tn√°k a hallgat√≥k, hogy melyik tan√°rnak van m√©g szabad kapacit√°sa t√©mavezet√©sre. T√∂bben egyet√©rtenek abban, hogy a t√©mavezet√©sek egyenletes eloszl√°s√°t a tansz√©kvezetŇĎknek kell koordin√°lniuk, figyelembe v√©ve a PhD-s t√©mavezet√©seket is. √Ėveges EnikŇĎ meg√≠g√©ri, hogy elk√ľldi a tansz√©kvezetŇĎi list√°ra a DEAL-en vezetett online t√©mavezetŇĎi t√°bl√°zatot.

6. OTAK tanegys√©glista fel√ľlvizsg√°lata (Ill√©s √Čva) Ill√©s √Čva t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy az OTAK tanegys√©glista fel√ľlvizsg√°lat√°nak t√∂bb oka is van. Az egyik, hogy a tanegys√©glist√°ink fel√ľlvizsg√°lata a MAB √°ltal elŇĎ√≠rt k√∂telezetts√©g. A m√°sik, hogy szem√©lyes tapasztalatai alapj√°n a negyed√©ves OTAK-osoknak probl√©m√°ik vannak: nincs differenci√°l√°s a BA-s √©s az OTAK-os √≥r√°k k√∂z√∂tt, √©s azzal is k√ľszk√∂dnek, hogy a gondolataikat pontosan √©s nyelvtanilag helyes m√≥don fogalmazz√°k meg angolul. A felmer√ľlŇĎ neh√©zs√©gek miatt Tartsayn√© N√©meth N√≥r√°val √°ttekinttett√©k az OTAK-os tanegys√©glist√°t, √©s egy 19 elembŇĎl √°ll√≥ k√©rd√©ssorozatot √°ll√≠tottak √∂ssze, amely t√∂bb tant√°rgyat √©rint. Nem egy√©rtelmŇĪ, hogy a 19 k√©rd√©st a tant√°rgyfelelŇĎs√∂kh√∂z int√©zz√©k-e annak √©rdek√©ben, hogy v√°ltoz√°s t√∂rt√©njen. Hangs√ļlyozza, hogy fontos lenne, hogy az OTAK-osok relev√°ns tud√°st kapjanak, az egyetem elv√©gz√©se ut√°n sz√≠vesen menjenek tan√°rnak √©s √ļgy √©rezz√©k, hogy nagyon j√≥l fel vannak k√©sz√≠tve erre. Kenyeres J√°nos arra k√©ri Ill√©s √Čv√°t, hogy n√©h√°ny mondatban √≠rja le, hogy mi a c√©lja ennek a k√©rd√©sfeltev√©snek, √©s a javaslatokat k√ľldje el a tansz√©kvezetŇĎknek.

7. Egyéb

‚ÄĘ EgyelŇĎre nincs hivatalos inform√°ci√≥ a vizsgaidŇĎszakr√≥l, a tavaszi f√©l√©vrŇĎl, hogy jelenl√©ti, hibrid vagy online lesz-e az oktat√°s. ‚ÄĘ Szigetv√°ri P√©ter felveti, hogy a tavaszi f√©l√©v √≥rarendj√©nek megtervez√©s√©n√©l c√©lszerŇĪ lehet termekbe osztani az √∂sszes √≥r√°t (m√©g akkor is, ha nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel nem lesz sz√ľks√©g a termekre), mivel ennek az az elŇĎnye, hogy jobban eloszlanak az √≥r√°k, √©s ha m√©gis √°t√°lln√°nk jelenl√©ti oktat√°sra, nem jelent majd probl√©m√°t a csoportok elhelyez√©se. ‚ÄĘ Benczik Vera javasolja, hogy az elsŇĎ√©ves √≥r√°kat √©rdemes lenne √ļgy tervezni, hogy k√ľl√∂n beoszt√°s k√©sz√ľlj√∂n a h√°rom nagyterembe is (414, 423, 356). ‚ÄĘ Kenyeres J√°nos hangs√ļlyozza, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb az eg√©szs√©g megŇĎrz√©se. Ha van olyan koll√©ga, aki szeretne online oktat√°sra √°tt√©rni, akkor lehetŇĎs√©g szerint eg√©szs√©g√ľgyi okra hivatkozva k√©rje, √©s ezt Kenyeres J√°nos minden esetben t√°mogatni fogja.

‚ÄĘ A k√∂vetkezŇĎ IT √ľl√©s november 3-√°n lesz.

Budapest, 2020. október 13.

Dr. K√°lm√°n Csaba, jegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ

Ellenjegyezte:

Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥

about/minutes/2020-10-13.txt · last touched 2020-11-03 09:28 by csabakalman