User Tools

Site Tools


about:minutes:2021-02-09

JEGYZŐKÖNYV, ELTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Intézeti Tanács

2021. február 9., 10.00 óra, online ülés MS Teams-en

Jelenlévők

Szavazati joggal

  1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  2. Dr. Benczik Vera tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
  3. Dr. Dóczi Brigitta egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  4. Dr. Károly Krisztina tanszékvezető, egyetemi tanár, Angol Nyelvpedagógia Tsz.
  5. Dr. Komáromy Zsolt tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
  6. Dr. Öveges Enikő tanszékvezető, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  7. Dr. Szécsényi Krisztina egyetemi adjunktus, oktatói képviselő, Angol Nyelvészeti Tsz.
  8. Dr. Szigetvári Péter tanszékvezető, egyetemi docens, Angol Nyelvészeti Tsz.
  9. Deák Nóra, az Angol-Amerikai Könyvtár vezetője, nem oktatói képviselő
  10. Dravecz Luca Kata, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  11. Kingl Dóra, a Hallgatói Érdekképviselet elnöke
  12. Lippai Dorka, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  13. Nagy Emese, a Hallgatói Érdekképviselet tagja
  14. Riersch Melitta, a Hallgatói Érdekképviselet tagja

Tanácskozási joggal

  1. Dr. Illés Éva habil. egyetemi docens, tudományos intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
  3. Dr. Cseh Dániel egyetemi tanársegéd, intézeti titkár, Amerikanisztika Tsz.
  4. Lénárt Zoltán, intézeti műszaki vezető
  5. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, korábbi intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Kenyeres János köszönti az IT tagjait. A tagok egyhangúlag elfogadják a napirendet.

Napirend

Személyi változások egyes intézeti feladatok ellátásában (Kenyeres János)

Kenyeres János tájékoztatja az Intézeti Tanács tagjait néhány személyi változásról. Károly Krisztina nem pályázott újabb dékánhelyettesi ciklusra. Megköszöni Károly Krisztinának a 11 évet, amelynek során különböző funkciókban segítette az Intézet munkáját.

Kenyeres János bejelenti, hogy a Bölcsészettudományi Kar új dékánja Bartus Dávid, míg az új dékánhelyettesek Horn Ildikó, általános ügyek dékánhelyettese, Bóna Judit, tudományos és kutatásszervezési ügyek dékánhelyettese, Horváth Ildikó a nemzetközi ügyek dékánhelyettese. Horváth Krisztina továbbra is az oktatási és tanulmányi ügyek dékánhelyettese.

Az Intézetben és a Tanácsban is történt személyi változás. Kenyeres János tájékoztatja az IT tagjait, hogy Kálmán Csaba január 31-vel leköszönt intézeti titkárként és ERASMUS koordinátorként. Megköszöni Kálmán Csaba másfél éves önzetlen, lelkiismeretes munkáját. A Kálmán Csaba által ellátott két feladatkört a továbbiakban Szécsényi Krisztina (ERASMUS felelős) és Cseh Dániel (intézeti titkár) töltik be (utóbbi az IT jóváhagyásával).

Kálmán Csaba megköszöni az IT tagjainak a közös munkát és a támogatásukat.

Szigetvári Péter kérdésére Kenyeres János tájékoztatja az IT tagjait, hogy Bojti Zsolt, a Doktori Hallgatók IT képviselője lemondott feladatairól, és a Doktori Hallgatói Képviselet egyelőre nem tudott új tagot delegálni a helyére.

Cseh Dániel intézeti titkári felkérése, szavazás (Kenyeres János)

Kenyeres János bemutatja Cseh Dánielt és elrendeli a szavazást, tájékoztatja az IT tagjait a szavazás szabályairól és menetéről. Az IT tagjai email szavazás útján (14 jogosult, 13 igen szavazat, 1 fő nem szavazott) jóváhagyják Cseh Dániel felkérését az intézeti titkári feladatkör ellátására.

A JOKT által február 4-én kiadott átmeneti TVSZ-szel kapcsolatos kérdések (az előadások létszáma; az előadások rögzítése és elérhetővé tétele; az előadások és szemináriumok követelményeinek kihirdetése a február 8-i héten) (Németh Nóra)

Németh Nóra ismerteti az IT tagjaival a TVSZ-szel kapcsolatban február 4-én megjelent új állásfoglalást, amely megtalálható az egyetem honlapján. Hivatalosan is online zajlik az oktatás: a jelenléti órát be kell jelenteni, a hallgatók nem mehetnek be az épületekbe, kérelmezni kell, hogy beengedjék őket. A tavalyi, különleges helyzetre vonatkozó dékáni rendelet érvényben van. Az online előadások létszámát annyival kell megemelni, hogy minden hallgató beférjen. Az előadásokat lehetőleg rögzíteni kell: a PPT-ket, a hangalámondott PPT-ket a hallgatók rendelkezésére kell bocsájtani a vizsgaidőszak végéig.

Németh Nóra megemlíti, hogy beszélt Horváth Krisztina dékánhelyettessel és azt az információt kapta, hogy nem kötelező, de nagyon ajánlott legalább a hangalámondás a PPT-khez. A vizsgaidőszak online lesz, és várhatóan a záróvizsgák is online lesznek.

Károly Krisztina érdeklődik, hogy a JOKT alapján a doktori hallgatók látogathatják-e az intézményt kutatási és egyéb munkavégzés céljából. Németh Nóra megerősíti, hogy az oktatók és doktori hallgatók is bejárhatnak az egyetemre.

Az OTAK KKK és az OTAK TEL helyzete (Illés Éva)

Illés Éva beszámol az új tanárképzési program képzési és kimeneti követelményei (KKK) átdolgozásának állásáról. A tervek szerint 5+1 éves lesz a képzés, de más formában, mint eddig. 5 éves az alapképzés, ami után a hallgatók egy MA diplomát kapnak, amivel taníthatnak általános és középiskolában, de nem tarthatnak fakultációt és nem vehetnek részt az emeltszintű érettségin. 2 vagy 3 év gyakorlat után elvégezhetnek egy 1 éves programot, ami lehetővé teszi számukra, hogy fakultációt tartsanak és részt vegyenek az emeltszintű érettségin. Az 1 éves program csak levelezőn vagy estin végezhető el. Az új tanárképzési program a tervek szerint 2022 szeptemberétől indul. Az új 5 éves tanárképzési program KKK-ja 2020 decemberében készült el. A 1 éves program terve 10 napon belül készült el 2021 januárjában. Hangsúlyozottabbak lettek a tanárképzéssel kapcsolatos tantárgyak, tantárgyterületek. Nagyobb arányban vannak benne a nyelvfejlesztési és tanítással kapcsolatos kurzusok. Az 5 éves program végén C1-es szintre kell eljutni, míg az 1 éves programnál már C2-es szint az elvárás. Eddig nem történt visszajelzés a két programtervezetre. Jövő évben indul az új program, ami az egész tanegységlista és program átdolgozását eredményezi a KKK-nak megfelelően. A programtervezett még munkaanyag, és lesznek benne változások. Kenyeres János megköszöni Illés Éva munkáját és beszámolóját.

Komáromy Zsolt megkérdezi, hogy az OT-ANG-390 tantárgy előadás helyett szemináriummá fog-e alakulni egy korábbi döntés értelmében, illetve be lehet-e vonni más tanszéket. A 2017-től felvett OTAK-osok tanegységlistáján szemináriumként szerepel, a 9-10. félévre javasolva a kurzust. Jövő ősszel már szemináriumként kellene, hogy felvegyék a diákok, és 200 hallgatónak 4 előadás helyett 14 szemináriumot kellene meghirdetni.

Benczik Vera válaszul elmondja, hogy a 390-es tanegység egy választható specializációs kurzus, és az Amerikanisztika Tanszék szintén részt vesz benne. A 3 kredites gyakorlatra rá lehet hirdetni a specializációs szemináriumokat (DAS - 312, 322, esetleg MA szemináriumok), amik eleve specializációs szemináriumokként futnak. Az OT-ANG-390-es tanegység szakgazdaként van hozzásorolva az Anglisztika Tanszékhez.

Az ERASMUS ekvivalencia-táblázatok elkészítése (mobilitási ablak egy adott félévben a tanegységlista módosítása nélkül, vagy mobilitási ablak egy adott félévben TEL-módosítással, vagy teljes ekvivalencia) (Szécsényi Krisztina és Németh Nóra)

Kenyeres János megköszöni Szécsényi Krisztinának, hogy elvállalta az ERASMUS intézeti koordinátori feladatkört.

Szécsényi Krisztina tájékoztatja az IT tagjait, hogy az ERASMUS ekvivalencia-táblázatot el kell készíteni március 15-ig az Oktatás Igazgatóság döntése alapján. Három lehetőség jött szóba: 1) mobilitási ablak kijelölése tanegységlista változtatás nélkül (adott félév kijelölése a programban, amikor a hallgató kimehet ERASMUS képzésre), 2) mobilitás ablak kijelölése a tanegységlista megváltoztatásával (tárgyak csoportosítása egy adott félévben az elfogadható kurzusok érdekében, hogy könnyen kivitelezhető legyen az ERASMUS mobilitás), 3) teljes ekvivalencia elkészítése (a teljes oktatási programra). A mobilitás ablak meghatározásához egészében látni kell a saját programunkat és a másik egyetem programját, a folyamatban a teljes képzési rendszereket kell megfeleltetni. Február 20-ig kell döntenie az Intézetnek az adott kérdésben. Mindez az OTAK hallgatókat nem érinti, mivel ott különösen nehéz volna a táblázatok elkészítése. A BA-n 2 lezárt félév kell, és az MA-n a hallgatók kevés korlátozással pályázhatnak ERASMUS ösztöndíjra.

Szigetvári Péter kérdésére válaszolva Szécsényi Krisztina külön hangsúlyozza, hogy jelenleg nincs automatikus módja, hogy milyen órákat fogadunk el, vagy utasítunk vissza. A koordinátorok feladatát nagyban megkönnyítené az ekvivalencia táblázat. Németh Nóra hozzáfűzi, hogy a hallgatók kreditjeiből átlagosan körülbelül 60%-ot fogadunk el.

Szigetvári Péter felveti, hogy milyen módon lehetne a számos partnerintézmény tanegységlistáját megfeleltetni. Szécsényi Krisztina válaszul megemlíti, hogy Németh Nóra kidolgozott egy rendszert, amelyet a héten tesztelnek, felmérve, hogy mennyi ideig tart egy táblázat elkészítése egy adott egyetemre. Szécsényi Krisztina arra kéri az IT tagjait, hogy egy koordinátor ne 1-2 kapcsolatot vállaljon, legalább 4-5 kapcsolatot érdemes vállalni. A vita során felmerül, hogy az időnként változó tanegységlisták részletes felmérésének és megfeleltetésének a gyakorlatban milyen haszna lesz.

Szécsényi Krisztina felveti, hogy az IT hozhat-e döntést, hogy a három lehetőség közül melyiket célozza meg az Intézet, vagy a tanszékvezetők egyeztessenek a saját tanszékükkel. Illés Éva azt támogatja, hogy a kérdés egy ERASMUS megbeszélésen a tanszékvezetőkkel együtt dőljön el, és azt is meg kell beszélni, hogy pontosan mi a koordinátorok feladata, és új koordinátorokat be kell-e vonni. Németh Nóra hozzáfűzi, hogy intézeti szinten kell együttműködni az ekvivalencia táblázat létrehozásában, és vannak kollégák, akik vállalnák a koordinátori feladatot.

Kenyeres János megköszöni a tájékoztatást. Felkéri Szécsényi Krisztinát és Németh Nórát, hogy tegyenek javaslatot arra, hogy a 3 opció közül melyik valósuljon meg, és hívjanak össze egy ERASMUS megbeszélést a koordinátorok és tanszékvezetők részvételével. Szécsényi Krisztina megerősíti, hogy a héten meg fog történni az egyeztetés.

Kérdések az email szolgáltatásban bekövetkezett változásokkal kapcsolatban (Szigetvári Péter)

Szigetvári Péter megjegyzi, hogy az email szolgáltatás megváltozása megnehezíti a kollégák életét. Egy korábbi előírás alapján nem lehetett mást, csak az ELTE email rendszerét használni, azonban most a Microsoft felületét kell alkalmazni, egy új és ismeretlen levelező rendszert. Az ELTE rendszerét korábban lehetett Gmailről olvasni, most azonban már nem. A váltás megnehezíti a kollégák munkáját.

Lénárt Zoltán hozzászólásában kiemeli, hogy az új levelező rendszer biztonságosabb, a régi rendszert sokszor feltörték és sok spam érkezett. A Microsoft Outlook stabilabb és megbízhatóbb rendszer, valamint a Teams, Moodle, illetve Canvas integráció is jobban megoldható. Az Outlook elfogadható felülettel bír, és a rendszer egységességének fenntartása érdekében el kell fogadni. Elképzelhető, hogy van lehetőség alias címek használatára.

Kenyeres János szerint ugyan jó program az Outlook, de megérti, ha egyes kollégáknak vannak fenntartásaik. Ismerteti az IT tagjaival, hogy központilag generáltak a kollégáknak egy személyes nevet az email címükhöz. Abban az esetben, ha olyan név jelenik meg, amelyet a kollégák meg szeretnének változtatni, van rá mód. Az IIG egy alkalommal fog változtatásokat végrehajtani. Szigetvári Péter javasolja, hogy egy intézeti online táblázatban a kollégák és doktori hallgatók írják be a kért névváltoztatást. A szerkeszthető táblázat egy hétig lesz elérhető a Google drive-ban. Kenyeres János megköszöni Szigetvári Péter segítségét. Felkéri Lénárt Zoltánt, hogy egyeztessen az IIG-vel annak érdekében, hogy az intézetvezetésben vagy tanszékvezetésben érintett kollégák jogosultságot kapjanak az intézeti és tanszéki központi email címekhez.

Kérdések a tűz- és munkavédelmi tanfolyamokkal kapcsolatban (Szigetvári Péter)

Szigetvári Péter a tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamokkal kapcsolatosan felveti, hogy október 7-i levelében a NEXIUS kötelezővé tette két tanfolyam elvégzését december 31-ig, majd utólagosan januárban egy harmadik kurzust, ami nem elfogadható. A tanfolyamokat több kolléga is elvégezte, a megküldött intézeti táblázatban ez mégsem látszik. Kenyeres János hozzáfűzi, hogy ha a törvény alapján kötelező a munkahelyeknek elvégeztetni a kurzusokat a munkavállalókkal, akkor lehetnének rövidebbek, gyorsabbak és felhasználóbarátabbak a tanfolyamok. Dóczi Brigitta elvállalja, hogy ebben az ügyben írni fog a NEXIUS-nak.

MA-n belüli szakirányváltás (Öveges Enikő)

Öveges Enikő az MA-n belüli szakirányváltás kérdésében javasolja, hogy az Intézet már ősszel kapja meg a lehetséges MA-s hallgatók listáját aszerint, hogy hova tartoznak. Az első félévben az előadásokból nem derül ki a hallgatók száma, így nem lehet a programot a tanszéknek tervezni. Hallgatók más szakirányról jelentkeznek az alkalmazott nyelvészet kurzusaira, így nem férnek be a program saját hallgatói. Öveges Enikő rákérdez az IT tagjainál, hogy elfogadható-e, ha az alkalmazott nyelvészet nem fogad el átvételi kérelmet másik szakirányról, mivel nincs rá kapacitása. Jelenleg minden MA-s kurzus a tanszékükön 20 fő felett van.

Szigetvári Péter felveti, hogy az elméleti nyelvészet program ellenkező problémával szembesül, meg vannak hirdetve az MA-s kurzusok, de nincs hallgató. 2017-ben javasolta, hogy ha az X szakirányban 10 kurzust kell elvégezni, akkor 6-7 saját kurzust kelljen teljesíteni, és a másik 3-4 tanegységet a többi szakirány közül lehessen választani. Komáromy Zsolt hozzáfűzi, hogy Szigetvári Péter javaslatának megfelelően a tanegységlistában benne van, hogy a hallgató 48 kreditet végezhet el a saját szakirányában, és 12 kreditet máshol. Öveges Enikő kérdésére reflektálva tartózkodna attól, hogy szabály szülessen arról, hogy nem lehet szakirányt váltani, mivel ez korlátozná a hallgatók érdeklődésében bekövetkező esetleges változást. Kenyeres János felhívja a figyelmet, hogy az adott szak/szakirány körébe tartozik a kérdés, mivel kérelemre történik a döntés, amelyet adott esetben el lehet utasítani.

Németh Nóra hozzáfűzi, hogy ismét kér egy MA-s listát a Tanulmányi Hivataltól, amely tartalmazza a hallgatók nevét és specializációit.

Komáromy Zsolt az Erasmus hallgatók kérdésében kér tájékoztatást. Szükség volna egy listára azokról az Erasmus hallgatókról, akik kifejezetten az Angol-Amerikai Intézetbe jönnek, hogy előnyt élvezzenek a tárgyfelvételnél a többi kari Erasmus ösztöndíjassal szemben. Németh Nóra megemlíti, hogy a Nemzetközi Iroda minden félévben kiküldi a listát.

Szécsényi Krisztina az Erasmus hallgatók befogadásával kapcsolatban kifejti, hogy szükség volna egy egységes koncepcióra: az előadásra feltétel nélkül kellene beengedni őket a kvóta felett, míg a szemináriumokkal kapcsolatban érthető, hogy az oktatói kapacitás korlátozott. Kenyeres János kéri a tanszékvezetőket, hogy ösztönözzék a kollégákat, hogy hacsak egy mód van rá, engedjék be a külföldi diákokat a kurzusokra. Illés Éva hozzáfűzi, hogy be kell fogadni az Erasmus hallgatókat, mert ellenkező esetben megszűnhetnek a relációk, mivel a programok kölcsönösségi alapon működnek.

Szigetvári Péter kérdésére Kenyeres János megerősíti, hogy az előadások létszáma – a kari rendelkezés alapján – jelenleg nem korlátozható. Érdemes tudni arról, hogy a szemináriumok esetében más intézetekben is vannak nagy létszámú csoportok.

Egyebek

  • Kenyeres János javaslatot tesz az IT időpontjaira a tavaszi félévben: március 9., április 13., május 11., és június 8. (utóbbi feltételesen).
  • Kenyeres János felveti a leltárfelelősség kérdését, mivel vannak tanszékek, ahol a felkért kollégák nem vállalják a feladatot. A jogi szabályozás tisztázandó.

Benczik Vera megjegyzi, hogy a leltárfelelős a szabályzat szerint 4 havi bruttó bérének mértékéig felelősségre vonható. A leltárlisták nem pontosak, és olyan eszközöket is tartalmaznak, amelyek nem az Amerikanisztika Tanszékhez tartoznak. Az egyetem selejtezési rendszere szervezetlen, az eszközöket nem viszik el.

Lénárt Zoltán kiegészíti az elhangzottakat: a Gazdasági Hivatal az alagsori helyiségekre igényt tartott raktározási célra, és közel 200 eszközt vittek át, amelyeket kivezetnek a listákból. Az újonnan beszerzett tételek valóban ötletszerűen kerülnek a leltárlistákra, mivel a pénzügyi kifizetéseket állományba vételhez kötik. Azt szeretnék elérni, hogy a leltárfelelős tudtával kerüljenek új tételek a listára.

Kenyeres János a felmerült problémákat megpróbálja tisztázni a Dékáni- és a Gazdasági Hivatal bevonásával.

Budapest, 2021. február 9.

Dr. Cseh Dániel, jegyzőkönyvvezető

Ellenjegyezte: Dr. Illés Éva, intézetigazgató-helyettes, és Dr. Kenyeres János, intézetigazgató

about/minutes/2021-02-09.txt · last touched 2021-03-02 10:10 by Péter Szigetvári