User Tools

Site Tools


about:minutes:2021-02-09

JEGYZŇźK√ĖNYV, ELTE BTK Angol-Amerikai Int√©zet, Int√©zeti Tan√°cs

2021. febru√°r 9., 10.00 √≥ra, online √ľl√©s MS Teams-en

Jelenl√©vŇĎk

Szavazati joggal

 1. Dr. Kenyeres János intézetigazgató, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 2. Dr. Benczik Vera tansz√©kvezetŇĎ-helyettes, egyetemi adjunktus, Amerikanisztika Tsz.
 3. Dr. D√≥czi Brigitta egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 4. Dr. K√°roly Krisztina tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi tan√°r, Angol Nyelvpedag√≥gia Tsz.
 5. Dr. Kom√°romy Zsolt tansz√©kvezetŇĎ, habil. egyetemi docens, Anglisztika Tsz.
 6. Dr. √Ėveges EnikŇĎ tansz√©kvezetŇĎ, habil. egyetemi docens, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 7. Dr. Sz√©cs√©nyi Krisztina egyetemi adjunktus, oktat√≥i k√©pviselŇĎ, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 8. Dr. Szigetv√°ri P√©ter tansz√©kvezetŇĎ, egyetemi docens, Angol Nyelv√©szeti Tsz.
 9. De√°k N√≥ra, az Angol-Amerikai K√∂nyvt√°r vezetŇĎje, nem oktat√≥i k√©pviselŇĎ
 10. Dravecz Luca Kata, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 11. Kingl D√≥ra, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet eln√∂ke
 12. Lippai Dorka, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 13. Nagy Emese, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja
 14. Riersch Melitta, a Hallgat√≥i √Črdekk√©pviselet tagja

Tan√°cskoz√°si joggal

 1. Dr. Ill√©s √Čva habil. egyetemi docens, tudom√°nyos int√©zetigazgat√≥-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelv√©szeti Tsz.
 2. Tartsayné Dr. Németh Nóra egyetemi adjunktus, oktatási intézetigazgató-helyettes, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.
 3. Dr. Cseh Dániel egyetemi tanársegéd, intézeti titkár, Amerikanisztika Tsz.
 4. L√©n√°rt Zolt√°n, int√©zeti mŇĪszaki vezetŇĎ
 5. Dr. Kálmán Csaba egyetemi adjunktus, korábbi intézeti titkár, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tsz.

Kenyeres J√°nos k√∂sz√∂nti az IT tagjait. A tagok egyhang√ļlag elfogadj√°k a napirendet.

Napirend

Személyi változások egyes intézeti feladatok ellátásában (Kenyeres János)

Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az Int√©zeti Tan√°cs tagjait n√©h√°ny szem√©lyi v√°ltoz√°sr√≥l. K√°roly Krisztina nem p√°ly√°zott √ļjabb d√©k√°nhelyettesi ciklusra. Megk√∂sz√∂ni K√°roly Krisztin√°nak a 11 √©vet, amelynek sor√°n k√ľl√∂nb√∂zŇĎ funkci√≥kban seg√≠tette az Int√©zet munk√°j√°t.

Kenyeres J√°nos bejelenti, hogy a B√∂lcs√©szettudom√°nyi Kar √ļj d√©k√°nja Bartus D√°vid, m√≠g az √ļj d√©k√°nhelyettesek Horn Ildik√≥, √°ltal√°nos √ľgyek d√©k√°nhelyettese, B√≥na Judit, tudom√°nyos √©s kutat√°sszervez√©si √ľgyek d√©k√°nhelyettese, Horv√°th Ildik√≥ a nemzetk√∂zi √ľgyek d√©k√°nhelyettese. Horv√°th Krisztina tov√°bbra is az oktat√°si √©s tanulm√°nyi √ľgyek d√©k√°nhelyettese.

Az Int√©zetben √©s a Tan√°csban is t√∂rt√©nt szem√©lyi v√°ltoz√°s. Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy K√°lm√°n Csaba janu√°r 31-vel lek√∂sz√∂nt int√©zeti titk√°rk√©nt √©s ERASMUS koordin√°tork√©nt. Megk√∂sz√∂ni K√°lm√°n Csaba m√°sf√©l √©ves √∂nzetlen, lelkiismeretes munk√°j√°t. A K√°lm√°n Csaba √°ltal ell√°tott k√©t feladatk√∂rt a tov√°bbiakban Sz√©cs√©nyi Krisztina (ERASMUS felelŇĎs) √©s Cseh D√°niel (int√©zeti titk√°r) t√∂ltik be (ut√≥bbi az IT j√≥v√°hagy√°s√°val).

Kálmán Csaba megköszöni az IT tagjainak a közös munkát és a támogatásukat.

Szigetv√°ri P√©ter k√©rd√©s√©re Kenyeres J√°nos t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy Bojti Zsolt, a Doktori Hallgat√≥k IT k√©pviselŇĎje lemondott feladatair√≥l, √©s a Doktori Hallgat√≥i K√©pviselet egyelŇĎre nem tudott √ļj tagot deleg√°lni a hely√©re.

Cseh Dániel intézeti titkári felkérése, szavazás (Kenyeres János)

Kenyeres J√°nos bemutatja Cseh D√°nielt √©s elrendeli a szavaz√°st, t√°j√©koztatja az IT tagjait a szavaz√°s szab√°lyair√≥l √©s menet√©rŇĎl. Az IT tagjai email szavaz√°s √ļtj√°n (14 jogosult, 13 igen szavazat, 1 fŇĎ nem szavazott) j√≥v√°hagyj√°k Cseh D√°niel felk√©r√©s√©t az int√©zeti titk√°ri feladatk√∂r ell√°t√°s√°ra.

A JOKT √°ltal febru√°r 4-√©n kiadott √°tmeneti TVSZ-szel kapcsolatos k√©rd√©sek (az elŇĎad√°sok l√©tsz√°ma; az elŇĎad√°sok r√∂gz√≠t√©se √©s el√©rhetŇĎv√© t√©tele; az elŇĎad√°sok √©s szemin√°riumok k√∂vetelm√©nyeinek kihirdet√©se a febru√°r 8-i h√©ten) (N√©meth N√≥ra)

N√©meth N√≥ra ismerteti az IT tagjaival a TVSZ-szel kapcsolatban febru√°r 4-√©n megjelent √ļj √°ll√°sfoglal√°st, amely megtal√°lhat√≥ az egyetem honlapj√°n. Hivatalosan is online zajlik az oktat√°s: a jelenl√©ti √≥r√°t be kell jelenteni, a hallgat√≥k nem mehetnek be az √©p√ľletekbe, k√©relmezni kell, hogy beengedj√©k ŇĎket. A tavalyi, k√ľl√∂nleges helyzetre vonatkoz√≥ d√©k√°ni rendelet √©rv√©nyben van. Az online elŇĎad√°sok l√©tsz√°m√°t annyival kell megemelni, hogy minden hallgat√≥ bef√©rjen. Az elŇĎad√°sokat lehetŇĎleg r√∂gz√≠teni kell: a PPT-ket, a hangal√°mondott PPT-ket a hallgat√≥k rendelkez√©s√©re kell bocs√°jtani a vizsgaidŇĎszak v√©g√©ig.

N√©meth N√≥ra megeml√≠ti, hogy besz√©lt Horv√°th Krisztina d√©k√°nhelyettessel √©s azt az inform√°ci√≥t kapta, hogy nem k√∂telezŇĎ, de nagyon aj√°nlott legal√°bb a hangal√°mond√°s a PPT-khez. A vizsgaidŇĎszak online lesz, √©s v√°rhat√≥an a z√°r√≥vizsg√°k is online lesznek.

K√°roly Krisztina √©rdeklŇĎdik, hogy a JOKT alapj√°n a doktori hallgat√≥k l√°togathatj√°k-e az int√©zm√©nyt kutat√°si √©s egy√©b munkav√©gz√©s c√©lj√°b√≥l. N√©meth N√≥ra megerŇĎs√≠ti, hogy az oktat√≥k √©s doktori hallgat√≥k is bej√°rhatnak az egyetemre.

Az OTAK KKK √©s az OTAK TEL helyzete (Ill√©s √Čva)

Ill√©s √Čva besz√°mol az √ļj tan√°rk√©pz√©si program k√©pz√©si √©s kimeneti k√∂vetelm√©nyei (KKK) √°tdolgoz√°s√°nak √°ll√°s√°r√≥l. A tervek szerint 5+1 √©ves lesz a k√©pz√©s, de m√°s form√°ban, mint eddig. 5 √©ves az alapk√©pz√©s, ami ut√°n a hallgat√≥k egy MA diplom√°t kapnak, amivel tan√≠thatnak √°ltal√°nos √©s k√∂z√©piskol√°ban, de nem tarthatnak fakult√°ci√≥t √©s nem vehetnek r√©szt az emeltszintŇĪ √©retts√©gin. 2 vagy 3 √©v gyakorlat ut√°n elv√©gezhetnek egy 1 √©ves programot, ami lehetŇĎv√© teszi sz√°mukra, hogy fakult√°ci√≥t tartsanak √©s r√©szt vegyenek az emeltszintŇĪ √©retts√©gin. Az 1 √©ves program csak levelezŇĎn vagy estin v√©gezhetŇĎ el. Az √ļj tan√°rk√©pz√©si program a tervek szerint 2022 szeptember√©tŇĎl indul. Az √ļj 5 √©ves tan√°rk√©pz√©si program KKK-ja 2020 december√©ben k√©sz√ľlt el. A 1 √©ves program terve 10 napon bel√ľl k√©sz√ľlt el 2021 janu√°rj√°ban. Hangs√ļlyozottabbak lettek a tan√°rk√©pz√©ssel kapcsolatos tant√°rgyak, tant√°rgyter√ľletek. Nagyobb ar√°nyban vannak benne a nyelvfejleszt√©si √©s tan√≠t√°ssal kapcsolatos kurzusok. Az 5 √©ves program v√©g√©n C1-es szintre kell eljutni, m√≠g az 1 √©ves programn√°l m√°r C2-es szint az elv√°r√°s. Eddig nem t√∂rt√©nt visszajelz√©s a k√©t programtervezetre. J√∂vŇĎ √©vben indul az √ļj program, ami az eg√©sz tanegys√©glista √©s program √°tdolgoz√°s√°t eredm√©nyezi a KKK-nak megfelelŇĎen. A programtervezett m√©g munkaanyag, √©s lesznek benne v√°ltoz√°sok. Kenyeres J√°nos megk√∂sz√∂ni Ill√©s √Čva munk√°j√°t √©s besz√°mol√≥j√°t.

Kom√°romy Zsolt megk√©rdezi, hogy az OT-ANG-390 tant√°rgy elŇĎad√°s helyett szemin√°riumm√° fog-e alakulni egy kor√°bbi d√∂nt√©s √©rtelm√©ben, illetve be lehet-e vonni m√°s tansz√©ket. A 2017-tŇĎl felvett OTAK-osok tanegys√©glist√°j√°n szemin√°riumk√©nt szerepel, a 9-10. f√©l√©vre javasolva a kurzust. J√∂vŇĎ ŇĎsszel m√°r szemin√°riumk√©nt kellene, hogy felvegy√©k a di√°kok, √©s 200 hallgat√≥nak 4 elŇĎad√°s helyett 14 szemin√°riumot kellene meghirdetni.

Benczik Vera válaszul elmondja, hogy a 390-es tanegység egy választható specializációs kurzus, és az Amerikanisztika Tanszék szintén részt vesz benne. A 3 kredites gyakorlatra rá lehet hirdetni a specializációs szemináriumokat (DAS - 312, 322, esetleg MA szemináriumok), amik eleve specializációs szemináriumokként futnak. Az OT-ANG-390-es tanegység szakgazdaként van hozzásorolva az Anglisztika Tanszékhez.

Az ERASMUS ekvivalencia-t√°bl√°zatok elk√©sz√≠t√©se (mobilit√°si ablak egy adott f√©l√©vben a tanegys√©glista m√≥dos√≠t√°sa n√©lk√ľl, vagy mobilit√°si ablak egy adott f√©l√©vben TEL-m√≥dos√≠t√°ssal, vagy teljes ekvivalencia) (Sz√©cs√©nyi Krisztina √©s N√©meth N√≥ra)

Kenyeres János megköszöni Szécsényi Krisztinának, hogy elvállalta az ERASMUS intézeti koordinátori feladatkört.

Sz√©cs√©nyi Krisztina t√°j√©koztatja az IT tagjait, hogy az ERASMUS ekvivalencia-t√°bl√°zatot el kell k√©sz√≠teni m√°rcius 15-ig az Oktat√°s Igazgat√≥s√°g d√∂nt√©se alapj√°n. H√°rom lehetŇĎs√©g j√∂tt sz√≥ba: 1) mobilit√°si ablak kijel√∂l√©se tanegys√©glista v√°ltoztat√°s n√©lk√ľl (adott f√©l√©v kijel√∂l√©se a programban, amikor a hallgat√≥ kimehet ERASMUS k√©pz√©sre), 2) mobilit√°s ablak kijel√∂l√©se a tanegys√©glista megv√°ltoztat√°s√°val (t√°rgyak csoportos√≠t√°sa egy adott f√©l√©vben az elfogadhat√≥ kurzusok √©rdek√©ben, hogy k√∂nnyen kivitelezhetŇĎ legyen az ERASMUS mobilit√°s), 3) teljes ekvivalencia elk√©sz√≠t√©se (a teljes oktat√°si programra). A mobilit√°s ablak meghat√°roz√°s√°hoz eg√©sz√©ben l√°tni kell a saj√°t programunkat √©s a m√°sik egyetem programj√°t, a folyamatban a teljes k√©pz√©si rendszereket kell megfeleltetni. Febru√°r 20-ig kell d√∂ntenie az Int√©zetnek az adott k√©rd√©sben. Mindez az OTAK hallgat√≥kat nem √©rinti, mivel ott k√ľl√∂n√∂sen neh√©z volna a t√°bl√°zatok elk√©sz√≠t√©se. A BA-n 2 lez√°rt f√©l√©v kell, √©s az MA-n a hallgat√≥k kev√©s korl√°toz√°ssal p√°ly√°zhatnak ERASMUS √∂szt√∂nd√≠jra.

Szigetv√°ri P√©ter k√©rd√©s√©re v√°laszolva Sz√©cs√©nyi Krisztina k√ľl√∂n hangs√ļlyozza, hogy jelenleg nincs automatikus m√≥dja, hogy milyen √≥r√°kat fogadunk el, vagy utas√≠tunk vissza. A koordin√°torok feladat√°t nagyban megk√∂nny√≠ten√© az ekvivalencia t√°bl√°zat. N√©meth N√≥ra hozz√°fŇĪzi, hogy a hallgat√≥k kreditjeibŇĎl √°tlagosan k√∂r√ľlbel√ľl 60%-ot fogadunk el.

Szigetv√°ri P√©ter felveti, hogy milyen m√≥don lehetne a sz√°mos partnerint√©zm√©ny tanegys√©glist√°j√°t megfeleltetni. Sz√©cs√©nyi Krisztina v√°laszul megeml√≠ti, hogy N√©meth N√≥ra kidolgozott egy rendszert, amelyet a h√©ten tesztelnek, felm√©rve, hogy mennyi ideig tart egy t√°bl√°zat elk√©sz√≠t√©se egy adott egyetemre. Sz√©cs√©nyi Krisztina arra k√©ri az IT tagjait, hogy egy koordin√°tor ne 1-2 kapcsolatot v√°llaljon, legal√°bb 4-5 kapcsolatot √©rdemes v√°llalni. A vita sor√°n felmer√ľl, hogy az idŇĎnk√©nt v√°ltoz√≥ tanegys√©glist√°k r√©szletes felm√©r√©s√©nek √©s megfeleltet√©s√©nek a gyakorlatban milyen haszna lesz.

Sz√©cs√©nyi Krisztina felveti, hogy az IT hozhat-e d√∂nt√©st, hogy a h√°rom lehetŇĎs√©g k√∂z√ľl melyiket c√©lozza meg az Int√©zet, vagy a tansz√©kvezetŇĎk egyeztessenek a saj√°t tansz√©k√ľkkel. Ill√©s √Čva azt t√°mogatja, hogy a k√©rd√©s egy ERASMUS megbesz√©l√©sen a tansz√©kvezetŇĎkkel egy√ľtt dŇĎlj√∂n el, √©s azt is meg kell besz√©lni, hogy pontosan mi a koordin√°torok feladata, √©s √ļj koordin√°torokat be kell-e vonni. N√©meth N√≥ra hozz√°fŇĪzi, hogy int√©zeti szinten kell egy√ľttmŇĪk√∂dni az ekvivalencia t√°bl√°zat l√©trehoz√°s√°ban, √©s vannak koll√©g√°k, akik v√°llaln√°k a koordin√°tori feladatot.

Kenyeres J√°nos megk√∂sz√∂ni a t√°j√©koztat√°st. Felk√©ri Sz√©cs√©nyi Krisztin√°t √©s N√©meth N√≥r√°t, hogy tegyenek javaslatot arra, hogy a 3 opci√≥ k√∂z√ľl melyik val√≥suljon meg, √©s h√≠vjanak √∂ssze egy ERASMUS megbesz√©l√©st a koordin√°torok √©s tansz√©kvezetŇĎk r√©szv√©tel√©vel. Sz√©cs√©nyi Krisztina megerŇĎs√≠ti, hogy a h√©ten meg fog t√∂rt√©nni az egyeztet√©s.

Kérdések az email szolgáltatásban bekövetkezett változásokkal kapcsolatban (Szigetvári Péter)

Szigetv√°ri P√©ter megjegyzi, hogy az email szolg√°ltat√°s megv√°ltoz√°sa megnehez√≠ti a koll√©g√°k √©let√©t. Egy kor√°bbi elŇĎ√≠r√°s alapj√°n nem lehetett m√°st, csak az ELTE email rendszer√©t haszn√°lni, azonban most a Microsoft fel√ľlet√©t kell alkalmazni, egy √ļj √©s ismeretlen levelezŇĎ rendszert. Az ELTE rendszer√©t kor√°bban lehetett GmailrŇĎl olvasni, most azonban m√°r nem. A v√°lt√°s megnehez√≠ti a koll√©g√°k munk√°j√°t.

L√©n√°rt Zolt√°n hozz√°sz√≥l√°s√°ban kiemeli, hogy az √ļj levelezŇĎ rendszer biztons√°gosabb, a r√©gi rendszert sokszor felt√∂rt√©k √©s sok spam √©rkezett. A Microsoft Outlook stabilabb √©s megb√≠zhat√≥bb rendszer, valamint a Teams, Moodle, illetve Canvas integr√°ci√≥ is jobban megoldhat√≥. Az Outlook elfogadhat√≥ fel√ľlettel b√≠r, √©s a rendszer egys√©gess√©g√©nek fenntart√°sa √©rdek√©ben el kell fogadni. Elk√©pzelhetŇĎ, hogy van lehetŇĎs√©g alias c√≠mek haszn√°lat√°ra.

Kenyeres J√°nos szerint ugyan j√≥ program az Outlook, de meg√©rti, ha egyes koll√©g√°knak vannak fenntart√°saik. Ismerteti az IT tagjaival, hogy k√∂zpontilag gener√°ltak a koll√©g√°knak egy szem√©lyes nevet az email c√≠m√ľkh√∂z. Abban az esetben, ha olyan n√©v jelenik meg, amelyet a koll√©g√°k meg szeretn√©nek v√°ltoztatni, van r√° m√≥d. Az IIG egy alkalommal fog v√°ltoztat√°sokat v√©grehajtani. Szigetv√°ri P√©ter javasolja, hogy egy int√©zeti online t√°bl√°zatban a koll√©g√°k √©s doktori hallgat√≥k √≠rj√°k be a k√©rt n√©vv√°ltoztat√°st. A szerkeszthetŇĎ t√°bl√°zat egy h√©tig lesz el√©rhetŇĎ a Google drive-ban. Kenyeres J√°nos megk√∂sz√∂ni Szigetv√°ri P√©ter seg√≠ts√©g√©t. Felk√©ri L√©n√°rt Zolt√°nt, hogy egyeztessen az IIG-vel annak √©rdek√©ben, hogy az int√©zetvezet√©sben vagy tansz√©kvezet√©sben √©rintett koll√©g√°k jogosults√°got kapjanak az int√©zeti √©s tansz√©ki k√∂zponti email c√≠mekhez.

K√©rd√©sek a tŇĪz- √©s munkav√©delmi tanfolyamokkal kapcsolatban (Szigetv√°ri P√©ter)

Szigetv√°ri P√©ter a tŇĪzv√©delmi √©s munkav√©delmi tanfolyamokkal kapcsolatosan felveti, hogy okt√≥ber 7-i level√©ben a NEXIUS k√∂telezŇĎv√© tette k√©t tanfolyam elv√©gz√©s√©t december 31-ig, majd ut√≥lagosan janu√°rban egy harmadik kurzust, ami nem elfogadhat√≥. A tanfolyamokat t√∂bb koll√©ga is elv√©gezte, a megk√ľld√∂tt int√©zeti t√°bl√°zatban ez m√©gsem l√°tszik. Kenyeres J√°nos hozz√°fŇĪzi, hogy ha a t√∂rv√©ny alapj√°n k√∂telezŇĎ a munkahelyeknek elv√©geztetni a kurzusokat a munkav√°llal√≥kkal, akkor lehetn√©nek r√∂videbbek, gyorsabbak √©s felhaszn√°l√≥bar√°tabbak a tanfolyamok. D√≥czi Brigitta elv√°llalja, hogy ebben az √ľgyben √≠rni fog a NEXIUS-nak.

MA-n bel√ľli szakir√°nyv√°lt√°s (√Ėveges EnikŇĎ)

√Ėveges EnikŇĎ az MA-n bel√ľli szakir√°nyv√°lt√°s k√©rd√©s√©ben javasolja, hogy az Int√©zet m√°r ŇĎsszel kapja meg a lehets√©ges MA-s hallgat√≥k list√°j√°t aszerint, hogy hova tartoznak. Az elsŇĎ f√©l√©vben az elŇĎad√°sokb√≥l nem der√ľl ki a hallgat√≥k sz√°ma, √≠gy nem lehet a programot a tansz√©knek tervezni. Hallgat√≥k m√°s szakir√°nyr√≥l jelentkeznek az alkalmazott nyelv√©szet kurzusaira, √≠gy nem f√©rnek be a program saj√°t hallgat√≥i. √Ėveges EnikŇĎ r√°k√©rdez az IT tagjain√°l, hogy elfogadhat√≥-e, ha az alkalmazott nyelv√©szet nem fogad el √°tv√©teli k√©relmet m√°sik szakir√°nyr√≥l, mivel nincs r√° kapacit√°sa. Jelenleg minden MA-s kurzus a tansz√©k√ľk√∂n 20 fŇĎ felett van.

Szigetv√°ri P√©ter felveti, hogy az elm√©leti nyelv√©szet program ellenkezŇĎ probl√©m√°val szembes√ľl, meg vannak hirdetve az MA-s kurzusok, de nincs hallgat√≥. 2017-ben javasolta, hogy ha az X szakir√°nyban 10 kurzust kell elv√©gezni, akkor 6-7 saj√°t kurzust kelljen teljes√≠teni, √©s a m√°sik 3-4 tanegys√©get a t√∂bbi szakir√°ny k√∂z√ľl lehessen v√°lasztani. Kom√°romy Zsolt hozz√°fŇĪzi, hogy Szigetv√°ri P√©ter javaslat√°nak megfelelŇĎen a tanegys√©glist√°ban benne van, hogy a hallgat√≥ 48 kreditet v√©gezhet el a saj√°t szakir√°ny√°ban, √©s 12 kreditet m√°shol. √Ėveges EnikŇĎ k√©rd√©s√©re reflekt√°lva tart√≥zkodna att√≥l, hogy szab√°ly sz√ľlessen arr√≥l, hogy nem lehet szakir√°nyt v√°ltani, mivel ez korl√°tozn√° a hallgat√≥k √©rdeklŇĎd√©s√©ben bek√∂vetkezŇĎ esetleges v√°ltoz√°st. Kenyeres J√°nos felh√≠vja a figyelmet, hogy az adott szak/szakir√°ny k√∂r√©be tartozik a k√©rd√©s, mivel k√©relemre t√∂rt√©nik a d√∂nt√©s, amelyet adott esetben el lehet utas√≠tani.

N√©meth N√≥ra hozz√°fŇĪzi, hogy ism√©t k√©r egy MA-s list√°t a Tanulm√°nyi Hivatalt√≥l, amely tartalmazza a hallgat√≥k nev√©t √©s specializ√°ci√≥it.

Kom√°romy Zsolt az Erasmus hallgat√≥k k√©rd√©s√©ben k√©r t√°j√©koztat√°st. Sz√ľks√©g volna egy list√°ra azokr√≥l az Erasmus hallgat√≥kr√≥l, akik kifejezetten az Angol-Amerikai Int√©zetbe j√∂nnek, hogy elŇĎnyt √©lvezzenek a t√°rgyfelv√©teln√©l a t√∂bbi kari Erasmus √∂szt√∂nd√≠jassal szemben. N√©meth N√≥ra megeml√≠ti, hogy a Nemzetk√∂zi Iroda minden f√©l√©vben kik√ľldi a list√°t.

Sz√©cs√©nyi Krisztina az Erasmus hallgat√≥k befogad√°s√°val kapcsolatban kifejti, hogy sz√ľks√©g volna egy egys√©ges koncepci√≥ra: az elŇĎad√°sra felt√©tel n√©lk√ľl kellene beengedni ŇĎket a kv√≥ta felett, m√≠g a szemin√°riumokkal kapcsolatban √©rthetŇĎ, hogy az oktat√≥i kapacit√°s korl√°tozott. Kenyeres J√°nos k√©ri a tansz√©kvezetŇĎket, hogy √∂szt√∂n√∂zz√©k a koll√©g√°kat, hogy hacsak egy m√≥d van r√°, engedj√©k be a k√ľlf√∂ldi di√°kokat a kurzusokra. Ill√©s √Čva hozz√°fŇĪzi, hogy be kell fogadni az Erasmus hallgat√≥kat, mert ellenkezŇĎ esetben megszŇĪnhetnek a rel√°ci√≥k, mivel a programok k√∂lcs√∂n√∂ss√©gi alapon mŇĪk√∂dnek.

Szigetv√°ri P√©ter k√©rd√©s√©re Kenyeres J√°nos megerŇĎs√≠ti, hogy az elŇĎad√°sok l√©tsz√°ma ‚Äď a kari rendelkez√©s alapj√°n ‚Äď jelenleg nem korl√°tozhat√≥. √Črdemes tudni arr√≥l, hogy a szemin√°riumok eset√©ben m√°s int√©zetekben is vannak nagy l√©tsz√°m√ļ csoportok.

Egyebek

 • Kenyeres J√°nos javaslatot tesz az IT idŇĎpontjaira a tavaszi f√©l√©vben: m√°rcius 9., √°prilis 13., m√°jus 11., √©s j√ļnius 8. (ut√≥bbi felt√©telesen).
 • Kenyeres J√°nos felveti a lelt√°rfelelŇĎss√©g k√©rd√©s√©t, mivel vannak tansz√©kek, ahol a felk√©rt koll√©g√°k nem v√°llalj√°k a feladatot. A jogi szab√°lyoz√°s tiszt√°zand√≥.

Benczik Vera megjegyzi, hogy a lelt√°rfelelŇĎs a szab√°lyzat szerint 4 havi brutt√≥ b√©r√©nek m√©rt√©k√©ig felelŇĎss√©gre vonhat√≥. A lelt√°rlist√°k nem pontosak, √©s olyan eszk√∂z√∂ket is tartalmaznak, amelyek nem az Amerikanisztika Tansz√©khez tartoznak. Az egyetem selejtez√©si rendszere szervezetlen, az eszk√∂z√∂ket nem viszik el.

L√©n√°rt Zolt√°n kieg√©sz√≠ti az elhangzottakat: a Gazdas√°gi Hivatal az alagsori helyis√©gekre ig√©nyt tartott rakt√°roz√°si c√©lra, √©s k√∂zel 200 eszk√∂zt vittek √°t, amelyeket kivezetnek a list√°kb√≥l. Az √ļjonnan beszerzett t√©telek val√≥ban √∂tletszerŇĪen ker√ľlnek a lelt√°rlist√°kra, mivel a p√©nz√ľgyi kifizet√©seket √°llom√°nyba v√©telhez k√∂tik. Azt szeretn√©k el√©rni, hogy a lelt√°rfelelŇĎs tudt√°val ker√ľljenek √ļj t√©telek a list√°ra.

Kenyeres J√°nos a felmer√ľlt probl√©m√°kat megpr√≥b√°lja tiszt√°zni a D√©k√°ni- √©s a Gazdas√°gi Hivatal bevon√°s√°val.

Budapest, 2021. febru√°r 9.

Dr. Cseh D√°niel, jegyzŇĎk√∂nyvvezetŇĎ

Ellenjegyezte: Dr. Ill√©s √Čva, int√©zetigazgat√≥-helyettes, √©s Dr. Kenyeres J√°nos, int√©zetigazgat√≥

about/minutes/2021-02-09.txt · last touched 2021-03-02 10:10 by Péter Szigetvári