User Tools

Site Tools


about:minutes:2016-04-12

Jegyzőkönyv az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézete Tanácsának 2016. április 12-i üléséről

Az intézetigazgató köszönti a megjelenteket, az IT határozatképes és elfogadja a napirendet.

1. Személyi ügyek

1.1 Dr. Károly Krisztina egyetemi tanári felterjesztése

Kenyeres János ismerteti Károly Krisztina pályázatát. Méltatja a pályázó érdemeit és a pályázat támogatását kéri. A kérdést titkos szavazásra bocsátja.

Eredmény: 11 igen, 0 nem, 1 érvénytelen szavazat

Határozat: Az IT Károly Krisztina egyetemi tanári pályázatát támogatja.

1.2 Dr. Magyarics Tamás egyetemi tanári felterjesztése

Kenyeres János ismerteti Magyarics Tamás pályázatát. Méltatja a pályázó érdemeit és a pályázat támogatását kéri. A kérdést titkos szavazásra bocsátja.

Eredmény: 12 igen, 0 nem, 0 érvénytelen szavazat

Határozat: Az IT Magyarics Tamás egyetemi tanári pályázatát egyhangúlag támogatja.

2. Az Anglisztika mesterképzési szak tanegységlistájának módosítása

Kenyeres János javasolja, hogy ebben a félévben az intézet ne nyújtson be módosítási javaslatokat. Ezeket az új KKK hatálybalépését követően érdemes előterjeszteni. A tervezet ki van dolgozva, melyet az IT tagjai a napirenddel együtt megkaptak. A kötelező 7 előadás jelenleg heti 2×1,5 óra, ez heti 1×1,5 órára csökkenthető. Lehetőség van heti 1×1,5 órás szemináriumokra is. A specializációs szemináriumokból heti 10 helyett 7-et kellene felvenni a hallgatóknak. Egy hallgató esetében a képzés 765 órás, ebből 690 anglisztika.

Szigetvári Péter és Kontra Edit felveti, hogy tanszékeik hogyan tervezzék a következő félév kurzuskínálatát. Hangsúlyozzák, hogy késésben vannak egy új típusú tanegység-lista esetén a kurzusok tervezésével.

Károly Krisztina felveti, hogy az oktató differenciálhat a kreditszámokkal, amennyiben OTAK-os, BA-s, ill. MA-s hallgatók hallgatják ugyanazt a kurzust.

Szigetvári Péter ezt nem tartja járható útnak.

Kenyeres János figyelmeztet, hogy 690 óránál nem határozhat meg kevesebbet a tervezet.

Benczik Vera indítványozza, hogy május 3-án legyen a következő IT, hogy még a véglegesítés előtt legyen alkalma az IT tagjainak megvitatni a javaslatokat.

Kenyeres János megemlíti azt a problémát, hogy a 4 bevezető eladásra adható összkreditpont 15. Ez azt jelentheti, hogy a 4-ből egy előadás csak 3 kreditet fog érni, szemben a többi 4 pontjával. Ezt elkerülendő alternatívaként említi meg, hogy a tutoriális szeminárium kreditszámát lehetne megváltoztatni. Három kreditelosztás-javaslatot tár az IT elé. A 3 verzió (A, B, C) prioritás-sorrendjét az IT megszavazza.

3. Óraadói igények az őszi félévben

Kenyeres János kéri, hogy minden tanszék írásban jelezze az órák ellátásával kapcsolatos igényeit (hány óraadó, hány státusz). Ismeretes, hogy több tanszék is súlyos tanárhiánnyal küzd.

Király Zsolt jelzi, hogy nem támogatja Kállay Géza azon felajánlását, mely szerint az „Introducing Mr Shakespeare“ c. tárgyat nyelvgyakorlat óraként is meg lehetne hirdetni. Kenyeres János és Farkas Ákos ezzel szemben támogatja az ötletet. Az intézetigazgató arra buzdítja a DELP-et, hogy keresse a kompromisszumot Kállay Gézával ebben a kérdésben.

Király Zsolt jelzi, hogy 6 (202-es) Skills Development kurzus még így is ellátatlan marad. A DELP várja a felajánlásokat a többi tanszékről.

Király Zsolt tájékoztatja az IT-t, hogy a DELP-nek 2, ill. 1 új státuszra van szüksége, a körülményektől függően.

Csizér Kata jelzi, hogy a DEAL-nek 1 új státuszra van szüksége.

Kenyeres János ismeretei szerint a nem ösztöndíjas PhD hallgatók óradíjas oktatónak számíthatnak.

4. A SEAS 130 konferencia

Kenyeres János szorgalmazza, hogy a SEAS 130 tanszéki delegáltjai válaszoljanak a megkeresésekre.

5. Tájékoztatás az osztatlan tanárképzés gyakorlatairól és szakdolgozatáról (főbb kérdések)

Kontra Edit praktikus kérésekről tájékoztat. Bejelenti, hogy április 19-én OTAK értekezlet lesz. Az OTAK-os szakdolgozatok témája a SEAS által képviselt bármely diszciplináris területhez kapcsolódhat. Felveti, hogy a lényegretörőbb és általánosabb jellegű szakdolgozat-követelmény leírások célszerűbbek lennének.

6. A kért előléptetések helyzete

Kenyeres János tájékoztatja az IT-t, hogy az előléptetések terén sok a bizonytalanság. Biztosítja az IT-t, hogy továbbra is képviseli az érintett oktatók ügyét.

7. Egyebek

Eitler Tamás bejelenti, hogy a 3. emeleten dolgozó takarítónő hamarosan nyugdíjba vonul és helyénvaló lenne búcsúztatást szervezni számára. Az intézetigazgató javasolja, hogy minden oktató 200-300 forinttal járulhasson hozzá a virágcsokorhoz önkéntes alapon.

Budapest, 2016. április 12.

A jegyzőkönyvet vezette: Veljanovszki Dávid

A kiadmány hiteléül:

Kenyeres János

Lénárt Zoltán

about/minutes/2016-04-12.txt · last touched 2019-04-14 17:46 by 127.0.0.1